Στο κατώφλι ενός νέου τρίτου επιδημιολογικού κύματος κοροναϊού βρίσκεται η χώρα με το lockdown να έρχεται συνεχώς πιο κοντά.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την εικόνα της Αττικής καθώς η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται και στα λύματά της.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου έχουν τρομάξει τους ειδικούς και την κυβέρνηση καθώς αναμένεται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ενώ και ο νέος μεταλλαγμένος κοροναϊός από την Μεγάλη Βρετανία πολλαπλασιάζεται στην χώρα με ταχύτατους ρυθμούς.
Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κινητικότητα και τους περιορισμούς δεν φαίνεται να λειτουργεί καθώς τα στοιχεία που λαμβάνουν καθημερινά στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν πως μπορεί σύντομα να χρειαστεί η επιβολή μιας γενικευμένης σκληρής καραντίνας τουλάχιστον 3 εβδομάδων.
Οι βόλτες στις παραλίες ,τις πλατιές και τα πάρκα έχουν προβληματίσει τους ειδικούς καθώς παρά το μειωμένο ωράριο κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Η επιλογή του περιορισμού των SMS έπεσε στο τραπέζι ως σκέψη εδώ και καιρό αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα υπάρξει και επιδείνωση του καιρού κάτι που θα ευνοήσει και άλλο την μετάδοση του κοροναϊού.
Στα όρια του γενικού lockdown η Αττική
Ενδεικτικά είναι ότι και χθες η Αττική κατέγραψε περίπου τις μισές από τις 638 μολύνσεις.
Ανησυχητικά είναι και πάλι τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τις διαθέσιμες κλίνες covid και σε κλινικές και στις μονάδες στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα ακόμα και την Τετάρτη ή την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μέρες ξεκίνησε η εφαρμογή της τελευταίας δέσμης μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ: Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία
Μάλιστα, αυτό θα συνεχιστεί για τον επόμενο 1,5 μήνα.
Το γενικευμένο lockdown είναι στο τραπέζι, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν το αποκλείει, και μάλιστα αυτό θα γίνει ακαριαία.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς», τόνισε ο κ. Θωμαίδης.
«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», συμπλήρωσε.
«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.
Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».
Η κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.