Την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται για τρίτο lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων COVID και των μεταλλάξεών του, στο βροχερό Παρίσι διαδραματίζεται μια εκλογή με πολύ παρασκήνιο και ανατροπές. Ο λόγος για την επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ. Υστερα από τρεις θητείες, ο Μεξικανός Ανγκελ Γκουρία αποχωρεί από τη θέση του και ξεκίνησε μια μάχη για την αντικατάστασή του που περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παρτίδας πόκα για δυνατούς παίκτες.
Ο κατάλληλος υποψήφιος πρέπει να είναι ένας «ταχυδακτυλουργός». Γιατί πρέπει να διατηρήσει τις παγκόσμιες ισορροπίες μεταξύ των 37 κρατών-μελών και ειδικά, αυτόν τον καιρό, μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Να προωθήσει μια πολιτική φιλική στο περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να χτίσει και τις γέφυρες με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Με την πανδημία σε εξέλιξη και τον σημερινό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη συνεχώς μεταβαλλόμενο, μεγάλο φαβορί δεν υπάρχει. Η θέση όμως είναι περιζήτητη.
Η πεντάδα
Οι υποψήφιοι αρχικά ήταν δέκα από όλον τον κόσμο. Στην πορεία έμειναν πέντε: Ο Αυστραλός Ματίας Κόρμαν, η Σουηδέζα Σεσίλια Μάλστρομ, ο Ελβετός Φιλιπ Χιλδεμπράντ, ο Δανός Ούλρικ Κνούντσεν και η Ελληνίδα Αννα Διαμαντοπούλου. Είναι η πρώτη φορά που τρεις Ευρωπαίοι βρίσκονται στην πεντάδα και αν και η διαδικασία είναι θολή και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι γύροι θα χρειαστούν για να βγει λευκός καπνός στις αρχές Μαρτίου, μπορεί τελικώς να επικρατήσει ευρωπαίος υποψήφιος. Αλλά το μπρα ντε φερ είναι σκληρό.
Ο Αυστραλός Κόρμαν είναι πολιτικός, πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Οργάνωσε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για να προβάλει το προφίλ του και δεν διστάζει να πάρει το αεροπλάνο για να δει ευρωπαίους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες ή αλλού στην Ευρώπη. Ωστόσο είναι ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος. Ηταν ο πιο ριζοσπαστικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μόρισον. Υπερβολικά σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, ο Κόρμαν υπήρξε βασικό μέλος μιας αυστραλιανής κυβέρνησης που έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διώξει τους πρόσφυγες, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει, με κρατική ενίσχυση, τους οικονομικούς μετανάστες και να μη χάσει η χώρα του τα φθηνά εργατικά χέρια.
Σημαντική διευκρίνιση: Φαίνεται να έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου χρηματοδότη του θεσμού, των ΗΠΑ. Οι οποίες δύσκολα θα ψηφίσουν τη Σουηδέζα Μάλστρομ. Η πρώην ευρωπαία επίτροπος έγινε γνωστή για το εμπορικό σύμφωνο της ΕΕ με την Κίνα προκαλώντας τη μήνιν των ΗΠΑ. Εκπροσωπεί το μπλοκ των συντηρητικών βόρειων Ευρωπαίων.
Ο δεύτερος Ευρωπαίος, ο Δανός Κνούντσεν, είναι διπλωμάτης καριέρας, δεν διετέλεσε ποτέ υπουργός ή επίτροπος όπως οι περισσότεροι υποψήφιοι και μπορεί σε λίγες εβδομάδες να τα παρατήσει. Το ίδιο και ο Ελβετός Χίλδεμπαρντ, πρώην τραπεζίτης. Αν και το πρόγραμμά του συμπληρώνει σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις για τη θέση, κάποια πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα του παρελθόντος που βαρύνουν τη σύζυγό του επισκιάζουν την υποψηφιότητά του.
Το κλειδί
Η πρόκληση λοιπόν για τον κάθε υποψήφιο είναι η καριέρα του, αλλά και το πρόγραμμά του, ειδικά στα περιβαλλοντικά θέματα και στο ζήτημα της Κίνας. Η ελληνίδα υποψήφια μπορεί να μην είναι από τα μεγάλα φαβορί, διότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα-παράδειγμα, ειδικά για τη διαχείριση της οικονομίας της, αλλά είναι από τους «καλούς μαθητές», διότι εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ. Επίσης μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα προτιμήσουν μια γυναίκα και γιατί όχι από τη Νότια Ευρώπη, η οποία έχει διατελέσει υπουργός και επίτροπος.
Είναι ευαίσθητη στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και προέρχεται από μια χώρα που μπορεί να συνομιλήσει με την Κίνα, να μιλήσει με τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως κάνει το τελευταίο καιρό με το think tank της, και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Επομένως, αν υπάρξει διαμάχη μεταξύ του Αυστραλού και της Σουηδέζας είναι πιθανόν να αναζητηθεί διέξοδος και η ελληνική υποψηφιότητα μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη…