Στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών Αθήνας και Λευκωσίας μπαίνει το Κυπριακό, με την κυβέρνηση και την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκουν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Ενας συντονισμός που ενισχύεται διαρκώς ενόψει και της αναμενόμενης πρόσκλησης από τον γγ του ΟΗΕ για την άτυπη πενταμερή που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Στην Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, με ατζέντα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί μετά και την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα και τις δηλώσεις του περί ανάγκης εγκατάλειψης των διαπραγματεύσεων περί ομοσπονδίας και συνειδητοποίησης της νέας πραγματικότητας στο νησί που είναι όπως ισχυρίστηκε «οι δύο λαοί και τα δύο κράτη». Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αποδεκτή καμία συζήτηση εκτός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Αγκυρα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού.
Το Κυπριακό ανέλυσε διεξοδικά και με τον βρετανό ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο την Τρίτη, με τον ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι αυτή η κινητικότητα αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για λύση. Στις θέσεις της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επέμεινε και ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κύπριο πρόεδρο, όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Η προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και η επανεκκίνηση των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας, συζητήθηκαν και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζακ Σάλιβαν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διάλογο Αθήνας – Αγκυρας. Ο Σάλιβαν εξέφρασε επίσης την ανησυχία των ΗΠΑ – και υπό τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν – ότι η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.
Στον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας αναφέρθηκε και ο τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα ομόλογό του, λέγοντας ότι έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα για νέα συνάντηση όσον αφορά τα ΜΟΕ. Επανέλαβε τη στήριξη της Αγκυρας στον διάλογο αλλά επέμεινε να κατηγορεί την Ελλάδα για άσκηση πολιτική με navtex που κλιμακώνουν την ένταση, ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα αποφεύγει «οποιαδήποτε συμπεριφορά ή δράση που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».
Και Ισραήλ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα χρονική συγκυρία αποκτά και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, αμέσως μετά τη Λευκωσία, την Τρίτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι εξελίξεις στην περιοχή, οι κινήσεις της Τουρκίας, το Κυπριακό είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις της πανδημίας. Στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων δεν αποκλείεται να βρει θέση και το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων, στο οποίο το Ισραήλ έχει αποκτήσει διεθνές προβάδισμα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στον τουρισμό και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν με ορίζοντα το εβραϊκό Πάσχα και το επόμενο καλοκαίρι.
Στο πεδίο των περιφερειακών εξελίξεων, τόσο στις επαφές του Πρωθυπουργού, όσο και του ΥΠΕΞ, που θα τον συνοδεύει αναμένεται – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – να εκτιμηθούν και οι κινήσεις στο πλαίσιο των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, ενόψει και της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη με τη συμμετοχή Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η ανάπτυξη νέων συνεργασιών στην περιοχή είναι κάτι που θέλει και το Ισραήλ, καθώς ο χάρτης των συμμαχιών αλλάζει σημαντικά. Η εξομάλυνση δε των σχέσεων Ισραήλ – αραβικών χωρών, ενδιαφέρει και την Αθήνα καθώς διατηρεί και η ίδια σημαντικές σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.