Αγωνία επικρατεί μεταξύ της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και κυβέρνησης για το πότε τελικά θα αποδώσουν τα μέτρα του καθολικού lockdown που πάρθηκαν για την Αττική.
Η Αττική παραμένει «πρωταγωνίστρια» στο σκηνικό της πανδημίας στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας τα μισά νέα κρούσματα κοροναϊού της επικράτειας, καθώς και τους μισούς ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της.
Για την εφαρμογή του lockdown στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί και από την τήρησή του από τους πολίτες.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος σημείωσε πως οι πολίτες είναι πιο κουρασμένοι σε σχέση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, καθώς τότε οι πολίτες ήταν πιο φοβισμένοι, ενώ συμπλήρωσε δε, πως η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν πρέπει να την ξεχνάμε.
Για το lockdown στην Αττική αλλά και το πώς βλέπουν την επιδημιολογική πορεία στη χώρα, μίλησαν στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
Από τι θα εξαρτηθεί η διάρκεια του lockdown
Όπως είπαν, διατηρείται και αυτή τη βδομάδα η αυξητική τάση στα κρούσματα. Ωστόσο, η διάρκεια του lockdown θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.
«Μείωση των κρουσμάτων προβλέπεται, εάν πραγματικά ακολουθήσουμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα, 15-20 Φεβρουαρίου.», συμπλήρωσε.
Τους επόμενους 2 μήνες ενδέχεται να πηγαίνουμε με τη διαδικασία της «βεντάλιας», όπως είπε και η κυβέρνηση, όμως τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου. «Όλα τα μέτρα επαφίενται σε εμάς για να γίνουν πράξη. Είμαστε προς το τέλος. Η υπευθυνότητά μας θα καθορίσει τα μέτρα.»
Όπως είπε, τα δεδομένα θα εκτιμώνται εβδομάδα με εβδομάδα και δεν απέκλεισε την παράταση του lockdown.
Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 1.327, ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όπως ελαφρώς χαμηλότερος ήταν και ο αριθμός των τεστ (έγιναν 50.879 έλεγχοι, στην πλειονότητα τους rapid test).
Η Αττική συγκέντρωσε τα 676 από τα 1.327 θετικά κρούσματα κοροναϊού, γεγονός που προβληματίζει αλλά δεν ξενίζει καθώς η δυναμική της επιδημίας στο λεκανοπέδιο μαζί με την επίπτωση στο ΕΣΥ οδήγησαν και στην απόφαση για τον κλοιό των περιοριστικών μέτρων.
Οι αυξομειώσεις αυτές βέβαια δεν αλλάξουν την κακή εξέλιξη της μεγάλης περιφερειακής ενότητας, η οποία βάφτηκε «βαθύ πορτοκαλί» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και τα ανανεωμένα στοιχεία του για την πορεία της πανδημίας.
Ποιες περιοχές είναι μια ανάσα από το lockdown
Πιο αυστηρά μέτρα «κλήρωσε» η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για Αχαΐα και Εύβοια.
Στην τακτική της συνεδρίαση, η επιτροπή εξετάζει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα για τις περιοχές με υψηλό ιικο φορτίο.
Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε lockdown
Την ίδια ώρα σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μπαίνει η Θεσσαλονίκη με την επιτροπή των ειδικών να μην εισηγείται την λήψη επιπλέον μέτρων και να αποφεύγεται προσώρας το σκληρό lockdown.
Τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξειδικεύσει το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σχολιάζοντας νωρίτερα το θέμα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα». Εξήγησε, ωστόσο, ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.
Να σημειωθεί ότι στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.