«Το συναίσθημα ήταν πολύ ιδιαίτερο. Ενιωθες ότι το οξυγόνο σου είναι λιγότερο απ’ όσο έχει εκείνη τη στιγμή μέσα η μάσκα. Είναι τρομερό γιατί νιώθεις ότι δεν αναπνέεις σωστά».

Ο Κώστας Στιβαχτής έγινε ο πρώτος αθλητής στην Ελλάδα που αγωνίστηκε με μάσκα. Είναι ένα ακόμη ρεκόρ για τον έμπειρο πασαδόρο του Ολυμπιακού, με τη μακρά θητεία στα γήπεδα. Αυτό συνέβη στον νικηφόρο αγώνα της ομάδας του κόντρα στην Κηφισιά για τη Voleyleague και περιγράφει στα «ΝΕΑ» όχι μόνο τη δική του εμπειρία αλλά και το πώς τον αντιμετώπισαν συμπαίκτες και αντίπαλοι.

«Ηταν μια απόφαση που πήραμε όλοι μαζί. Αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό γνωρίζοντας ότι η Κηφισιά είχε πολλά κρούσματα. Ημασταν έτοιμοι λοιπόν να αγωνιστούμε με μάσκα και έτσι βγήκαμε στο ζέσταμα. Ωστόσο, οι συμπαίκτες μου δεν άντεξαν να το κάνουν στον αγώνα. Εμένα με βοήθησε το γεγονός ότι είχα κάνει μια προπόνηση με βάρη φορώντας μάσκα και ήμουν περισσότερο έτοιμος, γνωρίζοντας όμως ότι δεν θα αναπνέω κανονικά», λέει ο 41χρονος πασαδόρος του Ολυμπιακού, που έπαιξε… μασκοφόρος.

Συνεχίζει δε την αφήγησή του λέγοντας ότι «είναι αρκετά δύσκολο. Κάποιες στιγμές και όταν είναι πάρα πολύ μεγάλη η ένταση και παιχτεί ένας πόντος περισσότερος, νιώθεις ότι το οξυγόνο σου είναι λιγότερο. Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι μπορείς να αναπνεύσεις. Εκείνη την ώρα θέλεις να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να τραβήξεις περισσότερο αέρα και νιώθεις ότι δεν μπορείς. Επίσης σου δυσκολεύει πολύ το οπτικό πεδίο. Ευτυχώς για μένα φορούσα μια μεγάλη μάσκα, αλλά λίγο πάνω από τη μύτη σου, την ώρα που το πάνω μέρος είναι στο ύψος των ματιών σε αποπροσανατολίζει. Βλέπεις ένα μικρό σημείο μπροστά, το χρώμα της μάσκας και αισθάνεσαι ότι μπροστά σου υπάρχει κάτι ακόμα, σαν ένα μικρό εμπόδιο! Και ενώ βλέπεις την μπάλα και προσπαθείς να εστιάσεις σε αυτήν, εκείνη την ώρα μπαίνει στο οπτικό σου πεδίο και αυτό το μικρό εμπόδιο της μάσκας. Επίσης, στην άμυνα είναι δύσκολο όταν έρχεται γρήγορα η μπάλα αλλά και στο να εστιάσεις στον αντίπαλο», αναφέρει ο Κώστας Στιβαχτής, που φυσικά στο τέλος του πρώτου σετ δέχθηκε… βροχή από ερωτήσεις!

«Αμέσως μόλις πηγαίναμε στην ανάπαυλα φορούσαμε όλοι μάσκα. Εκεί με ρώταγαν αμέσως πώς νιώθω, πώς είναι να παίζεις έτσι και όλα τα σχετικά. Με τους αντιπάλους αποφύγαμε κάθε επαφή παρά μόνο έναν χαιρετισμό από μακριά. Και ήταν σκληρό γιατί με τους περισσότερους τόσα χρόνια στα γήπεδα είμαστε φίλοι».

