Τέσσερα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης «ξυπνά» ο Δήμος Αθηναίων με παρεμβάσεις που ζωντανεύουν το παρελθόν τους αλλά, παράλληλα, εναρμονίζονται με τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής: Ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, η πλατεία Θεάτρου και ο λόφος του Στρέφη θα γίνουν πάλι αυτό που ήταν.

Πρόκειται για χώρους με τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο που αναβαθμίζονται για να συνδεθούν με το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας. «Ξεκινήσαμε με τη φιλοσοφία να χτίζουμε τα πολλά μικρά που κάνουν τα μεγάλα. Είναι μικρότερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερης σημασίας και αξίας από εκείνη πολλών ονομαζόμενων μεγάλων. Εχουν τεράστια αξία γιατί αυτά αλλάζουν την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Και αυτός είναι πάντα ο τελικός στόχος. Να αλλάξει η καθημερινότητα για τον κάτοικο, τον επαγγελματία, τον εργαζόμενο και τον επισκέπτη. Ας μην κρυβόμαστε, η Αθήνα, στην κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ανάγκη από ένα φανταχτερό έργο. Διψάει για όλα εκείνα που έχει στερηθεί. Και περισσότερο από όλα, έχει στερηθεί τον ζωτικό χώρο της. Τον δημόσιο χώρο που μπορούσαν οι άνθρωποί της να απολαμβάνουν και τον έχασαν» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Σήμερα, προσθέτει, γίνεται προσπάθεια να επανέλθει και να αξιοποιηθεί ο υπάρχων δημόσιος χώρος αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί και νέος.

«Λίφτινγκ»

Ετσι, λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια γραφειοκρατικών προβλημάτων, το «λίφτινγκ» του Εθνικού Κήπου μπήκε μπροστά. Οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του και να διατηρηθούν τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του. Ολοι οι διάδρομοί του ανακατασκευάζονται, ενώ αποκαθίστανται και τα μονοπάτια που εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί. Ο κήπος αποκτά περισσότερο πράσινο με παράλληλες εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων όπου θα γίνουν οι φυτεύσεις, αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα έργα στο σύστημα άρδευσής του. Ανανεώνεται και επισκευάζεται πλήρως ολόκληρος ο εξοπλισμός του – παγκάκια, κιγκλιδώματα, παιδική χαρά, το κλασικό πια ξύλινο γεφυράκι και η σήμανσή του σε όλη την έκταση, καθώς και ο φωτισμός ώστε να είναι διακριτικός και επαρκής, ενώ έχει δρομολογηθεί και η συντήρηση των ιστορικών μνημείων και κτιρίων που φιλοξενεί.

Λόφος Στρέφη

Με σύνθημα «πλατεία ξανά», μετά την πλατεία Ομονοίας, σειρά έχει η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου. Πρόκειται για την πλατεία όπου δεσπόζει το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο της Διπλαρείου Σχολής και η δημοπράτηση των έργων ανάπλασης πρόκειται να γίνει εντός του 2021, προβλέποντας, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, παρεμβάσεις που θα της ξαναδώσουν ζωή, με φωτισμό, πράσινο, παρτέρια, παγκάκια και καινούργιο δάπεδο. Στόχος είναι να ξαναγίνει η πλατεία Θεάτρου ο κόμβος που συνδέει την Ομόνοια με την περιοχή του Ψυρρή, σε μια διαδρομή που περνά από την Αθηνάς, τη Βαρβάκειο και την αγορά των μπαχαρικών.

Αναμόρφωση

Βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων για την αναβάθμιση και την αξιοποίησή του, χωρίς όμως να ξεκολλά από τη θεωρία. Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων, πέρα από την καθημερινή συντήρηση του Λυκαβηττού, περνά στην πράξη για να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ολόκληρης της περιοχής, αλλά και για να ανοίξει τον δρόμο στη συνολική αναμόρφωσή του. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δομικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Λυκαβηττό και αφορά την αντιπλημμυρική θωράκισή του και στα 440 στρέμματα της έκτασης. Είναι έργα που αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο πρόβλημα τόσο για τον λόφο όσο και για τον αστικό ιστό γύρω από αυτόν. Σε αυτό το σκέλος της παρέμβασης θα χρησιμοποιηθούν υλικά απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον που θα τον αναβαθμίσουν και αισθητικά, αλλάζοντας τον δρόμο του λόφου αλλά και πολλές από τις διαδρομές του. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση του φυσικού του πλούτου αλλά και του φωτισμού του.

Πλατεία Θεάτρου

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία χρόνια η πράσινη ανάσα των Εξαρχείων είχε παραδοθεί στην εγκατάλειψη. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στον λόφο του Στρέφη είναι βασισμένες στη συνολική αναβάθμιση του χώρου, μέσα από το πράσινο, τις διαδρομές και τον εξοπλισμό του. Ηδη, η προβλεπόμενη διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών του έργου εγκρίθηκε στις 18 Ιανουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα δώσει και την τελική έγκριση για την έναρξή του, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Και σε αυτή την παρέμβαση έχει παίξει σημαντικό ρόλο το δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις, φορείς και ιδρύματα με τις δωρεές τους, που επιτρέπουν ουσιαστικές αλλαγές στην Αθήνα.