Ισορροπημένη διπλωματία αλλά και μηδενικός εφησυχασμός είναι το στοίχημα των επόμενων ημερών για την Αθήνα που βαδίζει προς την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την Τουρκία, με ενδιάμεσο σταθμό τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία και ενώ η Αγκυρα εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» εναντίον των ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν.
Κατά τη συνομιλία τους Δένδιας και Μπλίνκεν εστίασαν στις σχέσεις των δύο χωρών, επαναβεβαιώνοντας ότι αυτές έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους, ενώ εξετάστηκαν και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους με έμφαση, όπως ανέφερε ο έλληνας ΥΠΕΞ, στους τομείς της Ενέργειας και της Αμυνας. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον αμερικανό ομόλογό του και για τους δεσμούς που αναπτύσσει η ελληνική πλευρά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πεδίο των πολυμερών συνεργασιών, μετά και την πρωτοβουλία του φόρουμ Φιλίας. O Μπλίνκεν έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Εξελίξεις οι οποίες ενδιαφέρουν και την Ουάσιγκτον, αφού αφορά άμεσα τον χάρτη των συμμαχιών της περιοχής και ιδιαίτερα τη σταθερότητα και ασφάλεια. Ψηλά στην ατζέντα ήταν και οι εξελίξεις με την Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ να αναφέρεται αναλυτικά στις ενέργειες της Αγκυρας. Ανατολική Μεσόγειος, με έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη, ήταν επίσης μέρος του πρώτου τηλεφωνήματος Δένδια – Μπλίνκεν, που άνοιξε επισήμως την αυλαία των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ στη νέα εποχή της κυβέρνησης Μπάιντεν. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι δεδομένων και των εξελίξεων της πανδημίας, θα επιδιωχθεί και ο προγραμματισμός επίσκεψης του ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον για μία εκ του σύνεγγυς συνομιλία.
Με Τσαβούσογλου
Αντίστοιχα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περιεχόμενο της συνομιλίας του τούρκου ΥΠΕΞ με τον αμερικανό ομόλογό του, που ακολούθησε και κυρίως το κλίμα στο οποίο διεξήχθη, πέραν των επίσημων ανακοινώσεων και με δεδομένο το σκηνικό έντασης που δημιουργεί ο Ερντογάν απέναντι στην Ουάσιγκτον, η οποία το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθορίσει και την πολιτική της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Μπλίνκεν για την ανάληψη των καθηκόντων του και συμφώνησαν ότι προσβλέπουν σε μια ειλικρινή συνεργασία, ενώ συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση στη Συρία. Ο Τσαβούσογλου έβαλε το θέμα των 13 τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ ενώ ο Μπλίνκεν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έθεσε το θέμα των S-400 ζητώντας από την Τουρκία να μην τους κρατήσει, ενώ υπογράμμισε και την υποστήριξή τους στις διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας.
Της συνομιλίας Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου προηγήθηκε μια κατά μέτωπο επίθεση Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, καθώς η Τουρκία πιέζεται όλο και περισσότερο και οι ΗΠΑ επιμένουν στις κυρώσεις για τους S-400, στηλιτεύοντας την τουρκική κυβέρνηση και όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες αφορούν τόσο το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 όσο και στήριξη των «τρομοκρατών του ΡΚΚ», με το τουρκικό ΥΠΕΞ να καλεί τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα για εξηγήσεις.
Παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τις κατηγορίες και καταδίκασε την εκτέλεση 13 τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ η επίθεση Ερντογάν ήταν δριμεία. «Οι δηλώσεις των ΗΠΑ είναι γελοίες. Λέγατε ότι δεν είστε με τους τρομοκράτες. Κι όμως έχετε κολλήσει σαν το μέλι δίπλα και πίσω από το PΚΚ» δήλωσε ο Ερντογάν στο ακροατήριο του κόμματός του, καλώντας παράλληλα τον Μπάιντεν να μάθει ποιοι είναι οι γκιουλενιστές και χαρακτηρίζοντας υπεύθυνη τη Δύση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ για την εκτέλεση των 13 στρατιωτών.
Επικοινωνία με Μάας
Η Αθήνα, πάντως, συνεχίζει τις επαφές της και με το Βερολίνο, με τον Δένδια να έχει χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ήταν οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις. Δεδομένων και των δηλώσεων της Αγκυρας, που συνεχίζει να επενδύει σε έναν blame game εναντίον της ελληνικής πλευράς, επιχειρώντας σαφώς και με δημόσιες τοποθετήσεις να αποτινάξει τις ευθύνες ενός ενδεχόμενου ναυαγίου των διερευνητικών, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στην απειλή των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο του Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει (Bloomberg) ότι αυτή η απειλή μπορεί να ωθήσει κάποιες χώρες να αλλάξουν στάση…