Υφεση 10% βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2020 όπως αποτυπώνεται στις χειμερινές προβλέψεις, ενώ για το 2021 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021 και 5% το 2022. Διαφαίνεται μία νότα ελπίδας, παρά τις επισημάνσεις για αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η Επιτροπή βλέπει φως στο τούνελ, παρά τον δύσκολο χειμώνα που διανύουμε, αναμένοντας επιστροφή του ΑΕΠ της ΕΕ σε επίπεδα προ κρίσης από το 2022. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι άνιση στα κράτη μέλη κυρίως λόγω τις διαφορές στη δομή κάθε οικονομίας, ιδιαίτερα για τις τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Για την Ελλάδα, αναφέρει πως η ανάκαμψη θα υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, από το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και από την κρατική στήριξη. Οι εξαγωγές αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, αλλά και η έναρξη του εμβολιασμού που αναμένεται να υποστηρίξουν σταδιακά την επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται να ανακάμψουν, επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό, ενώ τα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετήσει οι αρχές, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενίσχυσε την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις σχετικά με την υγειονομική κρίση και η διάθεση των εμβολίων θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Εκτός από αυτό, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η κρίση στο μεταναστευτικό προσθέτει αβεβαιότητα στις προβλέψεις. Η πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τις επιπτώσεις του σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 3,8% και το 2021 και το 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ θα αυξηθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022. Η οικονομική κατάσταση τον χειμώνα παραμένει δύσκολη, όπως τονίζεται από την Κομισιόν και από το φθινόπωρο, πολλά κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα περιορισμού. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα, αλλά φυσικά επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα – αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό, τι την άνοιξη του περασμένου έτους. Επειδή η ύφεση το 2020 δεν ήταν τόσο βαθιά οσο αναμένονται, και χάρη στις ανακαλύψεις για τα εμβόλια, “προβλέπουμε τώρα ότι η οικονομία της ΕΕ θα επιστρέψει στο ΑΕΠ που ήταν πριν από την κρίση από το 2022 – ακόμη και αν η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι άνιση στα κράτη μέλη. Αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως τις διαφορές στη δομή κάθε οικονομίας, ιδιαίτερα για τις τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.