Ενας οδηγός επιβίωσης, παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές που θα ασχοληθούν με τη σύγχρονη πανούκλα. Ενα αναμνηστικό για τους συλλέκτες – λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων που θα τεθεί μετά από πολλά χρόνια κάτω από το σφυρί κάποιου οίκου δημοπρασιών ως πολύτιμη κληρονομιά μιας ξεχωριστής διοργάνωσης. Το πρώτο Playbook, ο οδηγός επιβίωσης όσων θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ουσιαστικά το χρυσό μετάλλιο της ασφάλειας κατά του Covid-19, δόθηκε στη δημοσιότητα από τους ιάπωνες διοργανωτές και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πρόκειται για τον πρώτο από πολλούς οδηγούς που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες και απευθύνεται στις διεθνείς ομοσπονδίες και τους τεχνικούς παράγοντες, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν όσοι θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα είναι ένας έμμεσος τρόπος να πεισθούν οι Ιάπωνες πως η διοργάνωση πρέπει να προχωρήσει και ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν τίθεται ζήτημα νέας αναβολής της.

Θα ακολουθήσουν νέοι οδηγοί για τους αθλητές, τους δημοσιογράφους και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και θα ανανεώνονται βάσει της εξέλιξης της πανδημίας.

Πρωτόκολλο υγιεινής

Οι σημαντικότεροι κανόνες του πρωτοκόλλου υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι βρεθούν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για την 32η Ολυμπιάδα περιορίζουν σημαντικά την κοινωνική ζωή των αθλητών και τις κινήσεις τους.

Μια βασική παράμετρος: οι Ιάπωνες δεν απαιτούν εμβολιασμό από τους συμμετέχοντες αλλά προτρέπουν τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές προς αυτή την κατεύθυνση. Ανεξάρτητα αν οι αθλητές και οι συνοδοί τους θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι τους ίδιους κανόνες. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκτός της ώρας του φαγητού και του ύπνου ή όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Τα δωμάτια στο Ολυμπιακό Χωριό πρέπει να αερίζονται τακτικά ή τουλάχιστον κάθε τριάντα λεπτά και να αποφεύγεται η κοινή χρήση αντικειμένων αν αυτό είναι δυνατό.

Οι φυσικές επαφές των αθλητών πρέπει να είναι περιορισμένες, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε απόσταση δύο μέτρων. Φυσικά απαγορεύονται οι αγκαλιές, τα χάι φάιβ και οι χειραψίες.

Πρέπει επίσης να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τα πλήθη όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός κι αν έχουν ειδική άδεια.

Ταξίδι

Δύο εβδομάδες πριν ταξιδέψουν στην Ιαπωνία και στη συνέχεια 72 ώρες πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ θα ελεγχθούν ξανά κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο αλλά και ανά τέσσερις ημέρες στη διάρκεια των Αγώνων.

Μόλις φτάσουν στο αεροδρόμιο θα πρέπει να αναχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό χωρίς να επισκεφτούν τα καταστήματα.

Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να καταρτήσουν μια λίστα με όλους τους ανθρώπους που μπορεί να έρθουν σε επαφή στη διάρκεια της διοργάνωσης, από συγκατοίκους μέχρι συναθλητές.

Κάθε φορά που θα εισέρχονται στα στάδια θα θερμομετρούνται και θα αναφέρουν τα αποτελέσματα σε ειδική εφαρμογή.

Θα μπορούν να χειροκροτούν τις προσπάθειες των άλλων αθλητών χωρίς όμως φωνές και τραγούδια.

Κυρώσεις

Μέσω εφαρμογής που θα κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα θα ελέγχονται οι επαφές τους για να γνωρίζουν οι Ιάπωνες, στην περίπτωση θετικού δείγματος, ποιοι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Οσοι πιστεύουν πως θα μπορέσουν να καταστρατηγήσουν τους αυστηρούς κανόνες του πρωτοκόλλου υγιεινής καλύτερα να το ξεχάσουν. Αξιωματούχος από τις διεθνείς αποστολές θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων. Αυτοί που θα εντοπίζονται να παραβαίνουν τους κανόνες κατ’ εξακολούθηση θα παραπέμπονται στην πειθαρχική επιτροπή και θα κινδυνεύουν με αφαίρεση της διαπίστευσής τους και απαγόρευση συμμετοχής τους στους Αγώνες.