Η αμερικανική εταιρεία Regeneron -στην οποία Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες βρίσκονται σε κορυφαίες διοικητικές και ερευνητικές θέσεις- ανακοίνωσε ότι, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης της σε υγιείς ανθρώπους, το «κοκτέιλ» των δύο εξουδετερωτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων της casirivimab και imdevimab με την ονομασία Regen-CoV αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωματικής νόσου Covid-19 και παράλληλα μειώνει το ιικό φορτίο και την πιθανότητα ασυμπτωματικής λοίμωξης.
Η εταιρεία χορήγησε το «κοκτέιλ» σε 409 άτομα με μέση ηλικία 43 ετών που ζούσαν στο σπίτι τους μαζί με κάποιον που είχε διαγνωσμένη Covid-19 και στην πορεία, χάρη στη θεραπεία, κανένας δεν εμφάνισε συμπτώματα της νόσου. Η μελέτη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της ακόμη δεν έχουν καν προδημοσιευθεί, σύμφωνα με το «Science».
Τι έδειξε η μελέτη
Η εταιρεία επεσήμανε ότι μέσα σε μία μόνο εβδομάδα υπήρξε περίπου 50% μείωση στις συνολικές μολύνσεις (συμπτωματικές και ασυμπτωματικές), σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που είχε πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), ενώ αποτράπηκε σε ποσοστό 100% η εμφάνιση περιστατικών συμπτωματικών λοιμώξεων.
Αναφορικά με τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις, στην ανακοίνωση της η Regeneron αναφέρει ότι η ανάλυση των ρινοφαρρυγικών επιχρισμάτων από τη μελέτη της έδειξε πως όσοι πήραν τα δύο αντισώματά της και μολύνθηκαν από κορονοϊό, είχαν σημαντικά χαμηλότερο (έως 100 φορές)ιικό φορτίο στη μύτη τους και ήταν για μικρότερο χρονικό διάστημα μολυσματικοί, σε σχέση με τα άτομα στην ομάδα ελέγχου που επίσης μολύνθηκαν από την ιό SARS-CoV-2.
Οι παρενέργειες ήσαν συχνότερες στην ομάδα του πλασίμπο (18% έναντι 12%), στην οποία υπήρχε επίσης ένας θάνατος και μία νοσηλεία, ενώ στην ομάδα των πραγματικών φαρμάκων τίποτε από τα δύο. Τα τελικά αποτελέσματα της φάσης 3 της μελέτης αναμένονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Είχε προηγηθεί πριν μέρες η ανακοίνωση της επίσης αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly ότι μια δοκιμή σε φιλοξενούμενους και προσωπικό οίκων ευγηρίας ενός δικού της μονοκλωνικού αντισώματος εμφάνισε αποτελεσματικότητα έως 80% (στους ηλικιωμένους) στην προστασία από συμπτωματική Covid-19.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη κατά του κοροναϊού
Δεδομένου ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από Covid-19 με συμπτώματα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο και με ποιο τρόπο τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως αυτά των Regeneron και Eli Lilly, που είναι ακριβότερα, μπορούν να αξιοποιηθούν για την πρόληψη. Ένα πλεονέκτημα των εργαστηριακών αντισωμάτων που εισάγονται έτοιμα στο σώμα και δεν αναπτύσσονται σταδιακά όπως συμβαίνει με τον εμβολιασμό, είναι ότι δρουν άμεσα στοχεύοντας -όπως και τα εμβόλια- στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού. Επίσης πιθανώς είναι αποτελεσματικά σε ανθρώπους στους οποίους για διάφορους λόγους, όπως χημειοθεραπείας λόγω καρκίνου, το ανοσοποιητικό σύστημα τους αδυνατεί να γεννήσει επαρκή δικά του αντισώματα.
Η Regeneron ανέφερε ότι το «κοκτέιλ» της μπορεί να αξιοποιηθεί σε ανθρώπους που χρειάζονται άμεση προστασία από τον κορονοϊό ή που εμφανίζουν μικρή ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια. «Τα αποτελέσματα αυτά από τη χρήση του Regen-CoV ως παθητικού εμβολίου δείχνουν ότι μπορεί τόσο να μειώσει τη μετάδοση του ιού όσο και το ιικό φορτίο και τη νοσηρότητα σε όσους μολύνονται», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Τζορτζ Γιανκόπουλος.
«Ακόμη και με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των ενεργών εμβολίων», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται καθημερινά, εξαπλώνοντας ενεργά τον ιό στις στενές επαφές τους. Το «κοκτέιλ» αντισωμάτων Regen-CoV μπορεί να σπάσει αυτή την αλυσίδα, παρέχοντας άμεση παθητική ανοσία στα άτομα υψηλού κίνδυνου για λοίμωξη, σε αντίθεση με τα ενεργητικά εμβόλια που χρειάζονται εβδομάδες για να παράσχουν προστασία. Υπάρχουν επίσης πολλά άτομα που δυστυχώς είναι ανοσοκατεσταλμένα και δεν ανταποκρίνονται καλά σε ένα ενεργητικό εμβόλιο ή αδυνατούν να εμβολιασθούν και το Regen-CoV μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική επιλογή για αυτά τα άτομα».
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη χορηγήσει στις Regeneron και Eli Lilly επείγουσα άδεια για τα αντισώματά τους σε συγκεκριμένες μόνο ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, αλλά οι εταιρείες προτίθενται να ζητήσουν διεύρυνση της άδειας και για λόγους πρόληψης. Η Regeneron ήδη συνεργάζεται με την μεγάλη ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή και διαθεσιμότητα του «κοκτέιλ» της. Η Roche θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και διανομή εκτός ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