Τα 3 «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα μας προκαλούν προβληματισμό, σημείωσε σήμερα ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως επισήμανε, ο εντοπισμός τους ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το εν λόγω στέλεχος έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα.
Ειδικότερα, αναφορικά με την μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, ο καθηγητής ανέφερε τα εξής:
«Στη χώρα μας ανιχνεύτηκαν κάποια δείγματα την εποχή των γιορτών, και αυτό λόγω ταξιδιωτών από πτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας κυρίως. Γνωρίζουμε ότι έχουμε 27 δείγματα στη χώρα μας, η πλειοψηφία των οποίων, τα 24, ήταν εύκολο να ταυτοποιηθούν γιατί βρέθηκαν μέσα στο αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, είναι τα τρία ορφανά κρούσματα που δεν έχουν σχέση με ταξίδι. Είναι ένας δείκτης ότι υπάρχει ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος ίσως να έχει αρχίσει να υπάρχει στην κοινότητα. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ανέβασε το επίπεδο επικινδυνότητας σε πολύ υψηλό και έδωσε οδηγία στις ευρωπαϊκές χώρες να ετοιμαστούν και να έχουν ένα δίκτυο επιτήρησης, να ανιχνεύουν το γονιδίωμα των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στην κάθε χώρα ώστε να γνωρίζουμε τι στελέχη κυκλοφορούν και αν υπάρχει αυτή η μετάλλαξη και άλλες μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν αρχίσει και εμφανίζονται».
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, ανάμεσα στις μεταλλάξεις που είναι πιο γνωστές στο ευρύ κοινό, υπάρχουν και 79 οι οποίες είναι αμιγώς ελληνικές. Δεν έχουν περιγραφεί σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, όμως δεν είχαν όμως κάποια επίπτωση όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.
Εικόνες συνωστισμού στην αγορά
Αναφορικά με τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού στην αγορά, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, με το που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του εμπορίου, ήταν αναμενόμενο μετά από 2,5 μήνες ότι ο κόσμος θα είχε την ανάγκη και για πραγματικές αγορές και μία εξόρμηση για να ξεφύγει από την προηγούμενη καθημερινότητα.
«Το θετικό που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε πολύ καλή χρήση μάσκας από τους καταναλωτές, ακόμα και όταν συνωστίζονταν σε ουρές» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα συμβεί κάτι δραματικό ή θα παραμείνουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό όλα αξιολογούνται καθημερινώς. Όπου διαπιστωθεί οποιαδήποτε απότομη μεταβολή, αύξηση των κρουσμάτων, σίγουρα θα ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα κορύφωσης των θετικών κρουσμάτων».