«Όποιος δεν έχει ζωή ασχολείται με την ζωή των άλλων», είχε πει σε ένα ξέσπασμα του στα social media, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά τις φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει από το Ντουμπάι. Τότε που τον κατηγόρησαν ότι πήγε για να λάβει μέρος στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι ενώ η αλήθεια ήταν ότι προετοιμαζόταν για το μεγάλο τουρνουά της Αυστραλίας.
Τελικά, η πορεία του στο τουρνουά τον δικαίωσε.
Οσοι τότε τον λιθοβόλησαν τώρα τον αποθεώνουν. Αποθεώνουν τον σημαντικότερο (μαζί με τον Αντετοκούνμπο) πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, στον αθλητικό χώρο.
Πλέον ο Στέφανος έκανε όλη την Ελλάδα να ασχοληθεί μαζί του, όχι για την προσωπική του ζωή ή για τις αναρτήσεις και τις δηλώσεις του. Αλλά γιατί αποδεικνύει ότι είναι ένας σπουδαίος αθλητής.
Γιατί είναι ο μοναδικός Έλληνας που μας έχει χαρίσει στη χώρα του τόσες νίκες στο τένις και φυσικά μας έκανε να το αγαπήσουμε ξανά.
Γιατί χτες κατάφερε να νικήσει τον «τεράστιο» Ναδάλ. Μάλιστα έγινε ο δεύτερος τενίστας που νικά τον Ναδάλ σε Γκραντ Σλαμ, έχοντας χάσει στην αρχή δύο σετ.
Γιατί, όπως είπε, το έκανε για την Ελλάδα
Γιατί του αρέσει να προκαλεί με τις δημοσιεύσεις του. Δημοσιεύσεις όπως για την κλιματική αλλαγή και το… περίφημο Harrods που από πολλούς θεωρήθηκαν άστοχες.
Γιατί έχει αυτό το ελληνικό πείσμα που δεν τα παρατάς ακόμη και αν είσαι ένα βήμα πριν την ήττα.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά «γιατί» θέλουμε να ασχολούμαστε με τον Στέφανο Τσιτσιπά, ακόμη κι αν αυτός πολλές φορές δεν θέλει.
Ωστόσο θα μείνουμε στα πιο σημαντικά και κυρίως σε αυτά που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Έναν μεγάλο αθλητή, επαγγελματία και ταλαντούχο τενίστα που στην ηλικία των 22 ετών έχει το «στομάχι» να τα βάζει με θρύλους του τένις και να κερδίζει.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς λοιπόν χτες τα έβαλε με έναν θρύλο που για να πουμε την αλήθεια τον είχε… άχτι.
Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα ο 22χρονος Έλληνας πρωταθλητής (Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης) μετρούσε μόλις μία νίκη εις βάρος του Ράφα Ναδάλ Ο αριστερόχειρας Ισπανός είχε κερδίσει τις έξι υπόλοιπες αναμετρήσεις τους κι ανάμεσα τους και αυτήν του 2019 όταν και πάλι οι δρόμοι τους είχαν διασταυρωθεί στα προημιτελικά του τουρνουά της Μελβούρνης. Τότε ο Ναδάλ είχε επικρατήσει με 3-0, αλλά σήμερα ο Στέφανος πήρε τη ρεβάνς.
«Δεν το κάνω για μένα αλλά για την Ελλάδα»
O Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε στο Eurosport μετά από τον θρίαμβο του και σημείωσε πως δεν κερδίζει για εκείνον αλλά για τη χώρα του.
Για το παιχνίδι με τον Ναδάλ, το φινάλε, τα συναισθήματα του αλλά και για την Ελλάδα μίλησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην εκπομπή του Eurosport λίγη ώρα μετά από τον θρίαμβο του στη Μελβούρνη.
Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τι έγινε εκεί έξω. Ήμουν μέσα σε μια βαθιά τρύπα μετά το 2ο σετ. Πήρα το 3ο σετ και βρήκα την προσμονή που χρειαζόμουν, για όσα ακολούθησαν. Είμαι χαρούμενος που έδειξα συνέπεια και έμεινα ψύχραιμος. Αυτό με βοήθησε να πάρω την νίκη.
Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, είχα πολλά προβλήματα. Έδειξα ωριμότητα. Είμαι χαρούμενος για τον εαυτό μου. Είμαι περήφανος που πάλεψα σκληρά και δεν τα παράτησα. Νιώθω ένα απίστευτο συναίσθημα. Όλο αυτό δεν το κάνω μόνο για εμένα, αλλά και για τη χώρα μου. Σε κάθε παιχνίδι που δίνω. Είναι για την αγάπη μου για το τένις.
Ο δρόμος προς την κορυφή
Ποιος είναι όμως ο Στέφανος Τσιτσιπάς που φτάνει για δεύτερη φορά μέχρι τον ημιτελικό του Australian Open;
Ο κορυφαίος έλληνας τενίστας γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 και μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς οι γονείς του δούλευαν ως εκπαιδευτές τένις και τις περισσότερες ώρες τους τις περνούσαν εκεί.
Πατέρας του ο προπονητής του τένις Απόστολος Τσιτσιπάς και μητέρα του η Ρωσίδα, πρώην τενίστρια Τζούλια Σαλνίκοβα. Η μητέρα του τον Οκτώβριο του 1990 βρισκόταν στο Νο 194 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, στο άθλημα που έμελλε ο γιος της να ξεκινήσει την σπουδαία καριέρα του. Ο παππούς του Στέφανου μάλιστα είναι ο Ολυμπιονίκης Σεργκέι Σαλνίκοφ, διεθνής ποδοσφαιριστής της Σπαρτάκ Μόσχας και βασικού στελέχους της Εθνικής ομάδας των θρυλικών Ρώσων ποδοσφαιριστών Λεβ Γιασίν, Ιγκόρ Νέτο, Νικίτα Σιμονιάν, Ανατόλι Ίλιν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956.
Οι οικονομικές δυσκολίες
Ωστόσο η αρχή της προσπάθειας του να γίνει τενίστας δεν ήταν εύκολη. Κάθε άλλο. Η οικογένεια δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα για να υποστηρίξει το όνειρο του μικρού Στέφανου. Και όμως βρήκε στήριξη. Από την θεία του. «Υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία (σ.σ. αντισφαίρισης) ή κάποιον άλλον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων», είχε δηλώσει σε μια άλλη συνέντευξη του.
Αργότερα ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, παραιτήθηκε από τη δουλειά όταν ο Στέφανος ήταν 12 ετών και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. «Το ότι τον είχα μαζί μου με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο» είχε αναφέρει ο Στέφανος. Τα χρόνια πέρασαν και έγινε πια επαγγελματίας τενίστας διεθνούς βεληνεκούς. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 μπαίνει για πρώτη φορά στο «top-200» της παγκόσμιας κατάταξης. Από το νο 313 πηγαίνει στο νο 200. Μάλιστα μέσα σε 11 μήνες ανεβαίνει 483 θέσεις.
Το πώς έφτασε στο Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης το γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος από όλους. Πολλές θυσίες, πολλά ταξίδια, αλλά ο στόχος ένας. Ο στόχος αυτός σαφώς του στέρησε την ανέμελη εφηβεία που θα ήθελε να έχει, ωστόσο του άνοιξε τον δρόμο για κάτι που ενδεχομένως ούτε ο ίδιος φανταζόταν. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ο Τσιτσιπάς δεν έχει καταφέρει να μιλάει μόνο η Ελλάδα για εκείνον, αλλά όλος ο κόσμος.
Έχει καταφέρει μάλιστα να τον εκτιμούν, να τον υπολογίζουν και τον βλέπουν ανταγωνιστικά αθλητές που τους θαύμαζε και τους έβλεπε στην τηλεόραση όταν ήταν μικρός.
Δουλειά, δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά
Φυσικά στον δρόμο προς την κορυφή δεν μπορούσαν να λείπουν και τα προβλήματα.
Τα τουρνουά στα οποία έλαβε μέρος το 2020 ανέδειξαν τις αδυναμίες του. Σωματικές, πνευματικές, τεχνικές.
Η καθημερινή τριβή του με τον Πάτρικ Μουράτογλου και τους προπονητές της ακαδημίας του έμπειρου προπονητή τον βελτίωσαν σε τεράστιο βαθμό.
