Προς lockdown τύπου Μαρτίου, οδεύει η Αττική και ενδεχομένως η χώρα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τις αντοχές του συστήματος Υγείας.
Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Στην έκθεση αυτή, όπως μεταδίδεται, εντοπιζόταν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και αύξηση τους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημερινά ημερήσια κρούσματα θα εκτιναχθούν πάλι σε τετραψήφιο νούμερο, ξεπερνώντας τα 1.200. Μεγάλη κρίνεται εξάλλου και η διασπορά των μεταλλάξεων στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις 13.30 έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Πληροφορίες, αναφέρουν, ότι ενδέχεται στη συνέχεια να συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμη και εντός της ημέρας. Πιθανολογείται δε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα έχουν άμεση ισχύ.
Αυστηρό lockdown
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Κικίλιας είχε δηλώσει ότι εάν τα σημερινά στοιχεία της εξέλιξης του κοροναϊού ήταν ανησυχητικά, θα εισηγηθεί ένα καθολικό αυστηρό lockdown, όπως του Μαρτίου, για σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει αναστολή των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα πιθανότατα δύο εβδομάδων. Αυτή θα είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο, δηλαδή ότι η νέα καραντίνα θα έχει συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα.
Η πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι και στην θυελλώδη σύσκεψη της Επιτροπής την Παρασκευή, από μερίδα λοιμωξιολόγων. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας. Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και «εφόσον χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα θα ληφθούν», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η ίδια, τα όποια μέτρα να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε όπως έχει σημειώσει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός, ο σκοπός είναι «να είμαστε μπροστά και να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», όπως ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί σήμερα, για την κατάσταση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις, τις οποίες όπως είπε, θα δούμε μετά τη σύσκεψη.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος ενός lockdown.
Oι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την κινητικότητα που συνεχίζει να προβληματίζει και την ενδεχόμενη πίεση που εκτιμάται ότι ίσως υπάρξει το επόμενο διάστημα στο Σύστημα Υγείας.
«Μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας»
Σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.
Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα την επιστροφή των Δημοτικών στην τηλεκπαίδευση.
Στα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας στο Open, ανέφερε: «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση».
«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κοροναϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Πότε θα πάρουμε «ανάσα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς, όπως είπε, υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά.
Προέβλεψε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά.
Για τα εμβόλια είπε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μικρότερη.
«Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο», διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει κοροναϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δε θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.
«Σαν πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.
Σταϊκούρας: Μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος ενός lockdown
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική, θα είναι άνω των 3 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός είπε ότι «τώρα το κόστος με τα υφιστάμενα μέτρα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων» ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Για αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών. Υπεραμύνθηκε δε των επιλογών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την επαρκή στήριξη τομέων της οικονομίας, λέγοντας ότι οι δράσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο γενναιόδωρες από αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η χώρα είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και άρα έχει τη «Δαμόκλειο σπάθη» των ελλειμμάτων και του χρέους.
Πελώνη: Η κυβέρνηση επιθυμεί βρίσκεται ένα βήμα μπροστά
Την ανησυχία της για την έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας εξέφρασε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Αναφερόμενη στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ολικό lockdown τόνισε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση επιθυμεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.
Σχετικά με τις δηλώσεις των ειδικών στα ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενιαία φωνή και περισσότερη αυτοσυγκράτηση και όχι έκθεση υποκειμενικών απόψεων, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία.
Η αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται, όπως είπε, μιλώντας στον Σκάι, θα είναι στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης, έλειπε χθες σε Κύπρο και Ισραήλ, σήμερα θα ενημερωθεί για την κατάσταση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις, τις οποίες όπως είπε, θα δούμε μετά τη σύσκεψη.
«Ανησυχία υπάρχει πάντα, φροντίζουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά» επεσήμανε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι κατανοεί την κόπωση που υπάρχει αλλά καθώς οι επόμενοι δύο μήνες είναι δύσκολοι και χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι την άνοιξη.
Τι σημαίνει lockdown τύπου Μαρτίου
Εάν ληφθεί η απόφαση για lockdown, τότε, λαμβάνοντας υπόψιν το τι είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία και όλα τα καταστήματα σημαίνοντας τέλος στο click away, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό τηλεργασίας.
Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, τότε, πιθανολογείται πως δεν θα επιτρέπεται ούτε η ατομική προσευχή, ενώ θα ισχύει όπως και τώρα, η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
Κανονικά θα λειτουργούν delivery και take away
Κανονικά, ωστόσο, θα λειτουργήσουν τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές, όπως ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.
Πρόκειται για τυποιημένες αποφάσεις, όπως τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης λέγοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες αλλά μαζί με την δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί και η οικονομία.