Δεν ήταν μόνο η αύξηση των κρουσμάτων που «πίεσε» τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να εισηγηθούν καθολικό lockdown στην Αττική ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα όπως είχε γίνει γνωστό η Αττική έφτασε πολύ κοντά στο καθολικό σκληρό lockdown την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο τότε η τελική εισήγηση της επιτροπής ήταν να τεθούν σε εφαρμογή πιο σκληροί κανόνες ειδικά για το Σαββατοκύριακο, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.
Οι δείκτες σε νοσηλείες, εξιτήρια και κρούσματα που έκρουσαν καμπανάκι στους ειδικούς
Ωστόσο οι σκληροί δείκτες και συγκεκριμένα η αύξηση των νοσηλειών το Σαββατοκύριακο, γεγονός το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην αύξηση των διασωληνωμένων είχε ως αποτέλεσμα οι «33» της επιτροπής να χτυπήσουν καμπανάκι για πιο σκληρό προληπτικό lockdown στην Αττική.
Συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν χθες 108 νέους ασθενείς με covid-19, σχεδόν το 50% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια – πρόκειται για μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναλογία στα νοσοκομεία της Αττικής μεταξύ των εισαγωγών και των εξιτηρίων.
Συγκεκριμένα το προηγούμενο 24ωρο η αναλογία στα νοσοκομεία της Αττική ήταν δύο εισαγωγές έναντι ενός εξιτηρίου, ενώ συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την χώρα 1.900 άτομα.
Η κάλυψη στις ΜΕΘ της Αττικής
Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνομένων φτάνοντας σε μόλις τέσσερις ημέρες τους 277 από τους 231 που ήταν το Σάββατο.
«Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική και από αυτές είναι κατειλημμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%» δήλωσε στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μεταλλάξεις και αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά
Ακόμη ένας σοβαρό ρόλος, ο οποίος όμως από μόνος του δεν ήταν αρκετός για να οδηγηθούμε στο σκληρό lockdown, ήταν οι μεταλλάξεις.
Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το βρετανικό μεταλλαγμένο και 6 για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ν. Αφρικής.
Φυσικά η αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα αποτελεί την πηγή όλων των κακών για τους ειδικούς, καθώς τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους «δείχνουν» πόσα περίπου από τα κρούσματα θα καταλήξουν σε απλές κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων και πόσα στη συνέχεια σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.
Είναι χαρακτηριστικό πως χτες στην Αττική καταγράφηκαν 750 κρούσματα σε σύνολο 1526, γεγονός που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για πιο ήπια μέτρα.
Το κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα φτάνοντας τα 206 και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 109, ο Δυτικός Τομέας με 108 και ο Πειραιάς με 102 κρούσματα.
Τέλος ένας ακόμη ένας δείκτης που δεν πέρασε απαρατήρητος ήταν το ότι 1 στα 8 νέα κρούσματα την τελευταία περίοδο εντοπίζεται σε παιδιά.
Στο σχετικό θέμα αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας χθες προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το lockdown, σημειώνοντας ότι: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο»
Οι χάρτες που δείχνουν την αύξηση που οδήγησε σε προληπτική καραντίνα
Εκτός όμως από τους παραπάνω παράγοντες και τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους, οι ειδικοί έλαβαν υπόψιν τα γραφήματα του CDC για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά και τα εγχώρια στατιστικά τα οποία και παρουσίασε χτες στον πρωθυπουργό ο κ. Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τις αλλαγές της τελευταίας εβδομάδας που προκάλεσαν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη στη χώρα μας υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία αύξηση όσον αφορά τα κρούσματα σε 1 εκατ. πληθυσμό. Η καμπύλη δεν περνά απαρατήρητη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατακόρυφη. Από την άλλη πλευρά τα τεστ που διενεργούνται στο ίδιο πληθυσμό όλο και αυξάνεται.
Η αύξηση των επιβεβαιωμένων διαγνώσεων ανά ημέρα αποδεικνύεται καλύτερα και στον παραπάνω χάρτη, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα και η καμπύλη στα κρούσματα που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο. Ακόμη δεν έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο, ωστόσο οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες.
Όσον αφορά τους θανάτους, η αύξηση δεν θεωρείται σημαντική ακόμη, καθώς όπως αποδεικνύεται από τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, οι θανάτοι δεν έχουν ξεπεράσει τους 30 ανά ημέρα.
Σε σχέση με άλλες χώρες, όπως την Ολλανδία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, η χώρα μας παραμένει χαμηλά, ωστόσο όπως φαίνεται το βέλος που δείχνει την πορεία των κρουσμάτων έχει ανοδική πορεία.