«Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» σημειώνει για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ρωσίας, η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru, παραθέτοντας δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων.
Ρωσική αντίδραση
Η Ρωσία αντιδρά στις προβλέψεις που εμφανίζονται στην τουρκική τηλεόραση για τη μελλοντική επέκταση της επιρροής της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και στις νότιες περιοχές της Ρωσίας, τονίζει το ρωσικό δημοσίευμα.
Και θέτει το ερώτημα: «Αντιστοιχεί αυτή η πρόβλεψη στις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν και ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ρωσίας στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Τουρκίας;».
Υπάρχει μια παλιά παραβολή για τον βάτραχο και τον σκορπιό, αναφέρει.
«Κάποτε, ένας σκορπιός ζήτησε από έναν βάτραχο να τον μεταφέρει στην άλλη πλευρά του ποταμού στην πλάτη του. «Δεν είμαι ακόμα τρελός. Μόλις κολυμπήσω, θα με τσιμπήσεις αμέσως», απάντησε ο βάτραχος.
«Αλλά αν σε τσιμπήσω, τότε θα πνιγείς – και θα πνιγώ μαζί σου. Και δεν θέλω να πεθάνω», απάντησε εύλογα ο σκορπιός.
Ο βάτραχος συμφώνησε ότι η απάντησή του ήταν λογική και σωστή, οπότε τον έβαλε στην πλάτη του και κολύμπησε προς την απέναντι όχθη του ποταμού.
Ωστόσο, στη μέση της διαδρομής, ο σκορπιός τον τσίμπησε. Ο βάτραχος που πέθαινε τον ρώτησε:
«Μα γιατί; θα πεθάνεις και εσύ μαζί μου»
«Επειδή είμαι σκορπιός και αυτή είναι η φύση μου», απάντησε ο σκορπιός.
Η φωνή της ιδεολογίας
Ετσι και στην πολιτική υπάρχει μια τέτοια «φύση» με τη μορφή των ιδεολογιών που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών ελίτ, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
«Πώς μπορεί η Ρωσία να εμποδίσει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν;», είναι ο τίτλος του ρωσικού δημοσιεύματος
«Πώς μπορεί η Ρωσία να εμποδίσει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν;», είναι ο τίτλος του ρωσικού δημοσιεύματος με τη φωτογραφία του επίμαχου χάρτη που παρουσίασε η τουρκική τηλεόραση
Είναι αδύνατο να αναγκάσουμε τους ριζοσπάστες Ισλαμιστές να ζουν εντός των εθνικών συνόρων.
Η ιδεολογία τους δεν αναγνωρίζει αυτά τα σύνορα, είναι πάντα επικεντρωμένη στην επέκταση, την εξαγωγή της «ισλαμικής επανάστασης», και ως εκ τούτου η Ρωσία καταπολεμά την ισλαμική τρομοκρατία όχι μόνο στην επικράτειά της, αλλά και σε άλλες χώρες.
Είναι πιθανό και απαραίτητο να συνεργαζόμαστε με χώρες που κυριαρχούνται από φιλελεύθερους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης (εξάλλου, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί μας εταίροι), αλλά δεν έχει νόημα να τους ζητάμε να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις.
Θα το κάνουν ούτως ή άλλως – αυτή είναι η ουσία της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Δείχνει την ετοιμότητά της
Ως εκ τούτου, η Ρωσία δεν ζητά πλέον αλλά δείχνει την ετοιμότητά της να χτυπήσει σκληρά τα χέρια (κάτι που εξηγεί την πρόσφατη δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την ετοιμότητά του να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν η τελευταία υιοθετήσει σκληρές αντιρωσικές κυρώσεις).
Τέλος, η Τουρκία είναι σημαντικός οικονομικός μας εταίρος και γείτονας. Ενα συμμαχικό κράτος στην εκδίωξη των Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο, σύμμαχος στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου.
Ο τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ερντογάν είναι ένας από τους ισχυρότερους ευρασιατικούς ηγέτες και, όπως σημείωσε ο πρόεδρος Πούτιν, «άνθρωπος των λόγων του».
