Ο εφιάλτης των μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση επέστρεψε μετά το δεύτερο σε διάστημα δύο ετών βραχυκύκλωμα σε νευραλγικής σημασίας υποδομή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου ισχύος 400 kV, απ’ όπου μεταφέρονται τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων παραγωγής ρεύματος για την Πελοπόννησο, τη Δυτική Αττική, μέρος του κέντρου της Αθήνας και τον Πειραιά.
Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου για την ηλεκτροδότηση υψηλής τάσης ΑΔΜΗΕ αλλά και έγγραφα του ίδιου του Διαχειριστή, κρέμεται από εξοπλισμό και Κέντρα Υπερυψηλής και Υψηλής Τάσης των δεκαετιών του ’70 και του ’80.
Η πρώτη προειδοποίηση για την ευστάθεια του συστήματος ήρθε στις 22 Αυγούστου του 2018 με την «αστοχία υλικού διακόπτη» στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης, όπως είχε τότε διαπιστώσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ) κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων. Το αποτέλεσμα του βραχυκυκλώματος που προκλήθηκε ήταν η μισή Αττική το μεσημέρι εκείνης της καλοκαιρινής ημέρας να μείνει για τουλάχιστον δύο ώρες χωρίς ρεύμα.
Η δεύτερη προειδοποίηση έσκασε προχθές το βράδυ στις 11 με το βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου. Ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωσή του απέδωσε το τουλάχιστον δύο ωρών μπλακάουτ στη μισή Αττική και σχεδόν σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου σε: «Ηλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα σε αυτομετασχηματιστή 400/150/30 kV ισχύος 280 MVA. Επιπλέον, σημειώθηκε αδυναμία λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας ισχύος 150 kV. Ο συνδυασμός των δύο αυτών βλαβών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς και την απώλεια της ηλεκτροδότησης μέσω υψηλής τάσης σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου», αναφέρει ο Διαχειριστής.
Καταπονημένα
Τα δύο Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης είναι καταπονημένα, όπως αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ στα δύο τελευταία Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του 2019 και του 2020. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ότι ο Διαχειριστής για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αναγνωρίζει πως «οι αυτομετασχηματιστές φτάνουν στα όρια λειτουργίας τους ακόμη και σε κανονικές συνθήκες». Και κρίνει επιβεβλημένη την ανακατασκευή της πλευράς των 400 kV του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Σημειωτέον ότι ο ΑΔΜΗΕ πρόσφατα ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό ύψους 46 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του ΚΥΤ και σύντομα θα υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.
Ανάλογο κίνδυνο διατρέχει και το ΚΥΤ Παλλήνης, το οποίο εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων στην ανακατασκευή του ΚΥΤ Αργυρούπολης σηκώνει το ένα τρίτο των φορτίων του Λεκανοπεδίου Αττικής, με την κατάσταση αυτή να προκαλεί «προβλήματα στατικής ασφάλειας και αστάθειας τάσεων με επιπτώσεις σε ολόκληρο το Νότιο Σύστημα».
Το μπλακάουτ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, δεν θα είχε παρασύρει την Πελοπόννησο αν ολοκληρωνόταν ο λεγόμενος Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη – Πάτρα – Δυτική Στερεά Ελλάδα) μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ έχει κολλήσει στις αντιδράσεις μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.
Τέλος, ο Διαχειριστής με ανακοίνωσή του και αναφερόμενος στο βραχυκύκλωμα του ΚΥΤ Κουμουνδούρου κάνει γνωστό ότι από το 2018 προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών στο πλαίσιο της ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων του συστήματος. Ωστόσο, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.