«Αλεξιπτωτίστριες», μάλλον αδόκιμη λέξη που μέχρι πρότινος σπανίως την χρησιμοποιούσαν γενικώς και δύσκολα την εύρισκες ακόμα και στα λεξικά.
Υπήρχε βεβαίως η λέξη «αλεξιπτωτιστής», ή «αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης», γυναίκα όμως των ειδικών δυνάμεων να πέφτει από ύψος 10.000 ποδών με αλεξίπτωτο και με την «πουλάδα» κεντημένη στη στολή της σπάνια στο παρελθόν συναντούσες.
Στις Ειδικές Δυνάμεις υπάρχουν πλέον γυναίκες κομάντος, μία μάλιστα εξ αυτών, μία ψιλόλιγνη υπολοχαγός έγινε και εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστών, εκπαιδεύει δηλαδή άνδρες και γυναίκες στο αλεξίπτωτο.
Τις βλέπεις με τη στολή αλεξιπτωτιστή ατρόμητες μέσα στα Σινούκ να κάνουν εντυπωσιακά άλματα και «προσγειώσεις» με απόλυτη ακρίβεια, καμιά φορά μετέχοντας σε επιδείξεις κρατώντας και την ελληνική σημαία. Όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους των Ειδικών δυνάμεων και της Ζ-ΜΑΚ έτσι και οι γυναίκες αλεξιπτώστριες εντάσσονται πλέον και αυτές στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, την ανεξάρτητη διοίκηση κομάντος που δημιούργησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Η πρώτη ελληνίδα κομάντο
Ας πάμε όμως μερικές δεκαετίες πίσω, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η πρώτη στην ιστορία Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια πολέμησε τους Γερμανούς ως μυστική πράκτορας. Ήταν η Σόνια- Σοφία Στεφανίδου, πρωτότοκη κόρη του Πόντιου γιατρού Φιλοποίμενα Στεφανίδη, γεννηθείσα στην Οδησσό της Ουκρανίας αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία πέντε ετών γιατί ο πατέρας της κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός στον ελληνικό στρατό κατά τους βαλκανικούς πολέμους.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα της η Σόνια γράφτηκε εθελοντικά στο Σχολείο Νοσοκόμων Παθητικής Αεράμυνας, αλλά ζήτησε αμέσως άδεια κατάταξης σε στρατιωτική υπηρεσία, καθώς όπως έγραψε «εθεώρησα καθήκον μου όπως και εγώ προσφέρω ότι ηδυνάμην περισσότερον, χάριν του Ιερού Αγώνος».
Εν συνεχεία ζήτησε μετάθεση στην πρώτη γραμμή. Οταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα η Σόνια κατάφερε να διαφύγει στην Μέση Ανατολή:
«Η θέα του αγκυλωτού σταυρού επάνω στην Ακρόπολη θανατώνει την ψυχή μου» έλεγε και ζήτησε να καταταγεί στον Βασιλικό Ελληνικό Στρατό Μέσης Ανατολής και στις 8 Απριλίου του 1943 ζήτησε από τον εμβρόντητο Πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό να καταγεί σε μονάδα αλεξιπτωτιστών- κομάντο. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτώστρια, αφού στις 2 Ιουλίου 1943, η Σόνια Στεφανίδου, έπεσε με αλεξίπτωτο ως μέλος ομάδας πρακτόρων κοντά στη Φλώρινα με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών.
Σκληρή εκπαίδευση
Η εκπαίδευση των γυναικών στις μονάδες ειδικού πολέμου είναι ακριβώς η ίδια με αυτή των ανδρών. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, άλλωστε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, άνδρες και γυναίκες δεν ξεχωρίζουν στην εκπαίδευση.
Μία εξ αυτών είναι η 29χρονη υπολοχαγός Αθανασία, ίσως η μοναδική γυναίκα των ειδικών δυνάμεων που επιχειρεί άλματα από μεγάλα ύψη. Η ταχύτητα με την οποία φεύγει από το ελικόπτερο ή από το αεροπλάνο, τα πρώτα λεπτά της ελεύθερης πτώσης της, φθάνει και τα 250 χιλιόμετρα έως ότου ανοίξει το μόνη της το αλεξίπτωτο: «Οι παλμοί είναι στο φουλ, υπάρχει ο φόβος όταν αφήνεις τα πόδια σου από ένα σταθερό σημείο, όπως το ελικόπτερο ή το αεροσκάφος και πέφτεις στο κενό», είχε πει σε μια τηλεοπτική εκπομπή για τις «ατρόμητες γυναίκες των ειδικών δυνάμεων».
Η εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα είναι σκληρή, κόβει την ανάσα. Άνδρες και γυναίκες εκπαιδεύονται να βουτήξουν από μεγάλα ύψη, πηδούν από 10.000 πόδια και τα αλεξίπτωτά τους ανοίγουν στα 4.000 πόδια. Πραγματοποιούν άλματα με στατικό ιμάντα, αλλά και με ελεύθερη πτώση. Εκπαιδεύονται στον περίφημο Πύργο ύψους 34 ποδών που λειτουργεί και ως εμπόδιο αυτοπεποίθησης: «Αυτό που αποτελεί ίλιγγο για πολλούς, για τους αλεξιπτωτιστές αποτελεί μέρος της ζωής τους», λένε οι γυναίκες των ειδικών δυνάμεων.
Και πλέον είναι παντού, έτοιμες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αθόρυβα αποτελεσματικά, με το πράσινο μπερέ, την πουλάδα στη στολή και το χαρακτηριστικό σήμα του « Ο Τολμών Νικά».
Η έκπληξη του Δένδια
Ήταν μεγάλη η έκπληξη του Νίκου Δένδια όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας και επισκέφθηκε την Στρογγύλη όπου τον υποδέχθηκε η υπολοχαγός των ΛΟΚ Στέλλα. Όπως και της Προέδρου της Δημοκρατίας που την υποδέχθηκε γυναίκα αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων (και μάλιστα σημαιοφόρος), στην επίσκεψή της στο Καστελλόριζο. Οι γυναίκες των ειδικών δυνάμεων, με σύγχρονο οπλισμό Μ-16 και φούμο στα πρόσωπά τους περιπολούν στο Αιγαίο, ανάμεσα στις βραχονησίδες. Δημοσίως εμφανίζονται σπανίως αλλά όταν εμφανιστούν προκαλούν έκπληξη.
Όπως συνέβη τον Μάρτιο του 2019 σε ένα γύρισμα του Master Chef 3 όταν οι τότε επίδοξοι σεφ κλήθηκαν να μαγειρέψουν για τους στρατιωτικούς του αεροδρομίου Μεγάρων. Η έκπληξη για τους παρευρισκόμενους ήταν μεγάλη όταν μαζί με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο εμφανίστηκαν και δύο αλεξιποτώστριες, με τους πράσινους μπερέδες οι οποίες όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξαν την προσοχή