Με κλειδιά γέμισαν κατσαρόλες σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης που τα παρέδωσαν σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χθες περίπου 1.000 κλειδιά συγκεντρώθηκαν σε μία συμβολική κίνηση που διοργάνωσε η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), θέλοντας να αναδείξει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της εστίασης. «Ο κλάδος της εστίασης βγάζει μια κραυγή αγωνίας. Διαδηλώνει τον κίνδυνο, τον φόβο, την ανασφάλεια για το αύριο, γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της Πολιτείας δεν είναι ικανά ούτε να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων ζωντανές» , δήλωσε ο πρόεδρος πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να λαμβάνει οριζόντια μέτρα και να δει τους κλάδους που πραγματικά πλήττονται. «Χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης κατά τη διάρκεια του lockdown που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση και τη συνέχιση της απαλλαγής από τα ενοίκια και για τους μήνες που έρχονται, και βέβαια χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης όταν ο κλάδος για να επανεκκινήσει. Τότε χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση και ρευστότητα από κεφάλαια κίνησης για την επαναλειτουργία του, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να διακρατηθούν οι θέσεις απασχόλησης, οι οποίες στον κλάδο της εστίασης ξεπερνούν τις 350.000 , κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και μια ρεαλιστική ρύθμιση για τα υπολειπόμενα των υποχρεώσεων ώστε να πληρωθούν σε βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Καββαθας.
Η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης είναι δραματική λένε οι επιχειρηματίες εκτιμώντας πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα είναι ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο. Όπως μάλιστα σημειώνει ο γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης είναι αναγκαίο « να συνεχιστεί η ενίσχυση του ενοικίου καθ’όλο το 2021 και η απαγόρευση εξώσεων ,με παράταση της επαγγελματικής στέγης και της προστασίας για τουλάχιστον έναν χρόνο».
Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά εξαιτίας των περιορισμών στο εμπόριο και την εστίαση που επέβαλε η πανδημία επισημαίνει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου .
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του ΕΕΑ ο κλάδος της εστίασης, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με 4 στις 10 επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου. « Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα, όχι δανεικά, υπογραμμίζει», ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α προσθέτοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, χάνοντας έως και το 70%-80% του τζίρου τους, για να παραμείνουν «ζωντανές» και να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.
Τα λουκέτα είναι ορατά στον κλάδο της εστίασης, αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στο Κολωνάκι, τον Κεραμεικό και την Πλάκα, επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου . «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός, το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για να αντέξουν όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να αισθανθούν δίπλα τους την Πολιτεία. Κάτι που δεν έχει γίνει με απόλυτη επιτυχία έως σήμερα, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκούν. Εάν όμως δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για την αποτελεσματική ενίσχυση τους, τότε η κυβέρνηση πρέπει να δει το πως θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατό. Είναι αδύνατο να αντέξουν και χωρίς κρατική βοήθεια και χωρίς να λειτουργούν. Ας δούμε τι γίνεται με τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπου σχεδόν οι μισές δηλώνουν ότι δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν», αναφέρει.
Να σημειωθεί ότι τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου από αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.