Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο μπορούν να έχουν γίνει τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό. Από επιτάχυνση εθνικών θεμάτων όπως το Κυπριακό ή οι διερευνητικές με την Τουρκία, ένα κρίσιμο συνέδριο μέχρι εκλογικό αιφνιδιασμό. Η εξαιρετικά σύνθετη συγκυρία υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να επιταχύνει τις εσωτερικές του οργανωτικές διαδικασίες και να βρει βηματισμό υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο πρώτο σκέλος, χθες ήταν προγραμματισμένο και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που θα έβαζε τη σφραγίδα του προγράμματος. Εδώ η επιτροπή υπό τον τέως υπουργό Γιώργο Σταθάκη θα παρουσίαζε το τελικό κείμενο. Το παραπάνω μόνον τεχνικό δεν είναι αφού από σήμερα σηματοδοτεί ένα πλέγμα οργανωτικών αποκρυσταλλώσεων με τελικό στόχο το 3ο Συνέδριο και τον μετασχηματισμό που πάντως «είναι μια διαρκής διαδικασία και έχει να κάνει με τη στρατηγική», όπως λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τον τόνο εδώ και σε δύο σημεία θα οργανωθεί η τακτική του επόμενου διαστήματος, το σχέδιο Φεβρουαρίου: Το ένα έχει να κάνει με τη στρατηγική του κόμματος. «Η προοδευτική συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση», έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτοντας τις διαφορετικές εσωτερικές ερμηνείες για το άνοιγμα. Και επιχειρώντας την υπέρβαση των τάσεων, «μέσω της ενεργοποίησής τους», όπως λέει στενός συνομιλητής του.
Τα διαφορετικά ρεύματα του κόμματος θα αναμετρηθούν στις νομαρχιακές και στον προσυνεδριακό διάλογο που τυπικά εκκινείται τώρα. Το δεύτερο σημείο που θα επιχειρηθεί μια ολική επαναφορά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Βουλή και το μπαράζ επανασυγχρονισμού με την κοινωνία και τις αγωνίες της. Το μεγάλο στοίχημα εδώ – στο φόντο ανησυχητικών δημοσκοπήσεων που δεν δείχνουν να ξεκολλάει το κόμμα από τις χαμηλές επιδόσεις – είναι να υπάρξει συλλογική ενσυναίσθηση και να ξαναβρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία και τις τάσεις της με όρους πολιτικού σχεδίου. Στόχος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αξιοποίηση ενός ρήγματος με τον Αντώνη Σαμαρά, η εκ νέου προσπάθεια να ρυμουλκηθούν οι μεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή
Για παράδειγμα, στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει όχι μόνον για να ασκήσει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο της Παιδείας αλλά και να βάλει ευρύτερα θέματα για την κοινωνική κινητικότητα, το brain drain, την «προδοσία» του κινήματος της γραβάτας και των επιστημόνων από την κυβέρνηση, «τα χατίρια» σε ιδιωτικές σχολές. Οι ξεχωριστές προγραμματικές εκδηλώσεις με θέματα όπως το ΕΣΥ και η πανδημία ή το Ταμείο Ανάκαμψης και η εργασία εντάσσονται επίσης σε μια συνολική θεώρηση πρακτικών λύσεων και εναλλακτικών προτάσεων και θα ενεργοποιηθούν μια σειρά στελεχών γύρω από αυτά διαμορφώνοντας μια γραμμής κρούσης.
Η συνδιάσκεψη του Απριλίου «δεν πρέπει να είναι απλώς κομματική διαδικασία, αλλά να επικυρώνει σε έναν βαθμό τη νέα ώσμωση με την κοινωνία των πολιτών», λέει κορυφαίο στέλεχος. Παράλληλα, μία εκ των αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρηθεί να επουλωθεί. Αυτό δεν είναι άλλο από τα ανοίγματα σε πεδία όπως τα συνδικάτα ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παραμένει χαμηλή η διείσδυση σε αυτά, ενώ ακούγονται ήδη γκρίνιες για το γεγονός πως δεν έχει ενεργοποιηθεί ομάδα εργασίας για τους δήμους και τις περιφέρειες που θα εξετάσει μια γραμμή αντεπίθεσης στο φόντο και των αλλαγών που δρομολογεί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Παλιότεροι παράγοντες του χώρου σημειώνουν με νόημα την αναγκαιότητα από τώρα μιας παρέμβασης σε δήμους και σωματεία, αλλά και στη νεολαία που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα αποτελέσει πόλο «αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική» το επόμενο διάστημα.