Νέα μέτρα φέρνουν τα συνεχή τετραψήφια νούμερα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κοροναϊού. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, στις υποψήφιες για… αλλαγή χρώματος, αλλά και στα νέα σκληρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κοροναϊου, που τρομάζει ειδικούς και κυβέρνηση.
«Να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα»
Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο νοσοκομειακών γιατρών, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι αναγκαία.
«Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».
Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά.
«Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».
Η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού στη χώρα και βήμα βήμα αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις.
«Όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 μ.μ. για την Αττική
Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. στην Αθήνα, η κ. Παγώνη είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα.
«Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα».
Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης.
«Η λύση είναι τα εμβόλια»
Μεγάλο είναι το ζήτημα που παραμένει γύρω από το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι λιγοστές δόσεις που έχουν παραλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάει πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί να περιμένουν στην ουρά.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων, η κ. Παγώνη τόνισε ότι περίπου το 80% των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη εμβολιαστεί ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί των υπολοίπων.
Τα τελευταία νούμερα της πανδημίας έχουν αυξήσει σε μικρό ποσοστό την εισαγωγή ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 57%.
Προτάσεις για κόφτη στα SMS
Μετά την Αττική που είναι στο «κόκκινο», οι ειδικοί αποφάσισαν την Πέμπτη να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα.
Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήφθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης.
Το ιικό φορτίο χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ενώ η εικόνα της Θεσσαλονίκης δε δικαιολογεί νέα μέτρα επισήμανε ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.
Ο κ. Λογοθετίδης πρότεινε «κόφτη» στα SMS που μπορούν να σταλθούν έτσι ώστε να περιορίζεται κατά κάποιον τρόπο η κίνηση των πολιτών, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα.
Και οι δύο ειδικοί, υπογράμμισαν την ατομική ευθύνη που φέρει κάθε πολίτης για την τήρηση των μέτρων και επισήμαναν ότι αν τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα δεν υπάρχει ανάγκη για νέα.