Οι αλλαγές στην παιδεία, και κυρίως αυτές που αφορούν τα πανεπιστήμια, είναι αλλαγές με ιδεολογικό ενδιαφέρον -σχεδόν αναπόφευκτα, επομένως, η ασφάλεια και η αστυνόμευση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων εκπαίδευσης έγινε πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει για πρώτη φορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων από ειδική αστυνομική μονάδα και ακριβώς αυτό το σημείο αποτελεί κόκκινο πανί για την αξιωματική αντιπολίτευση, που επενδύει στην παραδοσιακή μεταπολιτευτικά αντίδραση των φοιτητικών οργανώσεων στην αστυνομική παρουσία.
Το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε στη μέση. Δεν θα μπορούσε να ταχθεί εναντίον της μεταρρύθμισης. Αφενός γιατί η τελευταία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε επί των ημερών της Αννας Διαμαντοπούλου – ο νόμος του 2011 ήταν ο πρώτος που προέβλεπε επέμβαση της αστυνομίας εντός πανεπιστημιακών χώρων και αφετέρου γιατί, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η συντριπτική μερίδα των κεντρώων και των κεντροαριστερών πολιτών, μετά από δεκαετίες γεμάτες βία στα πανεπιστήμια, τάσσεται υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων. Ο γνώμονας της ασφάλειας, επομένως, ήταν το πρώτο πράγμα που είχαν να διαχειριστούν. Το δεύτερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο η συμφωνία τους στην αστυνόμευση δεν θα αξιοποιούταν από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως συνέβη όταν ψήφισαν υπέρ του νόμου για τις πορείες. Το τρίτο είχε να κάνει με τη δική τους ιδεολογική διαφοροποίηση τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους επιτρέψει να μην ταυτιστούν ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο.
Η λύση βρέθηκε με «πασοκικό» τρόπο, ισορροπώντας ανάμεσα στη διαφωνία και τη συναίνεση. «Η κ. Κεραμέως χωρίς να έχει λάβει υπόψη της απολύτως καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, χωρίς να συνομιλεί με κανένα φορέα προβάλει ως αμετακίνητη υπερασπιστής της αστυνομοκρατικής αντίληψης της κυβέρνησης», ανέφερε η πιο πρόσφατη σκληρή ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, που τονίζει πως η υπουργός «θέλει διαρκή και μόνιμη παρουσία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια». «Καταδικάζουμε τη βία. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια που θέλουμε είναι χώροι δημιουργίας, ελευθερίας, γνώσης, με διοίκηση που έχει την ευθύνη της ασφάλειας και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους», δήλωσε και η αρμόδια τομεάρχης, Χαρά Κεφαλίδου. Παράλληλα, ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη κατέθεσε τη δική της πρόταση νόμου, που υπογράφηκε από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία προτείνει τη σύσταση μιας αυτοτελούς οργανικής δομής που θα ονομάζεται «υπηρεσία φύλαξης», θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστήμιο και θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε πρύτανη και θα συνεργάζεται «με κάθε αρμόδια δημόσια αρχή». Προτείνει, με άλλα λόγια, να ενισχυθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου όχι όμως από αστυνομικούς, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα είναι υπέρ και της κάρτας εισόδου.
«Πολιτική συνεννόηση»
Στην πορεία που έγινε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του νομοσχεδίου, επισήμως το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε -αν και δεν αποκλείεται μέλη της πιο αριστερής πτέρυγας να εμφανίστηκαν μεμονωμένα. Σήμερα, πάντως, που η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση κατά των αλλαγών που προκρίνει η κυβέρνηση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει τη δική του, με θέμα την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αναβάθμιση των ΑΕΙ. Το ζήτημα πάει πέρα από την παιδεία, ωστόσο: είναι κομμάτι της διαρκούς προσπάθειας το κεντροαριστερό κόμμα να αποτελέσει τη βασική εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση, από την οποία θέλει πλέον να διαχωρίζεται σαφώς και της ανάδειξης ενός άλλου προφίλ από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Φώφη Γεννηματά σε παρέμβασή της για την πανδημία τόνισε πως «αν οι συνθήκες δείχνουν ότι έρχεται τρίτο κύμα της πανδημίας, τότε δεν αρκεί η πολιτική του εντυπωσιασμού με τα κυβερνητικά στελέχη να τρέχουν σαν ράμπο στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα», πρότεινε μεγαλύτερο αριθμό τεστ, σωστή ιχνηλάτηση, ελέγχους και ενίσχυση του ΕΣΥ, ζητώντας «πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας».