Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τελικά στη δημοσιότητα το συμβόλαιό της με την AstraZeneca, επίκεντρο της νομικής διαμάχης για το κατά πόσο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τα εμβόλια Covid-19 που υποσχέθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η βρετανο-σουηδική εταιρεία και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διένεξη μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα παραδώσει μόνο 31 από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί λόγω προβλημάτων παραγωγής σε εργοστάσιά της εντός ΕΕ. Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία ότι παραβιάζει το επίμαχο συμβόλαιο και απειλεί να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών από την Παρασκευή.
Το συμβόλαιο, από το οποίο έχουν απαλειφθεί ορισμένα εμπιστευτικά δεδομένα, είναι διαθέσιμο εδώ.
Η Κομισιόν πίεσε την Astra για δημοσιοποίηση του συμβολαίου μετά την εμπρηστική συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Πασκάλ Σαριό, ο οποίος δήλωσε στην ιταλική La Repubblica ότι βάσει της συμφωνίας η Astra είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει «τη μέγιστη προσπάθεια» να παραδώσει τις συμφωνημένες ποσότητες, χωρίς όμως να δεσμεύεται νομικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφώνησε και απαίτησε από την εταιρεία να συμπληρώσει το κενό με εμβόλια που παράγονται σε εργοστάσιό της στη Βρετανία και κανονικά προορίζονταν για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον Σοριό ότι η ερμηνεία που έδωσε στη συμφωνία είναι «εσφαλμένη και απαράδεκτη». Υποστήριξε επίσης ότι δύο μονάδες παραγωγής της AstraZeneca στη Βρετανία καλύπτονται από τη συμφωνία με την ΕΕ.
Σήμερα η απόφαση για έγκριση
Η δημοσίευση του συμβολαίου έρχεται λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, το τρίτο που θα λάβει έκτακτη άδεια στην ΕΕ μετά τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Ο ΕΜΑ θεωρείται πιθανό να συμφωνήσει με την ανακοίνωση των γερμανικών αρχών ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να εγκριθεί για χρήση σε άτομα άνω των 65 ετών λόγω υποεκπροσώπησης αυτής της πληθυσμιακής μονάδας στις κλινικές δοκιμές.
Το αντίστοιχο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την γερμανική CureVac, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύει ότι η AstraZeneca έχει την νομική υποχρέωση να προμηθεύσει την Ένωση με μεγαλύτερες ποσότητες, εάν αποδειχθεί ότι η εταιρεία εκτρέπει παρτίδες εμβολίων από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο βρετανός νομικός David Greene, πρόεδρος της Law Society και ειδικός στην διαχείριση συμβολαίων θεωρεί ότι, αν η AstraZeneca έδωσε την διαβεβαίωση ότι κατέβαλε κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια για να τροφοδοτήσει την ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εξέτρεπε το προϊόν από το ένα μέρος στο άλλο, αυτό θα αποτελούσε εν δυνάμει αθέτηση των υποχρεώσεων να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια».
Κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν, οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της Astra στο Βέλγιο, το οποίο φέρεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα παραγωγής.