Λίγες ώρες μετά την έφοδο των ρυθμιστικών αρχών στο βελγικό εργοστάσιο της AstraZeneca που αντιμετωπίζει πρόβλημα παραγωγής, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «συνεργάζεται» με την εταιρεία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εμβολίων, τόνισε όμως ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το επίμαχο συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η ελβετική Novartis προσφέρθηκε να παραχωρήσει τα εργοστάσιά της για παραγωγή εμβολίων Covid-19 άλλων εταιρειών.
Πάντως επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν, ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία απαιτεί από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία να αποστείλει στην ΕΕ παρτίδες εμβολίων που κανονικά προορίζονται για την Βρετανία.
Η απαίτηση οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, με τη βρετανική κυβέρνηση να επιμένει ότι πρέπει να παραλάβει τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει.
Το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca, το οποίο καλύπτεται από ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την εταιρεία, προβλέπει ότι η εταιρεία οφείλει να καταβάλει τη «μέγιστη προσπάθεια» για την παράδοση 80 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Μάρτιο και συνολικά 300 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2021.
Η Κομισιόν, ωστόσο, απορρίπτει τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι το συμβόλαιο δεν δημιουργεί νομική υποχρέωση. Υποστήριξε επίσης ότι δύο μονάδες παραγωγής της AstraZeneca στη Βρετανία καλύπτονται από τη συμφωνία με την ΕΕ.
Η ΕΕ και η AstraZeneca δεν έχουν διευκρινίσει ποια θα είναι η μείωση στις παραδόσεις, ωστόσο το Reuters ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΕΕ θα παραλάβει μόνο 31 από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που ανέμενε –μια σημαντική μείωση κατά 60%.
Η κόντρα κλιμακώθηκε την Πέμπτη με έφοδο του βελγικού Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων σε μονάδα παραγωγής της Astra στο Βέλγιο.
Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», διευκρίνισε το βελγικό υπουργείο Υγείας.
Η Γερμανία πάντως δεν δείχνει να περιμένει εύκολες λύσεις, καθώς ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις στη χώρα του θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο.
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ την Παρασκευή, αν και ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν θα λάβει άδεια για άτομα άνω των 65 ετών λόγω υποεκπροσώπησης αυτής της πληθυσμιακής ομάδας στις κλινικές δοκιμές.
Η Noavartis διατεθειμένη να βοηθήσει
Η Novartis συνομιλεί με άλλες εταιρίες για να παράσχει βοήθεια σχετικά με την παρασκευή εμβολίων και τεστ για την COVID-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ελβετική φαρμακοβιομηχανία χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες.
«Οι Novartis Technical Operations διερευνούν αυτή την ώρα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στη βιομηχανία και να μοχλεύσουμε την ικανότητα παραγωγής και τις δυνατότητές μας ώστε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια κατά της πανδημίας» ανακοίνωσε.
«Αυτή την ώρα είμαστε σε συνομιλίες με πολλές εταιρίες με προοπτική να υποστηρίξουμε την παρασκευή εμβολίων και συστατικών για τεστ για την Covid-19, και θα μοιραστούμε τις λεπτομέρειες το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.
Πέρυσι η Novartis συμφώνησε να δώσει άδεια για την παραγωγή δύο αντιιικών φαρμάκων της Molecular Partner τα οποία ελπίζει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό.
Επίσης, η μονάδα γονιδιακής θεραπείας της Novartis, AveXis, υπέγραψε πέρυσι συμφωνία παραγωγής ενός καινοτόμου γενετικού εμβολίου κατά της Cοvid-19 που αναπτύσσεται από το δίκτυο νοσοκομείων και ιατρών Mass General Brigham που έχει έδρα τις ΗΠΑ.
Ποια άλλα εμβόλια έχει παραγγείλει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης συμφωνήσει με τη Pfizer για την προμήθεια 600 εκατομμυρίων δόσεων, αν και η εταιρεία απέτυχε να παραδώσει τις 12,5 εκατ. δόσεις που είχε υποσχεθεί μέχρι τα τέλη του 2020.
Η Pfizer γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι παραδόσεις καθυστερούν λόγω εργασιών αναβάθμισης εργοστασίου της στο Βέλγιο.
Σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση στη βιομηχανία φαρμάκων, η γαλλική Sanofi συμφώνησε να επιτρέψει στις Pfizer/BioNΤech να χρησιμοποιήσουν εργοστάσιό τους στη Φρανκφούρτη για την παραγωγή 125 εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούλιο και μετά.
Η Pfizer διαβεβαίωσε επίσης ότι αναζητά κι άλλους συνεργάτες για να αυξήσει την παραγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με ακόμα τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες:
- 300 εκατ. δόσεις από τις Sanofi-GSK,
- 400 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson,
- 405 εκατ. δόσεις από την CureVac,
- 160 εκατ. δόσεις από τη Moderna.
Επίσης, η Κομισιόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax για ακόμα 200 εκατ. δόσεις.