Γεγονός 1
Οι πληγέντες του «Ζορμπά», του κυκλώνα που έπληξε περιοχές της Εύβοιας τον Σεπτέμβριο του 2018 δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις τους παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρχών.
Γεγονός 2
Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λειτουργήσει με ενιαίο τρόπο κάτω από τον συντονισμό του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών στην υπόθεση των πληγέντων του «Ιανού» ιδιαίτερα στις περιοχές των Τρικάλων έδωσε το πρώτο αλλά ισχυρό ερέθισμα για μια συνολική νομοθετική πρωτοβουλία.
Γεγονός 3
Την περασμένη Δευτέρα ανέβηκε στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το σχετικό υλικό στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=10190
Με λίγα λόγια, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση «ενός συνεκτικού πλαισίου για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, ώστε να διευκολύνεται η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή των πληττόμενων επιχειρήσεων το συντομότερο δυνατόν», όπως διαβάζω στο ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το σχέδιο νόμου. Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σε συνέχεια και των πρόσφατων παρεμβάσεων έπειτα από το πλήγμα της θεομηνίας του “Ιανού”, αναδιαμορφώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλιστεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, να επιτευχθεί ο συντονισμός στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού».
Γεγονός 4
Πριν από λίγα χρόνια ο Δημήτρης Γερογιάννης και ο Χρήστος Νικολούδης, επικεφαλής δύο startups με γειτονικά γραφεία στη θερμοκοιτίδα egg – enter•grow•go της Eurobank επέλεξαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν Give n’ Trust (διαμορφώνοντας το σχήμα της Finabyss) – μία πλατφόρμα για να βοηθήσουν τους πληγέντες στην φονική πλημμύρα της Μάνδρας Αττικής (μεταξύ των τελευταίων και συγγενικά πρόσωπα του Νικολούδη). Σε ένα δικό τους κείμενο που πήρε ευρύτατη δημοσιότητα το 2018 οι δύο τους έκαναν λόγο για «μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών που θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα σε έναν πληγέντα από φυσική καταστροφή να ξαναφτιάξει το σπιτικό του και τη ζωή του». Με λίγα λόγια, ένα απόλυτα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των αρχών καθώς ενισχύει τη διαφάνεια και επιβάλλει τη λογοδοσία.
Γεγονός 5
Ένα άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, στο άρθρο 9 συστήνεται Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές.
Στόχος της σύστασης Ταμείου Κρατικής Αρωγής, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, είναι «η διαμόρφωση συνθηκών για την κινητοποίηση της κοινωνίας για τη στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο Ταμείο, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας, συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών ή ποσά που τυγχάνουν αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής.
Η εποπτεία του Ταμείου ανήκει στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η διοικητική υποστήριξη αυτού στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η διοίκησή του ανήκει σε πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Πρόεδρος ορίζεται πρόσωπο που επιλέγεται στη βάση των διαδικασιών του άρθρου 20 του ν. 4735/2020 και κατέχει πτυχίο ΑΕΙ, γνώση γλώσσας μέλους της Ε.Ε και έχει 5ετη εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ενώ μέλη είναι ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και ένας εμπειρογνώμονας εγνωσμένου κύρους.
Προς διασφάλιση της λογοδοσίας του Ταμείου Κρατικής Αρωγής θεσπίζεται η υποχρέωση κατάρτισης ετήσιας έκθεσης που υποβάλλεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στον Υπουργό Οικονομικών και παρουσιάζεται στη Βουλή των Ελλήνων. Στην έκθεση περιγράφονται τα αποτελέσματα της διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων.