Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ που παρασκεύασε το πρωτοποριακό φάρμακο κατά του κοροναϊού είχε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε μάλιστα η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε νοσοκομείο της χώρας μας.
Υπεθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο, το οποίο περιείχε το φάρμακο κατά του κοροναϊού που δοκιμάζει το Ισραήλ.
«Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο Μητσοτάκης»
Τα ευρήματα της μικρής κλινικής δοκιμής ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Λίγη ώρα αργότερα, ο δρ Αρμπέρ βρισκόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο.
«Ζήτησα από τον καθηγητή Αρμπέρ να με επισκεφθεί σήμερα στο γραφείο μου» δήλωσε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου σύμφωνα με την Times of Israel.
«Δύο ώρες αργότερα ο φίλος μου πρωθυπουργός Μητσοτάκης έφτασε στο γραφείο μου και, λίγο-πολύ, το πρώτο που με ρώτησε ήταν ‘Τι έχεις να μου πεις για αυτό το θαυματουργό φάρμακο;» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Καλέσαμε τότε τον καθηγητή Άρμπερ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πρότεινε να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές το κορυφαίο ελληνικό νοσοκομείο» είπε.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ο Σωτήρης Τσιόδρας επρόκειτο να συνομιλήσει την Τρίτη με τον Ναντίρ για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ.
Πώς λειτουργεί
Η θεραπεία EXO-CD24 αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών αλλά βρήκε νέα χρήση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24, πακεταρισμένη μέσα σε μικροσκοπικά κυστίδια που ονομάζονται εξωσώματα και επιτρέπουν την απορρόφηση της δραστικής ουσίας από τα κύτταρα.
Η πρωτεΐνη CD24 εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες των κυττάρων και συμμετέχει στη ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Η πρωτεΐνη αυτή εκφράζεται στην επιφάνεια των κυττάρων και είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε η δρ Σίραν Σαπίρα, επικεφαλής του εργαστηρίου του δρ Αρμπέρ, η οποία μελετά την CD4 εδώ και δύο δεκαετίες.
Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας, είπε η δρ Σαπίρα. Το πρώτο είναι ότι χορηγείται απευθείας στους πνεύμονες και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συστημικές παρενέργειες, σε σχέση με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλέβια.
Και δεύτερον, το EXO-CD24 μπλοκάρει την απελευθέρωση κυτταροκινών, γνωστών και ως κυττοκινών, μορίων που πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των κυτταροκινών είναι αυτό που σκοτώνει τους ασθενείς με Covid-19, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρμπέρ, η θεραπεία «μπορεί να παραχθεί γρήγορα και εύκολα και με πολύ μικρό κόστος σε οποιαδήποτε φαρμακοβιομηχανία του Ισραήλ».
Θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, ειδικά σε χώρες που αδυνατούν να προμηθευτούν εμβόλια, είπε ο Νετανιάχου.
Αρκεί πρώτα να αποδειχθεί αποτελεσματικό.