Δίμηνο σκληρού ροκ περιμένει την κυβέρνηση, την κοινωνία και την οικονομία με το μοντέλο του ακορντεόν να συνεχίζεται ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι και δεν αποκλείουν ένα τρίτο κύμα στη χώρα ίσως και τον Απρίλιο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση.
Η δραματική επιδείνωση των δεδομένων το τελευταίο επταήμερο στην Αττική σήμανε συναγερμό σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση οδηγώντας σε προληπτικές αποφάσεις εντάσσοντας έτσι το λεκανοπέδιο τις “κόκκινες” περιοχές, πριν δημιουργηθεί κατάσταση αυξητικών τάσεων, δείγμα της κυβερνητικής στρατηγικής ότι οι αποφάσεις είναι δυναμικές και αναλόγως προσαρμοσμένες με βάση την εξέλιξη του φαινομένου της πανδημίας.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε άνοδος 45% των νέων κρουσμάτων με ένα κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών, με αύξηση από το 4,8 σε 7,1 νέα κρούσματα ανα 100.000, ενώ υπολογίζονται 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα στην Αττική.
Οι επόμενοι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι κρίσιμοι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πολιτική αναπροσαρμογών σχετικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα η αξιολόγηση των υγειονομικών δεδομένων γίνεται σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το επόμενο διάστημα αποτελεί στοίχημα για να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα, αλλά και να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στην κανονικότητα, υπό τη βασική προϋπόθεση να μη χαθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για το ρυθμό του εμβολιασμού. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος (Θέμα 104,6) απέδωσε τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία 24ωρα στα διδάγματα του δεύτερου κύματος και στην αποφυγή ενός τρίτου κύματος ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στο τρίτο κύμα και στόχος μας είναι να μη βρεθεί» συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ζήσει ένα σφοδρό, ένα πολύ δυσάρεστο δεύτερο κύμα αλλά διδαχθήκαμε, πήραμε τα μαθήματα εκείνης της περιόδου και αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε σε αυτή την φάση, και ειδικά στην Αττική, προληπτικά μέτρα».
«Γιατί τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα αν τα συγκρίναμε με αυτά του φθινοπώρου», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος προσθέτοντας «αλλά επειδή βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που είναι ανησυχητικοί, πρέπει να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού αυτήν τη στιγμή στην Αττική. Αν είχαμε μία διασπορά που είναι ανεξέλεγκτη, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα και στα νοσοκομεία και στην οικονομία».
Καθολικό lockdown;
Με την εικόνα να παρουσιάζει αυξητική τάση η αγωνία ξυπνά μνήμες του περασμένου Μαρτίου και όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, ακόμα και του ολικού lockdown. Ενδεικτικό όσα ανέφερε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς «εύθραυστων ισορροπιών» με ορίζοντα το επόμενο δίμηνο, έως ότου δηλαδή προσδοκάται να προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. «Και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό.
»Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα», εξήγησε ο ίδιος. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. «Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
Δείγμα της εύθραυστης ισορροπίας είναι η πίεση στην οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων, με τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη (MEGA) να δηλώνει πως τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Το σενάριο ενός τρίτου κύματος και η παράταση της κατάστασης και μετά την άνοιξη απειλεί να τινάξει στον αέρα το βασικό σενάριο του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει έκτακτα μέτρα στήριξης μέχρι τον Απρίλιο, αλλά και την ανάκαμψη του 2021, η οποία μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, όταν μάλιστα το κόστος του lockdown ανά μήνα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.