Το παράδειγμα του Χασάν

Οι παίκτες είναι επαγγελματίες, εξού και αυτή η απόφαση όπως λέει ο άσος του Ολυμπιακού: «Γνωρίζουμε ότι όσο και να προφυλαχθούμε μπορεί να κολλήσεις, ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό κρουσμάτων. Ομως προσπαθείς να προφυλαχθείς όσο μπορείς και ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή μάς έχει βοηθήσει σε αυτό με κατάλληλες οδηγίες. Αν κολλήσεις, εκτός του ότι μένεις εκτός για 10-14 μέρες δεν ξέρεις πώς θα το περάσεις και το πώς επανέλθεις. Μας συγκλόνισε όλους η προσωπική μαρτυρία του Αχμέντ Χασάν, του ποδοσφαιριστή της ομάδας μας».

Ασπίδα για τους συγγενείς

«Πέρα όμως από το ατομικό, όλοι οι άνθρωποι πάνω-κάτω έχουμε και έναν πιο μεγάλο στο σπίτι, που πρέπει να προστατεύσουμε.

Είναι πολύ δύσκολο να σηκώσεις το βάρος εάν γίνει κάτι πολύ άσχημο. Η ζωή σου δεν θα είναι πλέον το ίδιο, ψυχολογικά θα έχεις καταρρεύσει. Δεν ξέρω αν μπορείς να επανέλθεις έπειτα από κάτι τέτοιο. Στη Βραζιλία παίζουν καιρό με μάσκα και το ξεκίνησε ο κεντρικός της εθνικής ομάδας που προπονείται και με μάσκα γιατί το παιδί του έχει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Και δεν θέλει καν να σκέφτεται ότι μπορεί να το “σκοτώσει” εάν του μεταφέρει τον κορωνοϊό. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ δεν έχεις πάρει όπλο να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, ουσιαστικά θα έχεις προκαλέσει τον θάνατό του και αυτό είναι κάτι τραγικό.

Για αυτό θα πρέπει όλοι να προσέχουμε ιδιαίτερα και να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλάσσουμε αφενός τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας, τόσο τους κοντινούς μας ανθρώπους, όσο και τους υπόλοιπους. Ας δείξουμε υπευθυνότητα», καταλήγει ο έμπειρος πασαδόρος.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

«Ερχονται πιο γρήγορα η πνευματική και η σωματική κόπωση»

Ο γιατρός της ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού, αλλά και της εθνικής ομάδας, καθώς και μέλος της υγειονομικής επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας άρσης βαρών, Γιώργος Τσικούρης, εξηγεί στα «ΝΕΑ» γιατί δυσκολεύονται οι αθλητές με τη μάσκα.

«Δεδομένου ότι ο αθλητής βρίσκεται σε εγρήγορση και θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή παροχή οξυγόνου, με τη μάσκα δεν μπορεί να οξυγονωθεί σωστά. Μόνο εάν είναι ειδική με ανοίγματα ασφαλείας στο πλάι. Συνεπώς εάν την ώρα του αγώνα δεν τη βγάλει για λίγο για να πάρει ανάσες θα επέλθει πιο γρήγορα η πνευματική και η σωματική κόπωση. Εάν το οξυγόνο που παίρνει ο αθλητής πέφτει από το 94%, τότε αρχίζει να υπάρχει θέμα και προκαλείται η λεγόμενη δυσφορία που συναντάμε συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες σε ανθρώπους με άσθμα ή αναπνευστικό, που τους δυσκολεύει την αναπνοή η υγρασία. Ουσιαστικά, ο αθλητής που αγωνίζεται με μάσκα αναπνέει την…ανάσα του και δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που θέλει! Ομως, με αυτόν τον τρόπο, έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό. Φανταστείτε και εμάς τους χειρουργούς, όμως είναι αδιανόητο να χειρουργούμε χωρίς μάσκα».