Τα παιδιά, ήδη από τη σχολική ηλικία, μπορεί να αισθάνονται πίεση από τους γονείς τους, από τους δασκάλους τους, από τα υπόλοιπα παιδιά ή ακόμη και από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η πίεση αυτή προσλαμβάνει διαφορετικές μορφές, τις οποίες τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν.
Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται πιεσμένα λόγω μιας σημαντικής αλλαγής στη ζωή τους (μετακόμιση) ή λόγω μιας καθημερινής αναποδιάς (επειδή ξέχασαν το φυλλάδιο μαθηματικών στο σπίτι).
Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά βιώνουν -και αυτά- στρεσογόνες καταστάσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν.
Το καλό και το κακό στρες
Το στρες δεν είναι απαραίτητα κακό. Όταν η πίεση που νιώθει το παιδί είναι σε λογικό πλαίσιο μπορεί να το παρακινήσει να πετύχει καλούς βαθμούς στο σχολείο ή να βελτιώσει τις επιδόσεις του.
Σε αυτήν την περίπτωση, η πίεση λειτουργεί ως κίνητρο και κάνει το παιδί υπεύθυνο.
Ωστόσο, όταν το παιδί αισθάνεται συνεχές ή έντονο άγχος, τότε η πίεση όχι μόνο δεν το βοηθά να εξελιχθεί αλλά αντιθέτως το κρατάει πίσω και μειώνει την ευεξία και τις αποδόσεις του, επιβαρύνοντας την ψυχολογία του.
Έτσι, ακόμη και μικρές καθημερινές πιέσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία του.
Πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά
Η ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πόσο στρεσογόνα για αυτό μπορεί να είναι μια δεδομένη κατάσταση.
Ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί αντιλαμβάνεται και ανταποκρίνεται στο άγχος εξαρτάται εν μέρει από την ηλικία του, τις αντίστοιχες εμπειρίες του αλλά κι από το ταμπεραμέντο του.
Για παράδειγμα, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με αγχωμένους γονείς, μπορεί και το ίδιο να έχει αναπτύξει την ίδια στάση ζωής. Από την άλλη, ορισμένα παιδιά μπορεί να προσαρμόζονται από τη φύση τους καλύτερα στις αλλαγές και άλλα να δυσκολεύονται περισσότερο.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί το άγχος
Είναι σημαντικό να βρείτε την πηγή άγχους του παιδιού, ώστε να το βοηθήσετε κατάλληλα.
Φροντίστε λοιπόν να συζητάτε με το παιδί και να γνωρίζετε την καθημερινότητά του.
Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μπροστά στις όποιες προκλήσεις.
Διατηρήστε ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι, χωρίς εντάσεις και φωνές.
Μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά.
Μην πιέζετε το παιδί για τους βαθμούς του στο σχολείο.
Αν το άγχος δυσκολεύει την καθημερινότητα του παιδιού και το ταλαιπωρεί, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο.