Για αδιανόητο αλαλούμ στην εστίαση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα μπρος-πίσω με τα ισχύοντα για το take away. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον πρωθυπουργό απόδραση από τα δύσκολα, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του στην Ικαρία «διακοπές».
Αδιανότητο αλαλούμ και διακοπές
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Το σημερινό αδιανόητο αλαλούμ με την εστίαση και το take away, το οποίο η κυβέρνηση απαγόρευσε και, εν τέλει, επέτρεψε δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες, είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης που έχει σε όλη τη διαχείριση της πανδημίας.
Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες της εστίασης, πνιγμένοι στην απόγνωσή τους, δεν έχουν απέναντί τους κυβέρνηση, αλλά περιφερόμενο θίασο.
Ίσως την απάντηση για το τι ισχύει τελικά για την εστίαση και το take away να μπορεί να την δώσει ο κ. Μητσοτάκης όταν επιστρέψει από τις διακοπές του στην Ικαρία».
Ο κ. Μητσοτάκης μετά τις διακοπές του στην Ικαρία, να μας πει τι ισχύει με το απίστευτο μπάχαλο στο takeaway
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/3EZxjk178a] pic.twitter.com/wat0a6uV8Q
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) February 6, 2021
ΦΕΚ – Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα άφησε αιχμές για τη νομιμότητα των μέτρων λέγοντας ότι «σε δημοκρατικά πολιτεύματα για να έχουν ισχύ τα μέτρα πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τις πραγματικές εστίες διασποράς. Ισχυρίζεται πως δεν κολλάει στα ΜΜΜ που στοιβάζονται οι άνθρωποι κάθε μέρα, δεν κολλάει στα σχολεία που άνοιξαν πάλι με αυξημένο αριθμό μαθητών, δεν κολλάει στα εργοστάσια που λειτουργούν χωρίς ελέγχους και τεστ. Κολλάει όμως εάν κάποιος θελήσει να περπατήσει μετά τις 6 το Σαββατοκύριακο.
Σε λίγες μέρες, όταν θα έχει γίνει πάλι η ζημιά, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα, αφού αυτά θα έχουν αποτύχει. Η αποτυχία του έχει κουράσει τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος πως σε δημοκρατικά πολιτεύματα για να έχουν ισχύ τα μέτρα πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα».
Κυβέρνηση επιτελικής αυθαιρεσίας!
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/fr5aO0txFB] pic.twitter.com/8m9VzSL0yo
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) February 6, 2021
Να σοβαρευτούν επιτέλους
Για φαρσοκωμωδία κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ ζητώντας σοβαρότητα από την κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:
«Μόνο με φαρσοκωμωδία μοιάζει η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην εστίαση.
Το πρωί απαγορεύεται το take away, το μεσημέρι επιτρέπεται. Ο αρμόδιος Υπουργός ζητά τα κλειδιά των μαγαζιών, και μετά αρχίζει τις συγνώμες.
Ο Πρωθυπουργός δεν έχει κουράγιο να μιλήσει με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και φωνάζει μερικούς φίλους του για να τους πει ότι όλα καλά.
Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό και οι εργαζόμενοι με ανεργία. Να σοβαρευτούν επιτέλους.
Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν το τι πρέπει να γίνει».
Ανεξήγητα και αυταρχικά μέτρα
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι ο «πρωθυπουργός των πιο συχνών αποδράσεων» άφησε πεσκέσι άλλον έναν δυσεπίλυτο γρίφο όλο και πιο ανεξήγητων και όλο και πιο αυταρχικών μέτρων – που εμφανώς δεν κάνουν τίποτα για να ανακόψουν την επέλαση της πανδημίας, ενώ χαρακτηρίζει επικοινωνιακή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
Πρόβα τζενεράλε για την οικονομία
«Ένας τρόπος να επιτύχει κανείς τους στόχους του, είναι να χαμηλώσει τόσο τις προσδοκίες του έως το σημείο οι στόχοι του, χωρίς να κάνει τίποτα, να έχουν μαγικά επιτευχθεί.
Έτσι, ο Πρωθυπουργός, τσαλακωμένος από την πραγματικότητα της ανικανότητάς του να παράσχει εμβολιασμό στο βαθμό που πολιτικάντικα υποσχέθηκε, μεταβαίνει για επικοινωνιακούς λόγους στην Ικαρία, για να επιθεωρήσει την εκεί διαδικασία εμβολιασμού. Στην Ικαρία των 8.000 κατοίκων και των πέντε κρουσμάτων από τον Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να ανακηρύξει θριαμβευτικά ότι «θωράκισε τον πληθυσμό του νησιού» χάρη στην αποτελεσματικότητα, την επιτελικότητα, και κυρίως τη φωτογένεια της κυβέρνησής του.
Πίσω στην πραγματικότητα των πολιτών, ο «πρωθυπουργός των πιο συχνών αποδράσεων» άφησε πεσκέσι άλλον έναν δυσεπίλυτο γρίφο όλο και πιο ανεξήγητων και όλο και πιο αυταρχικών μέτρων. Μέτρων εγκλεισμού, σωφρονισμού και καταπίεσης, προορισμένων να ικανοποιήσουν μόνο ένα ακροδεξιό ακροατήριο που διαπνέεται από τις ίδιες κοσμοθεωρίες, αλλά που εμφανώς δεν κάνουν τίποτα για να ανακόψουν την επέλαση της πανδημίας ή να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και ανοχή των πολιτών.
Απλώς μια πρόβα τζενεράλε για όταν (σύντομα) θα χρειαστεί να κάνουν το ίδιο και στην οικονομία.
Ο «πρωθυπουργός των πιο συχνών αποδράσεων» άφησε πεσκέσι άλλον έναν δυσεπίλυτο γρίφο όλο και πιο ανεξήγητων και όλο και πιο αυταρχικών μέτρων – που εμφανώς δεν κάνουν τίποτα για να ανακόψουν την επέλαση της πανδημίας.https://t.co/u7tT4RS4J2
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) February 6, 2021
Ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες
Η κυβέρνηση, αντί να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών της στα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα που διεκδικούνται εδώ και έναν χρόνο για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής από την πανδημία τόνισε σε παρέμβασή του το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ1 ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση, συνέχισε, ψάχνει τρόπους να ρίξει το φταίξιμο αλλού, να ξεπλύνει τις ευθύνες της για την κατάσταση με την πανδημία πότε στους «ανεύθυνους» πολίτες, πότε στους μαθητές που διαδηλώνουν, πότε στις κινητοποιήσεις που γίνονται, αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί.
Πραγματικότητα, πρόσθεσε, που έχει να κάνει με την υποστελέχωση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ότι το προσωπικό σε αυτές έχει φτάσει στα όριά του, στην υποχρηματοδότηση, όπου με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2021 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας προβλέπεται μείωση περίπου κατά 600 εκατομμύρια ευρώ στην χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος Υγείας .
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειές των υγειονομικών, πρόσθεσε ο Γ. Λαμπρούλης, υπονομεύονται από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις ελλείψεις και όλα αυτά που εδώ και ένα χρόνο σωματεία και φορείς διεκδικούν για την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.