Με αργά βήματα γίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα με τους λοιμωξιολόγους να δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Το lockdown παρατείνεται για μια εβδομάδα ακόμη με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων να γίνεται την 1η Φεβρουαρίου.
Στα δεδομένα αυτά θα συμβάλει και το όποιο αποτύπωμα υπάρχει από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αυτήν την εβδομάδα.
Οι επόμενοι περιορισμοί που θα μπουν στο τραπέζι πάντως είναι οι εξής: απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος, απαγόρευση αθλητικών δραστηριοτήτων, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και ακόμα πιο μακριά τα γυμναστήρια, η εστίαση, οι μετακινήσεις με SMS και οι μάσκες παντού.
Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη Παρασκευή η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για το κυνήγι, το ψάρεμα, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες.
Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια
Την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Φεβρουαρίου στα θρανία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Τα μέτρα είναι:
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- χρήση αντισηπτικών
- σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
- δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ
Οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.
Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό.
Έλεγχοι covid σε καθηγητές και μαθητές
Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων καλούνται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 16 ετών να συμβάλουν στην προσπάθειας για την παρακολούθηση της διασποράς του κοροναϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.
Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κοροναϊού που πραγματοποιούνται καθημερινά στη χώρα.
Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 20.000 τεστ καθημερινά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε άτομα που κατά κανόνα έχουν ιστορικό που αυξάνει την πιθανότητά τους να έχουν εκτεθεί στον ιό. Στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά και στην εθνική στρατηγική να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών, μεταξύ των οποίων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σημειώνεται ότι η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητών άνω των 16 ετών γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ.
Η συμμετοχή στην προσπάθεια βοηθά τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Για τη συμμετοχή χρειάζεται η συμπλήρωση της «φόρμας αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19».
Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 ισχύει αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2.
«Φρένο» στο άνοιγμα των Λυκείων στις κόκκινες περιοχές
Ωστόσο, οι «32» της επιτροπής εισηγήθηκαν στις κόκκινες περιοχές να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού της νόσου Covid-19.
Έτσι η εισήγηση τους για τις περιοχές με σκληρό lockdown είναι οι μαθητές του Λυκείου να συνεχίσουν το μάθημα με τηλεκπαίδευση.
Είναι ξεκάθαρο πως παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί συνεχίζουν να είναι διστακτικοί σχετικά με την απότομη άρση μέτρων στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Τα αυστηρά μέτρα δηλαδή που θα ισχύσουν για τα σχολεία των υπόλοιπων ασφαλών περιοχών φαίνεται πως δεν επαρκούν προς το παρόν για τις «επικίνδυνες περιοχές», οι οποίες εύκολα μπορεί να υποτροπιάσουν ξανά.
Άλλωστε όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός, ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει μια νέα αύξηση κρουσμάτων και τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό.