Η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό κατά του μεταδοτικού κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και πιθανώς προσφέρει επαρκή προστασία έναντι και του νοτιοαφρικανικού στελέχους.
Για τον λόγο αυτό η Moderna αναπτύσσει ήδη μια νέα βερσιόν του εμβολίου που θα χορηγείται ως ενίσχυση έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους μετά τον εμβολιασμό με το σημερινό εμβόλιο και εφόσον αυτό χρειαστεί.
«Δεν γνωρίζω αν θα το χρειαστούμε, ελπίζω πως όχι» είπε στους New York Times o Ταλ Ζακς, κύριος ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας. Μια άλλη ποικιλία του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βραζιλία δεν έχει ακόμα εξεταστεί λόγω έλλειψης δεδομένων, είπε.
H ανακοίνωση της Moderna βασίστηκε σε εργαστηριακά πειράματα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από οκτώ άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου καθώς και από δύο επίσης εμβολιασμένους πιθήκους.
Το βρετανικό στέλεχος δεν βρέθηκε να επηρεάζει τα επίπεδα εξουδετερωματικών αντισωμάτων που παράγονται μετά τον εμβολιασμό, στην περίπτωση όμως της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν έξι φορές χαμηλότερα.
Ακόμα κι έτσι όμως τα αντισώματα «παραμένουν πάνω από τα επίπεδα που αναμένεται να προσφέρουν προστασία» επισήμανε η εταιρεία, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη με το Κέντρο Έρευνας Εμβολίων των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.
Η μελέτη δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο προκειμένου να δημοσιευτεί στον ιατρικό Τύπο, αναρτήθηκε όμως στην υπηρεσία προδημοσίευσης bioRxiv.
Η νέα βερσιόν του εμβολίου θα μπορούσε να χορηγείται για προστασία έναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό με το σημερινό εμβόλιο. Η απόφαση για τη χρήση του ή όχι θα λήφθεί με βάση τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων για τη μέτρηση των αντισωμάτων ή με βάση επιδημιολογικά δεδομένα για τυχόν κρούσματα επαναμόλυνσης.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για το στέλεχος της Βραζιλίας, επισήμανε όμως ότι το στέλεχος αυτό μοιάζει περισσότερο με το νοτιοαφρικανικό από γενετική άποψη.
Ο Ζακς, τέλος, επισήμανε ότι η εταιρεία του χρειάστηκε μόλις 42 ημέρες για να αναπτύξει το αρχικό εμβόλιο και επομένως η νέα βερσιόν θα μπορούσε να είναι έτοιμη εξίσου γρήγορα.