Προβληματισμό, αλλά και αποτροπιασμό – λόγω της αγριότητάς τους – προκαλούν τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς με πρωταγωνιστές ανηλίκους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Οι εικόνες από τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του Μετρό στον σταθμό της Ομόνοιας από δύο αδέλφια, εφήβους, σοκάρισαν την κοινή γνώμη. Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η καταγγελία ότι 15χρονη ανέθεσε σε τρίτους να ξυλοκοπήσουν 16χρονη καταμεσής της Ερμού με αποτέλεσμα να την τραυματίσουν σοβαρά, δι’ ασήμαντον αφορμή. Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα τις διωκτικές Αρχές απασχολεί και η υπόθεση της δράσης συμμορίας ανηλίκων από τη Γλυφάδα που επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν έναν 17χρονο στην Αργυρούπολη, με ένα από τα τραύματα να μπορούσε να αποβεί και μοιραίο, καθώς το κατάφεραν μόλις λίγα χιλιοστά από την καρωτίδα.

Οπως έχει προκύψει από την έρευνα των αστυνομικών, τα μέλη της συμμορίας ήταν αγόρια ηλικίας 15 έως 17 ετών, με την ηγετική ομάδα να αποτελείται από αλλοδαπούς εφήβους. Στο στόχαστρό τους έβαζαν συνομηλίκους τους σε Αργυρούπολη και Ηλιούπολη. Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας μαρτυρίες και στοιχεία ακόμα και μέσα από λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντόπισαν και πέρασαν χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς ηλικίας 16 και 17 ετών και έναν 16χρονο Ελληνα.

Αναρτήσεις

Και ενώ όλα αυτά τα περιστατικά βρίσκουν τον… δρόμο προς τα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και πληθαίνουν οι αναρτήσεις ανηλίκων με όπλα (μαχαίρια ή και πυροβόλα) και ναρκωτικές ουσίες… Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα των ανηλίκων σε όλη τη χώρα είναι αποκαλυπτικά. Ενδεικτικά, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση το 2018 κατηγορήθηκαν δύο ανήλικοι, επτά το 2019 και 13 το 2020. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κλοπές, οι ανήλικοι δράστες ήταν 920 το 2018, 1.024 το 2019 και 875 το 2020. Ακόμη, για ληστεία βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη 140 ανήλικοι το 2018, 187 το 2019 και 158 το 2020.

Για απλή σωματική βλάβη κατηγορήθηκαν 52 ανήλικοι το 2018, 91 έναν χρόνο μετά και πέρυσι 99. Για επικίνδυνη σωματική βλάβη το 2018 οι ανήλικοι δράστες ήταν 54, το 2019 ήταν 84 και το 2020 ήταν 56. Σημαντική ήταν η αύξηση για την απειλή καθώς για αυτή την κατηγορία κατεγράφησαν ως δράστες 12 ανήλικοι το 2018, 10 το 2019 και 45 το 2020. Ακόμη για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανήλικοι δράστες το 2018 ήταν επτά, το 2019 ήταν 16 και το 2020 ήταν 24. Η κατηγορία όπου τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται αυξημένος αριθμός ανήλικων δραστών είναι η παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στη φυλακή

Την ίδια στιγμή στις φυλακές βρίσκονται περίπου 80-85 ανήλικοι, ενώ ο αριθμός αυξάνεται στα 500 άτομα, αν συμπεριληφθούν και οι νεαροί έως 25 ετών. Οι ανήλικοι κρατούνται στις Φυλακές Κορίνθου, στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας και στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για αγόρια ενώ οι βασικότερες χώρες προέλευσης είναι η Ελλάδα, το Πακιστάν και το Ιράν. Ως προς τα αδικήματα για τα οποία κρατούνται, ποικίλλουν και είναι μεταξύ άλλων ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύσταση συμμορίας, βιασμός, παράνομη μεταφορά μεταναστών, άσκηση βίας κατά υπαλλήλων, εμπρησμός κ.οκ.

Το προφίλ

Ποιο είναι το προφίλ αυτών των παιδιών που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές; Mιλώντας στα «ΝΕΑ» η δρ Κωνσταντίνα Κωστάκου, αστυνόμος Β’ (ΥΓ), ψυχολόγος στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, αναφέρει ότι μπορεί να προέρχονται από «δυσλειτουργικές» οικογένειες, να έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, με κακές επιδόσεις στο σχολείο, απουσίες, καθώς επίσης και από οικογένειες με γονείς που δεν μπορούν να είναι όσο πρέπει υποστηρικτικοί είτε γιατί νοσούν είτε γιατί είναι εξαρτημένοι από ουσίες ή μπορεί να βρίσκονται στις φυλακές.

Υπάρχουν, όμως, και παιδιά από τις λεγόμενες «καλές» οικογένειες, με κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, με καλό μορφωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη δρα Κωστάκου, κομβικός παράγοντας είναι η επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αγόρια στην εφηβεία, μεταξύ 13-17 ετών (πάνω από 95% είναι αγόρια σε σχέση με κορίτσια), τα οποία κυρίως επιδιώκουν να γίνουν αρεστά και να δημιουργήσουν εντασσόμενα σε παρέες τη δική τους «οικογένεια», αφού για αυτά η πραγματική δεν υπάρχει ενώ τα μέλη των ομάδων αυτών συνήθως προέρχονται από ίδια σχολεία ή ίδιες γειτονιές.