Η συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο», με το βλέμμα στον τουρισμό, και η συμμετοχή της Ελλάδας στις κλινικές δοκιμές φαρμάκου για τον κοροναϊό είναι δύο από τις ειδήσεις που φέρνει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ. Κατά τη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζητήθηκε η νέα θεραπεία για τον κοροναϊό, που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, με την Ελλάδα να δηλώνει πρόθεση να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
Το νέο φάρμακο θεράπευσε 29 από τους 30 πάσχοντες από κοροναϊό που το έλαβαν σε νοσοκομείο του Ισραήλ και η ανακάλυψη αφορά την ουσία EXO-CD24 η οποία αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ. Το φάρμακο που χορηγήθηκε στους ασθενείς κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών μέσω μιας συσκευής αναπνοής (εισπνεόμενο), αποδείχθηκε ελπιδοφόρο και αυτό διότι μέσα σε λίγες ημέρες (3 με 5) οι ασθενείς που το έλαβαν ανάρρωσαν. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας το φάρμακο που είναι αποτέλεσμα της έρευνας του καθηγητή Nadir Arber σχεδιάστηκε αρχικά για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.
Με το βλέμμα στον τουρισμό, και με αιχμή τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού στο Ισραήλ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη διευκόλυνση των ταξιδιών μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μία ρύθμιση για «πράσινο διαβατήριο» με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν γίνει η άρση στους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό.
«Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κοροναϊού».
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα με το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών.
Με βάση τη συμφωνία προωθείται και η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.
Με τη συμφωνία προβλέπεται , η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Ενδυναμώνεται, επίσης, η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για την συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με μεγάλη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε τη Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικά για τον τουριστικό τομέα. Η Συμφωνία αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην αξιοποίηση σημαντικών συμμαχιών με χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.