Ο τεχνοκρατισμός για την Αριστερά για χρόνια ήταν ταμπού και με οξύτητα ξόρκιζε τον όρο. Απέναντι σε μια λογική που ήθελε τεχνοκράτες ως παράγοντες επίλυσης των προβλημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα επέμενε σε μια λογική παραδοσιακής πολιτικής. Σήμερα παρ’ όλα αυτά στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τον… Κυριάκο Πιερρακάκη τους, θα λέγαμε με μια δόση μεταφοράς. Κι αυτό αφού και τα δημοσκοπικά ευρήματα με την καθήλωση του κόμματος και η δημοφιλία – συχνά διακομματική – προσώπων όπως ο κεντροαριστερών καταβολών υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του να αναζητούν στελέχη από την κοινωνία των πολιτών, την επιστήμη ή τη βαθιά αγορά.

Σε μια φάση μάλιστα που εξελίσσεται η εσωκομματική διαπάλη μεταξύ τάσεων και ρευμάτων στις νομαρχιακές οργανώσεις, είναι αναγκαίο, όπως τονίζει υψηλόβαθμος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας να διαμορφώσει τη νέα κλειστή ομάδα του. Μακριά από τα ενδότερα του κόμματος. Το προηγούμενο διάστημα αυτό εξελίχθηκε έτσι σε πολλά πεδία επιμέρους πολιτικών. Με την υποσημείωση πως δίπλα σε νέους εξωκομματικούς επιστήμονες και γνώστες πεδίων αθροίζονται και νέοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με τη λογική της ηγετικής ομάδας δεν έχουν «καεί» στην κομματική αρένα.

ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

Στο κομμάτι των λεγόμενων εθνικών θεμάτων είναι γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθιερώσει έναν έτερο πρωινό καφέ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τέως αρχηγούς όπως τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου, ή τον πρώην Α/ΓΕΣ, Γιώργο Καμπά. Παράλληλα με στελέχη όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ράνια Σβίγκου που διαμορφώνουν τις θέσεις για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και βέβαια με τον σταθερό σύμβουλο του Τσίπρα για τα θέματα διπλωματίας, Ευάγγελο Καλπαδάκη. Μεγάλο μέρος της επεξεργασίας θέσεων για συμφωνίες ή διεθνή έχει και ο εκ Μεγάλης Βρετανίας και αναπληρωτής καθηγητής στην Οξφόρδη, Αντώνης Τζανακόπουλος. Στο Μεταναστευτικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συχνά αναζητά τη γνώμη της τέως αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, με θητεία και στη Λέσβο.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στο πεδίο της Υγείας, πλάι στον σταθερό Ανδρέα Ξανθό θα προσθέταμε τον συνομιλητή του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή αιματολογίας στη Σορβόννη, Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Εκ των θερμών υποστηρικτών της θέσης για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο ΕΣΥ – που περιλαμβάνεται και στο νέο πρόγραμμα του κόμματος. Και βέβαια τον καθηγητή πνευμονολογίας στον Ευαγγελισμό, Γιάννη Καλομενίδη, ή τον καθηγητή παιδιατρικής Τάκη Παναγιωτόπουλο. Τις ημέρες που διανύουμε ως γνωστόν ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και τέως υπουργός, νοσεί με Covid-19 αν και οι συσκέψεις του στενού επιτελείου – που έχουν μεταφερθεί στο zoom – είναι διαρκείς.

ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η επιστροφή στη διαμόρφωση στρατηγικής του κόμματος του επίκουρου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην γ.γ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ακρίτα Καϊδατζή, είναι γεγονός. Ενώ και επικουρικά η συνταγματολόγος Ιφιγένεια Καμτσίδου διαδραματίζει έναν ρόλο στη διαμόρφωση της νέας «συνταγματικής γραμμής». Το φλερτ της Κουμουνδούρου δέχεται και ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος  συμμετείχε σε πρόσφατη εκδήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά δεν πρόσκειται στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συχνά είναι κριτικός στις θέσεις της (μιλάει για τους κινδύνους ενός συνταγματικού λαϊκισμού και μιας προοδευτικής αυταρέσκειας).

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Παναγιώτης Κορκολής, υπεύθυνος Ανάπτυξης του θινκ τανκ ΕΝΑ και τέως γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων είναι σταθερά στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά θέματα. Στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την πολιτική ευθύνη για αλίευση στελεχών και συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο έχουν οι νέοι βουλευτές Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης (τέως δήμαρχος Σκύρου). Σε λογική ομάδας τους πλαισιώνουν μια σειρά τέως δημάρχων σαν τον Νίκο Σαράντη (Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό) ή τον Δημήτρη Μπίρμπα (Αιγάλεω) και τον Θόδωρο Γκοτσόπουλο (Παλλήνη), αλλά και ο πρώην βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Από το βαθύ κόμμα την ευθύνη έχουν οι Κατερίνα Κνήτου και Ερμιόνη Κυπριανίδου.