Ο Τσιτσιπάς, όπως φαίνεται και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, δούλεψε πάρα πολύ τόσο στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης όσο και στο τεχνικό κομμάτι. Και ειδικά στο κομμάτι του σερβίς και του backhand. Δύο στοιχεία στα οποία παρουσίαζε πολλές αδυναμίες τα προηγούμενα χρόνια.
Φέτος και ειδικά στο παιχνίδι με τον Ναδάλ ήταν τα «όπλα» του για την επική ανατροπή και τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ισπανό. Το Νο.2 του κόσμου και έναν από τους κορυφαίους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος. Ο Στέφανος ήταν «φρέσκος» και είχε πολλές δυνάμεις, ακόμα και μετά από τέσσερις ώρες σκληρής μάχης. Αυτό οφείλεται στην προετοιμασία. Αυτό είναι το κλειδί και το μυστικό της επιτυχίας.
Το παρεξηγημένο Ντουμπάι
Ο Τσιτσιπάς στο Ντουμπάι δούλεψε στο κομμάτι της αντοχής.
Τον είδαμε να τρέχει στην άμμο. Μια άσκηση με την οποία «έχτισε» αντοχή και δύναμη. Είδαμε σήμερα τα πόδια του να είναι «τούμπανα». Να προεξέχουν οι δικέφαλοι των ποδιών του. Να είναι έτοιμοι να… σκίσουν το σορτσάκι. Αυτό χτίστηκε στην προετοιμασία. Στις πολύωρες προπονήσεις αντοχής στην άμμο. Στο ανελέητο τρέξιμο, στα βάρη που έκανε υπό το βλέμμα των γυμναστών του.
Τον είδαμε για ώρες να κάνει προπονήσεις στο σερβίς του. Να μπαίνει στο κορτ και να πραγματικά να λιωνει στο σερβίς. Στο σωστό placement. Πως να αποφεύγει τα διπλά λάθη. Πώς να βγάζει εκτός κορτ τον αντίπαλό του και να παίρνει εύκολους πόντους.
Το λένε οι αριθμοί
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τους αριθμούς.
Χθες, η στατιστική έδειξε 17 άσους, με 62% ποσοστό επιτυχίας στο πρώτο σερβίς και 79% κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς.
Τον είδαμε να κάνει πολύωρες προπονήσεις με χτυπήματα backhand. Τον πατέρα του να του κάνει παρατηρήσεις, το ίδιο και ο Πάτρικ Μουράτογλου. Για τον ύψος στο οποίο έρχεται σε επαφή το μπαλάκι με την ρακέτα του. Τα προηγούμενα χρόνια είχε δυσκολευτεί πολύ στα backhand.Είχε πολλά miss hittings, που έδιναν εύκολους πόντους στους αντιπάλους του. Σήμερα, τον είδαμε να είναι πολύ δυνατός στο backhand. Στιβαρός, δυνατά χτυπήματα, να πιέζει μέχρι τέλους.
Η προετοιμασία του Στέφανου στο Ντουμπάι είναι το κλειδί της επιτυχίας. Από εκεί πηγάζουν όλα όσα είδαμε σήμερα. Όλα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στο Αυστραλιανό Οπεν. Ο Ελληνας τενίστας δούλεψε πάρα πολύ στη off season και αυτό βγαίνει τώρα. Ο ίδιος νιώθει δυνατός και στο πνευματικό κομμάτι. Δεν λύγισε απέναντι στον Κοκκινάκη, όπως είχε λυγίσει στο US Open κόντρα στον Τσόριτς. Δεν λύγισε ούτε σήμερα, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 σετ από τον Ναδάλ.
Το πάλεψε, πείσμωσε, καθάρισε τον μυαλό του και στις κρίσιμες φάσεις αποδείχθηκε ψυχραιμότερος από τον αντίπαλό του. Έναν τενίστα με τεράστια εμπειρία, πολύ μεγάλη ποιότητα. Έναν τενίστα – GOAT. Το μέλλον του ανήκει. Η σκληρή δουλειά που έκανε αποδίδει καρπούς και ο ίδιος το χαίρεται. Μαζί του και ολόκληρη η Ελλάδα. Ολοι οι Ελληνες νιώθουν περήφανοι γι αυτό το παιδί. Για το νέο ΕΠΟΣ που έγραψε στα γήπεδα της Μελβούρνης.