Στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ σε όλους τους τομείς, εστίασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Άμυνα, ενέργεια, τεχνολογία, τουρισμός
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι εξαιρετική σε όλους τους τομείς και οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο. Τόνισαν δε τον σταθερό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής στην οικοδόμηση συνεργασιών που προάγουν την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στη μάχη κατά της πανδημίας, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρακτικές αντιμετώπισής της. Συζήτησαν επίσης τη διευκόλυση των ταξιδιών μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για “πράσινο διαβατήριο” με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Netanyahu.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης για τη σταθερή εμβάθυνση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θάλασσα ειρήνης – Συνεχίζουμε τις διερευνητικές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κοινές του δηλώσεις με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να
ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή».
Αεροπορική εκπαίδευση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με το Ισραήλ «μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής. Γνωρίζετε πως η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Άμυνας εμβαθύνεται επίσης. Είναι μεγάλη μας χαρά το γεγονός πως μια εταιρεία από το Ισραήλ έχει αναλάβει και
προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ως βάση την Καλαμάτα. Και θεωρώ πως είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας που μπορούμε να οικοδομήσουμε στον τομέα της
Άμυνας. Ενώ πιστεύω πως υπάρχει και πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα».
Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Παναγιώτης Σαρρής και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Πενταετής διάρκεια
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, Orit Farkash-Hacohen, συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.
Πλήρης αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού
«Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Στρατηγικής Συνεργασίας” των δυο κρατών, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής» σχολιάζει το ΚΚΕ και προσθέτει:
«Το κράτος του Ισραήλ διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί και φυλακίζει Παλαιστίνιους πολίτες, βομβαρδίζει στη Συρία και απειλεί το Ιράν.
»Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθούνται στην περιοχή από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
»Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες. Συνειδητά αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την σχετική ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής το 2015.
»Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και στο δίκαιο αγώνα του και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».
🔴Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της »Στρατηγικής Συνεργασίας» των δυο κρατών, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού & των λαών της περιοχής.#ΚΚΕ https://t.co/bhqxJGl3Er
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) February 8, 2021