Απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στα εμβολιαστικά προγράμματα καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας μέρα με τη μέρα να καταρρέει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτήσει.
Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργεί νέα δεδομένα, επηρεάζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμών στον πλανήτη.
Άλλωστε σύμφωνα και με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων είναι αναμενόμενη καθώς πρόκειται για κάτι καινούργιο.
«Αφού όλο το μοντέλο είναι πειραματικό γιατί κάποιος περίμενε ότι θα βγαίνουν όλα στην ώρα τους; Δε θα βγουν όλα στην ώρα τους, ήταν αναμενόμενο», τόνισε ο κ. Κούβελας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Στην Ελλάδα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έχουν αναθεωρηθεί.
Όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Το χρονοδιάγραμμα των εμβολίων
Αναλυτικότερα:
Pfizer
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 815.880 δόσεις της Pfizer.
Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.415.000 δόσεις
Moderna
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχουν φθάσει στη χώρα 20.000 δόσεις.
Τον Φεβρουάριο αναμένονται ακόμη 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις.
ΑstraZeneca
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 410.000 δόσεις.
Μέχρι τέλη Μαρτίου 330.000 δόσεις.
Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ελλάδα έχοντας αυξήσει την δυναμική και τον ρυθμό των εμβολιασμών έχει καταφέρει σε κυλιόμενο μέσο όρο μιας εβδομάδας να βρίσκεται στην 10η θέση των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τους εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).