Στο χθεσινό φύλλο των «ΝΕΩΝ» είχε προγραμματιστεί η δημοσίευση άρθρου που μας απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες ο Σήφης Βαλυράκης με αφορμή την έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Αποτελεί, δυστυχώς, το τελευταίο άρθρο – και, συνακόλουθα, την τελευταία πολιτική παρέμβαση – του πρώην υπουργού…
Ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε επίσημη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στις 18 Ιανουαρίου επέμεινε στις συχνές προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας δηλώσεις του.
«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις… Είδαμε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε τον σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία… και θα ζητήσουν κυρώσεις» ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Η κυρία Μπακογιάννη στην ομιλία της στη Βουλή στις 19 Ιανουαρίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 μίλια, απέδωσε το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός δεν απάντησε στην ευθεία πρόκληση από τον υπουργό της Τουρκίας κατά της Ελλάδας παρουσία του είτε σε αδυναμία της μετάφρασης είτε σε προσωπική αστοχία του γερμανού υπουργού. Είναι προφανές ότι η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να εθελοτυφλεί για τη σαφή φιλοτουρκική εξωτερική πολιτική της Γερμανίας.
Η ίδια η ΕΕ αδύναμη γεωπολιτικά, μακράν της πολιτικής της ολοκλήρωσης, όχι μόνο ανέχεται τουρκική στρατιωτική κατοχή σε βάρος κράτους-μέλους της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά παραμένει ουσιαστικά αδρανής απέναντι στη συστηματική παραβίαση από την Τουρκία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Η επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα) της Ελλάδας στο Ιόνιο συμπίπτει με την έναρξη άτυπων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Είναι πιστεύω ανακόλουθο και όχι ευνοϊκό για τα ελληνικά συμφέροντα να ξεκινάμε διερευνητικές επαφές με τη γείτονα όταν αυτή διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) σε βάρος της Ελλάδας αν αυτή επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, όχι μόνο με την πολεμοχαρή ρητορική της Αγκυρας αλλά και στη στρατιωτική πρακτική της. Εχει εισβάλει και διατηρεί τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο από το 1974, ενώ ενισχύει συνεχώς τη στρατιά του Αιγαίου που απειλεί τα ελληνικά νησιά, τα οποία απαιτεί αποστρατικοποιημένα και απροστάτευτα.
Οι διερευνητικές επαφές με την τουρκική πλευρά θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, με την Τουρκία να επιμένει σε άνευ όρων διάλογο και εφ’ όλης της ύλης των ατέρμονων, μονομερών διεκδικήσεών της σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών μπορεί να είναι ανεκτά ασφαλής για τα εθνικά συμφέροντα, μόνο αφού η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, σε όλο το μήκος της εθνικής ακτογραμμής, ευθυγραμμίσει στο ίδιο εύρος τον εναέριο εθνικό της χώρο και καθορίσει με διμερή συμφωνία την ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.