Προ των πυλών βρίσκεται η Αττική για νέα αυστηρότερα μέτρα, καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Εκτός μάλιστα από τον τετραψήφιο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χτες, τα νέα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς υπολογίζεται πως το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 50%.
Δυστυχώς όμως αυτά δεν είναι τα μόνα αρνητικά στοιχεία, καθώς εκτός από τα κρούσματα, τις τελευταίες ημέρες προκύπτει και αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 9 μ.μ. για την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θεωρεί πως δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων όπως αυτή της Αττικής, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.
Χρυσοχοΐδης: Ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από 6μ.μ.
Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως δεν απέκλεισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 μ.μ. στην Αττική, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».
Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και η Αχαΐα
«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο υπουργός.
«Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βράδυ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Tο καθολικό lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής
Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα.
«Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνει τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά»
Το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα
Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.
Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και ειχαμε πριν τα Χριστούγεννα».
Όπως εξήγησε το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».
«Δύσκολο βλέπω να ανοίξει κάποια δραστηριότητα», εκτίμησε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σαρηγιάννης: Ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων θα μπορούσε να καταστείλει την πανδημία
Από την άλλη πλευρά ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Αναφορικά με το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε «μιλάμε ή για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.