Αλλωστε, ο Ερντογάν δεν λέει λέξη για ό,τι συμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σε τελική ανάλυση αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ιδεολογίες του παντουρκισμού και του νεο-ισλαμισμού.
Οι οποίες είναι οι ιδεολογίες που διέπουν ολόκληρο το σύστημα εξουσίας του Ερντογάν, ολόκληρο το όραμά του για το μέλλον της Τουρκίας ως μεγάλης δύναμης, προσθέτει το ρωσικό δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα του Stratford
Αναλαμπές αυτής της ιδεολογίας εμφανίζονται τακτικά στον δημόσιο χώρο. Υπάρχει λοιπόν ένας αναλυτής στην Αμερική – ο George Friedman, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι γεωπολιτικός και γράφει τακτικά διάφορες προβλέψεις για την ιστοσελίδα Stratford, συνεχίζει η ρωσική ιστοσελίδα.
Μία από αυτές τις προβλέψεις (η οποία μαζί με τον χάρτη που την ακολουθούσε παρουσιάστηκε το 2014) είναι αφιερωμένη στη μελλοντική πολιτική επέκταση της Τουρκίας, υπό την επιρροή της οποίας (σύμφωνα με τον Friedman) θα τεθούν όχι μόνο οι χώρες του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, αλλά και τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Κριμαία, βόρεια εδάφη Καυκάσου, Κρασνοντάρ και Σταυρούπολη καθώς και η περιοχή του Βόλγα.
Και ο χάρτης με αυτήν την εκτεταμένη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας εμφανίστηκε τώρα στον αέρα του τουρκικού καναλιού TGRT Haber – με σχόλια του παρουσιαστή.
Φυσικά, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση διάψευσης.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αντέδρασε εξαιρετικά έντονα στην τουρκική εκπομπή.
«Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν», δήλωσε ο Αντρέι Κράσοφ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας.
Υπερβολική και η αντίδραση…
«Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων», δήλωσε ο Γιούρι Γκέμπελ, επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τη διπλωματία των ανθρώπων και τις διεθνείς σχέσεις.
Ο Παντουρκισμός δεν γνωρίζει εξαιρέσεις και το φανατικό εκλογικό σώμα του τούρκου προέδρου δεν αποδέχεται αυτές τις εξαιρέσεις.
Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ο Αλπαρσλάν Τσελίκ απελευθερώθηκε από τουρκική φυλακή. Ο ίδιος μαχητής που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ρώσου πιλότου Ολέγκ Πεσκόφ στα τέλη του 2015.
Ωστόσο, φυλακίστηκε όχι για αυτό αλλά για παράνομη κατοχή όπλων.
Ηταν σημαντικό για τη Ρωσία να δεχτεί και να καταδικάσει αυτό το άτομο – ωστόσο, η ίδια η καταδίκη «πατριώτη που πολεμούσε στη Συρία για την επιστροφή του αυτοκρατορικού μεγαλείου της Τουρκίας» δεν θα ευχαριστούσε τους τούρκους ψηφοφόρους, οπότε ο Τσελίκ αφέθηκε ελεύθερος.
Απορίας άξιο
Είναι απορίας άξιο λοιπόν για το κατά πόσον η Αγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της για ενίσχυση των τουρκικών θέσεων στις ρωσικές περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να συγκρουστούμε με την Τουρκία, να διακόψουμε τις σχέσεις ή να αρχίσουμε να την περιορίζουμε εμείς (όπως θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, επιθυμώντας να λύσουν τα προβλήματά τους με τον Ερντογάν με ρωσική δαπάνη).
Η Ρωσία προς το παρόν βάζει μπροστά της τη συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς (πυρηνική ενέργεια, εμπόριο, άμυνα), αλλά συγχρόνως γίνεται εκκαθάριση των τουρκικών οργανώσεων στην Κριμαία, στο Κρασνοντάρ και άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό, δηλαδή, που κάνει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφαλείας τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: vz.ru, echedoros-a.gr