Με ανοιχτό «ραντάρ» προς τις χώρες που κρατούν ικανοποιητικούς ρυθμούς στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και όσες αποτελούν «τροφοδότες» της ελληνικής τουριστικής αγοράς, το Μαξίμου ανεβάζει ταχύτητες με στόχο να καθιερωθεί το μοντέλο «πράσινο διαβατήριο» της πρόσφατης ελληνοϊσραηλινής συμφωνίας και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Πρώτη στη λίστα, αλλά όχι η μοναδική χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς βρετανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν επαφές των δύο πλευρών για το κεφάλαιο του τουρισμού, παράλληλα με την καταγραφή ενδιαφέροντος εκ μέρους των βρετανών πολιτών για ταξίδια προς την Ελλάδα.
Την ώρα που παράγοντες του κλάδου φωνάζουν για έγκαιρη δημιουργία πρωτοκόλλων ασφαλείας ώστε να μη χαθεί δεύτερη σεζόν, το Μαξίμου θέλει να χαράξει νέες προοπτικές για την οικονομία και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για τη φετινή σεζόν στο «όπλο» του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πέραν της μαζικής χρήσης των rapid tests που υπάρχουν φέτος σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι.
Ειδικά για την e-απόδειξη εμβολιασμού άλλωστε, ο σχεδιασμός προβλέπει πιο έντονη ενεργοποίηση των διαύλων ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, του Πρωθυπουργού με ομολόγους του δηλαδή, πέραν της αξιοποίησης κάθε συμμετοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνή φόρα και της κινητοποίησης των διπλωματικών οδών και των στελεχών των υπουργείων Τουρισμού και Εξωτερικών. «Είμαι υπέρμαχος της ιδέας του πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης…» έλεγε από την Ιερουσαλήμ ο Πρωθυπουργός, όταν έδινε τα χέρια με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για ταξίδια χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς (καραντίνα, PCR test κ.ο.κ.) στους εμβολιασμένους. Ταυτόχρονα όμως έδειχνε ότι εντείνονται οι διεργασίες για διμερείς συμφωνίες ώστε η Ελλάδα να δέχεται ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες.
Βρετανική αγορά
Μετά το Ισραήλ το «ραντάρ» έχει στραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόσω η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει «κάθε είδους εφαρμογές και δυνατότητες» που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times». Πρώτος ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς πάντως είχε αποκάλυψε πως εξετάζεται η έκδοση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για να «ξεκλειδώσουν» οι καλοκαιρινές διακοπές, παρά την προτροπή του ιδίου προς τους Βρετανούς να μην κάνουν ακόμη κρατήσεις και καλοκαιρινά σχέδια, η οποία είχε προκαλέσει προ ημερών ανησυχία στην τουριστική αγορά.
Και ενώ αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη βρετανική αγορά, δεδομένης της σημασίας της για την Ελλάδα, επιδιώκεται επιπλέον να προωθηθούν συνομιλίες τόσο με τη «γειτονιά» της χώρας μας (με τη Σερβία για παράδειγμα οι συζητήσεις θεωρούνται προχωρημένες) όσο και με πιο «μακρινές» αγορές, όπως οι ΗΠΑ, καθώς και με ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να στέκονται σύμμαχοι στην πρόταση Μητσοτάκη, όπως ενδεικτικά η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία. Χαρακτηριστική της κυβερνητικής στρατηγικής να προωθούνται με κάθε τρόπο τα μηνύματα της «ασφαλούς Ελλάδας» και των «εύκολων ταξιδιών» είναι η στοχευμένη αναφορά που επέλεξε να κάνει ο Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Νέοι κανόνες
Σε επίπεδο Ευρώπης εκκρεμεί η συνέχεια στις συζητήσεις για μια οριζόντια συμφωνία σε νέους κανόνες, όπως ανέφερε στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού. Η ιδέα της fast travel lane υιοθετείται προς το παρόν από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν τα σχετικά βήματα, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως καταγράφει με ικανοποίηση η ελληνική πλευρά που θέλει να συντηρεί διεθνώς την κουβέντα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ιταλική «Il Messaggero» με το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ενώ ήδη σε πολλές περιφέρειες καταγράφεται ενδιαφέρον για ένα «δίπλωμα εμβολιασμού» και τις πιθανές χρήσεις του. Αντίστοιχα στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνονται οι κίνδυνοι εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερήσει τις συζητήσεις για τα ταξίδια («η Ευρώπη κινδυνεύει με μια κουρελού διαφόρων εγγράφων και βεβαιώσεων, σε καμιά εικοσαριά διαφορετικές γλώσσες»σημειώνει ο συντάκτης).