Αρχικά ο απολογισμός έργου καθορίστηκε ως εξαμηνιαίος, όπως και το «βαθμολόγιο» των κυβερνητικών στελεχών από τον Πρωθυπουργό και τους επιτελείς του. Ο ίδιος είχε περιγράψει ένα μοντέλο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου σε βάθος, δύο φορές τον χρόνο και με στοιχεία προερχόμενα (και) από το ηλεκτρονικό «μάτι» του Μαξίμου, ώστε να προγραμματίζεται λεπτομερώς η δράση ανά τομέα και να εντοπίζονται παραλείψεις.
Ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Πρωθυπουργός άνοιγε για πρώτη φορά τον κύκλο συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων ως έναν πρώτο τότε έλεγχο απόδοσης εξαμήνου, με οριζόντια οδηγία «να κρατήσουμε ψηλά τους στόχους και χαμηλά το κεφάλι». Η εντολή παραμένει, αλλά το Μαξίμου δείχνει να αναβαθμίζει το μοντέλο ελέγχου και συνεννόησης με τα κυβερνητικά στελέχη. Γιατί ο κλοιός παρακολούθησης για όσα… δεν γίνονται στα υπουργεία σφίγγει ακόμα περισσότερο ή μάλλον επεκτείνεται πέραν των μεταρρυθμίσεων, των στόχων και των λοιπών δεδομένων του «Μαζί», εστιάζοντας και στη «δευτερογενή νομοθεσία» – με τον όρο που χρησιμοποιεί κυβερνητικός παράγοντας. Στην κυβερνητική καθημερινότητα, με άλλα λόγια, με το σκεπτικό ότι είναι αυτή η οποία αποτυπώνει στην πράξη και άρα στην καθημερινότητα της κοινωνίας κάθε μεταρρύθμιση και νομοθέτημα που περνά από τη Βουλή.
Η πρωθυπουργική επιστολή που έφτασε στα γραφεία υπουργών και υφυπουργών την περασμένη εβδομάδα δίνει πια στίγμα αξιολόγησης μήνα με τον μήνα και λειτουργεί ως προειδοποίηση για γρήγορες ενέργειες, παράλληλα με τη διαχείριση κρίσεων, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική δράση: πρωτίστως τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, την έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται στη διάρκεια ή μετά από την κατάθεση ενός νομοσχεδίου.
Υπενθύμιση
Μετά τις οδηγίες Μητσοτάκη, τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να έχουν πλέον σημειωμένη στα ημερολόγιά τους την τελευταία ημέρα κάθε μήνα. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξ απορρήτων συνεργάτες του Πρωθυπουργού με αναφορά τους θα… υπενθυμίζουν στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων τις εκκρεμότητές τους, με στόχο να υπάρχει μηνιαίος δίαυλος Μαξίμου και υπουργείων για τον εντοπισμό των λόγων της εκάστοτε καθυστέρησης, απροόπτων κ.λπ. Αν και το «μήνυμα» του Πρωθυπουργού δεν εστάλη εστιασμένο σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι σαφές ότι το Μαξίμου αφενός έχει πλήρη εικόνα για υπουργεία με χαμηλό βαθμό ανταπόκρισης, αφετέρου επιδιώκει με πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα να ελαχιστοποιήσει προβλήματα που σήμερα προκαλούν κωλυσιεργία: «Είτε λόγω αστοχιών είτε λόγω φόρτου εργασίας ή και χρόνιων προβλημάτων στη δημόσια διοίκηση που δεν έχουν ξεπεραστεί», όπως εκτιμά ενημερωμένη πηγή.
Η απόφαση για μηνιαίο «τεστ» απόδοσης διαπερνά προφανώς τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν ταχύτητες, διυπουργικός συντονισμός και άμεση εφαρμογή στην πράξη κάθε μεταρρύθμισης. Είναι ενδεικτική η αποστροφή του Μητσοτάκη «ούτε μία μέρα χαμένη, ούτε ένα ευρώ χαμένο» για το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο της επόμενης φάσης για το Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό εξηγούνται οι προσπάθειες προετοιμασίας για όσα έρχονται στους επόμενους μήνες, αφού δεν είναι μόνο το στοίχημα για στοχευμένα έργα με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια αλλά και το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι. Ο στόχος έχει καθοριστεί και μένει να πιαστεί από το σύνολο της κυβερνητικής μηχανής: το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής του 2021 θα πάρει θεσμική μορφή με συνολικά 98 νομοσχέδια, σε έναν συνδυασμό, όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές, «μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα και έργων με άμεσο αποτύπωμα». Στην κατεύθυνση αυτή, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να αναρτηθούν δημόσια στην ιστοσελίδα κάθε υπουργείου τα προγράμματά τους για φέτος, με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα για κάθε δράση. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει η κυβέρνηση να ανοίξει και ένα επιπλέον πεδίο λογοδοσίας από κάθε κυβερνητικό στέλεχος.
Οι επισκέψεις
Στο μεταξύ πολλά δείχνουν για την κινητικότητα που ζητάει ο Πρωθυπουργός από την κυβερνητική μηχανή του οι επισκέψεις του σε υπουργεία, οι οποίες μπορεί να μην εντάσσονται στο πλαίσιο εκείνων που έκανε πέρυσι για απολογισμό-προγραμματισμό δράσης, ωστόσο δεν είναι εθιμοτυπικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να βρεθεί στοχευμένα στα υπουργεία τα οποία επηρεάστηκαν από τον ανασχηματισμό στις αρχές του έτους, προκειμένου να καθοριστεί ο οδικός χάρτης του επόμενου διαστήματος. Μετά τις συσκέψεις στα υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς με τη νέα σύνθεση. Οπως σε κάθε Υπουργικό, αναμένεται νομοθετικός προγραμματισμός, ο οποίος περιλαμβάνει και δράσεις που προδιαγράφουν πολιτικές εντάσεις, όπως είναι ο νέος εκλογικός νόμος για τις περιφέρειες και τους δήμους, οι ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις κ.ά. Στα «προσεχώς» του Μαξίμου, που προεξοφλούν πολιτικές συγκρούσεις, είναι μεταξύ άλλων τα εργασιακά, τα οποία είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημίας αλλά αναμένονται εντός του Μαρτίου, και το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο συνοδεύεται προς το παρόν από χρονοδιάγραμμα εξαμήνου.