Σαν καυτό μάγμα που αναδεύεται σε έναν τεράστιο θάλαμο στον φλοιό της Γης, η πανδημία βρίσκει διεξόδους από τις δεκάδες ρηγματώσεις που εμφανίζονται καθημερινά στο έδαφος της χώρας και τροφοδοτεί με κρούσματα τον πληθυσμό της και με βαριά ασθενείς τα πολύπαθα νοσοκομεία.
Ολα τώρα ξεκινούν και για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες η πανδημική τέφρα που κατά την αιώρησή της πάνω από σπίτια, γειτονιές και πόλεις, μεταλλάσσεται σε όξινη βροχή, θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξει την πόρτα για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων.
100.000 στους δρόμους της Αθήνας
Ο μηχανισμός επιπολασμού των πανδημικών ιών, σε κάθε τους έκφανση, έχει αποκτήσει στέρεα ερείσματα στην ανθρώπινη αλυσίδα με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μόνο στην Αττική, μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 100.000 άνθρωποι που μεταφέρουν τον ιό.
Τα δεδομένα που παρακολουθούν καθημερινά οι επιστήμονες και τα υπολογιστικά μοντέλα που οι ίδιοι τρέχουν, προσπαθώντας να κατανοήσουν την χαοτική κοροναϊκή εξέλιξη και την εξάπλωση της πανδημίας, δείχνουν ότι οι υπόγειοι μαγματικοί θάλαμοι θα εκτονωθούν από τα μέσα Απριλίου και μετά, προς το Πάσχα στις αρχές Μαΐου, όπου ο κύριος όγκος του τρίτου κύματος θα έχει εφορμήσει στις ΜΕΘ, όπου εκατοντάδες ασθενείς θα αναζητούν σωσίβιο ζωής, και όπου οι μεταλλάξεις του ιού θα έχουν επικυριεύσει πολλούς από τους ανθρώπους που δεν θα έχουν προλάβει να προτάξουν αντισώματα μέσω κάποιου εμβολίου.
Στην περίπτωση της πανδημίας, οι αριθμοί δεν προοιωνίζονται μέρες ευημερίας. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν συνολικά 733 νέα κρούσματα του κοροναϊού, με τα 11 από αυτά να είναι εισαγόμενα. Από τα υπόλοιπα 722 κρούσματα, σχεδόν τα μισά εντοπίζονται στην Αττική. Για άλλη μια φορά, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο μέσο της τρικυμίας συγκεντρώνοντας 355 κρούσματα.
Τι Πάσχα θα ζήσουμε;
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται και στη Θεσσαλονίκη, με 76, και στην Αχαΐα, με 71. Τα λύματα, που αποτελούν ένα είδος πρόδρομου φαινομένου της κατάστασης που θα επέλθει αργότερα, καταδεικνύουν για τη Θεσσαλονίκη αύξηση 50%. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης φθάνοντας πλέον τα 403 σε όλη τη χώρα ενώ το τελευταίο διάστημα ανιχνεύθηκαν 167 νέα.
Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος θα εξακτινωθεί με ταυτόχρονη διασπορά τόσο των μεταλλαγμένων όσο και του κυρίαρχου στελέχους. «Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα», λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης από το ΑΠΘ.
Τα σενάρια για την αυριανή μέρα σβήνονται και γράφονται στο Μαξίμου και αξιολογούνται τα περιθώρια άμυνας στην περίπτωση που η χώρα αρχίσει να «καταποντίζεται». Ηδη η Αττική κλυδωνίζεται με το σημείο όπου το πλοίο μπάζει νερά να εντοπίζεται στο κέντρο.
Νέα μέτρα
«Είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία. Κι αν μερικές φορές σε κάποιους τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο δυσάρεστα, τους διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου της Ικαρίας .
Ομως η πανδημία δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνη αν δεν έκρυβε μέσα της τα γενετικά εκείνα στοιχεία που της επιτρέπουν να ακολουθεί μια παράδοξη τροχιά σαν αυτή του ηλεκτρονίου, που δεν μπορείς να προβλέψεις που είναι σε μία δεδομένη στιγμή, που δεν ξέρεις που θα εκδηλωθεί το ρήμα και πόση δύναμη θα απελευθερώσει. Ξαφνικά στην Καλλιθέα της Αττικής, στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο όπου φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά, ξέσπασε το κακό.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί. Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65.
Καθώς πολλά παιδιά του νηπιοτροφείου φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της περιοχής, η διασπορά είναι μεγάλη και οι γονείς στην Καλλιθέα ανάστατοι, αφού ο κορωνοϊός μέσω των παιδιών μπήκε στα σπίτια, μολύνοντας γονείς και παππούδες.
Γώγος: Να τηρήσουμε τα μέτρα, αλλιώς θα χρειαστούν κι άλλα
Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανότητα ενός ολικού lockdown.
«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχιτικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση.», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown.», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown.
«Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά… Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα.», πρόσθεσε.
«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», σημείωσε αναφορικά στις μεταλλάξεις.
Βασιλακόπουλος: Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
Για σοβαρή αύξηση στις εισαγωγές έκανε λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε αύξηση. Το ποσοστό θετικότητας είναι σταθερά πάνω από το 3% εδώ και πολλές μέρες» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Όταν αρχίσαμε να χαλαρώνουμε τα διάφορα μέτρα, όπως άνοιγμα σχολείων και λιανεμπόριο, ήμασταν σταθερά κάτω από το 2%. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια επιδείνωση της επιδημίας, μέρος της οποίας το αναμέναμε, γιατί όταν ανοίγεις δραστηριότητες πάντα η επιδημία θα έχει μια επιδείνωση, γιατί ο ιός μεταδίδεται με την επαφή».
«Το ζητούμενο, συνέχισε, είναι αυτή η αύξηση να μην ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο και γίνει τελείως επιθετική και μετά… δεν συμμαζεύεται με τίποτα».
Εφιαλτική πρόβλεψη: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισήμανε ότι «η συμπεριφορά μας και η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη. Το σημείο – κλειδί είναι η εφαρμογή των μέτρων. Πριν αποφασίσουμε σκληρότερα μέτρα, καλό είναι να δούμε αν αυτά που τώρα υποτίθεται ότι εφαρμόζονται, εφαρμόζονται».