Ήταν οι Κύπριοι έτοιμοι να δουν το πρώτο γκέι φιλί στην κρατική τηλεόραση και μάλιστα σε ώρα αιχμής;
Σίγουρα ήταν, τουλάχιστον οι περισσότεροι.
Μόνο ένας οπισθοδρομικός και κολλημένος θα μπορούσε να μην δεχτεί το δικαίωμα του κάθε συνανθρώπου στην ελεύθερη επιλογή συντρόφου, στην αγάπη, στην συντροφικότητα.
Γι΄αυτό άλλωστε δεν έγινε θέμα τόσο το φιλί που αντάλλαξε ο Μέμος Μπεγνής και ο Νίκος Γκέλιας στην σειρά «Το μυστικό μίας πεταλούδας», αλλά η αντίδραση μίας τηλεθεάτριας, η οποία συμφώνησε μεν πως ο καθένας κάνει ότι θέλει στο κρεβάτι του, αλλά είπε πως… δεν έπρεπε να δούμε την πράξη.
Μία πράξη απολύτως φυσιολογική, γλυκιά, τρυφερή μεταξύ δύο ανθρώπων που αγαπιούνται.
Η απάντηση του σκηνοθέτη ήταν αποστομωτική. Ευτυχώς ή δυστυχώς υπήρξε μόνο μία -τουλάχιστον δημόσια- αντίδραση για την συγκεκριμένη σκηνή.
Δεν ήταν σαν τη δική μας περίπτωση που όχι μόνο είχε ξεσηκωθεί το πανελλήνιο, αλλά είχε πέσει μέχρι και πρόστιμο.
Ναι μάλιστα ! Είχε επιβληθεί πρόστιμο σε ελληνική σειρά εξαιτίας ενός γκέι φιλιού.
Το πρώτο γκέι φιλί στην ελληνική τηλεόραση που η κοινωνία δεν δέχτηκε ποτέ
Για όποιον δεν θυμάται λοιπόν το πρώτο γκέι φιλί που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση ήταν στο «Κλείσε τα μάτια» το 2003 και το έδωσαν ο Κώστας Κάππας με τον Περικλή Ασημακόπουλο.
Το φιλί σόκαρε το ΕΣΡ με αποτέλεσμα να επιβάλλει πρόστιμο στο σίριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
ΕΣΡ: Ακυρώνουμε το πρόστιμο, αλλά υποβαθμίστηκε η εκπομπή
Εν τέλει το πρόστιμο αυτό ύψους 100.000 ευρώ είχε ακυρωθεί, ενώ στην ανακοίνωσή του το ΕΣΡ τόνισε πως το πρόστιμο ακυρώνεται αλλά… οι σκηνές, οι εκφράσεις και οι διάλογοι που υποβάθμισαν όλη την εκπομπή.
Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «10%» μέρος της απόφασης αναφέρει ότι «εμφανίζονται δύο ζεύγη σε ερωτικές περιπτύξεις και ανάμεσα στην προβολή αυτών των σκηνών, εμφανίζονται και δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι φιλιούνται στο στόμα. Επακολουθεί σκηνή, η οποία υποτίθεται ότι έλαβε χώρα κατά την επομένη ημέρα. Κατ’ αυτήν ο πατέρας ενός νεαρού τον επισκέπτεται αιφνιδίως στο σπίτι του, αντιλαμβάνεται εκεί ότι ένας φίλος του γιου του είναι ημίγυμνος με μια πετσέτα μπάνιου τυλιγμένη στη μέση του και αναχωρεί εκνευρισμένος». Για το ΕΣΡ «Αναμφιβόλως πρόκειται περί εκπομπής, η οποία βρίσκεται έξω από την ποιοτική στάθμη» που επιβάλλει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός του ΕΣΡ. «Πρόκειται περί διαλόγων, εκφράσεων και σκηνών, οι οποίες υποβάθμισαν την όλη εκπομπή… Η όλη εκπομπή είναι ικανή να εξοικειώσει την παιδική ηλικία και τη νεότητα με τη χυδαιότητα και εντεύθεν να επιφέρει βλάβη», διαβάζουμε.
Όλα τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι υπήρξε «εκτροπή». Όσα μειοψήφησαν πρότειναν μικρότερες ποινές.
«Η καφρίλα μίας μερίδας ηλίθιων ανθρώπων που παραμένουν σε λάθος θέσεις»
Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Παπαπακαλιάτης μερικά χρόνια μετά είχε μιλήσει μεταξύ άλλων και στο σάλο που είχε γίνει με το ΕΣΡ και το γκέι φιλί.
«Όλο αυτό το κρίνω ως καφρίλα μιας μερίδας ηλίθιων ανθρώπων που παραμένουν ακόμα στις λάθος θέσεις. Κομπλεξικοί, αντιεπαγγελματίες που δεν σέβονται τίποτα. Το πιο επικίνδυνο, είναι ότι έχουν άγνοια της δουλειάς που πρέπει να κάνουν».
Μας έπαιρναν τα δελτία ειδήσεων να μιλήσουμε
Το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο πριν λίγο καιρό όταν ο Κώστας Κάππας θυμήθηκε την συγκεκριμένη σκηνή.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!» ο ηθοποιός είχε περιγράψει τον σάλο είχε γίνει με το γκέι φιλί.
Εξέφρασε μάλιστα τον εκνευρισμό του με τους δημοσιογράφους που είχαν εστιάσει σε άλλα πράγματα και όχι στο διακύβευμα που ήταν η φιλία και το bullying.
Υποστήριξε πως αν συνέβαινε τώρα, δε θα ήταν το ίδιο σοκαριστικό, ωστόσο θα υπήρχαν και πάλι αντιδράσεις.
«Μέχρι και στο BBC παίξαμε ότι φάγαμε πρόστιμο για αυτόν τον λόγο. Στην αρχή δεν με έβλεπα, έβγαινα έξω όταν έπαιζε η σειρά γιατί ήταν η αρχή τότε και όλα στην αρχή σαν ηθοποιό σου κλωτσάνε. Νομίζω ότι ήταν κορυφαία σειρά. Τσαντίστηκα πάρα πολύ με πολλά πράγματα κι ένα από αυτά ήταν με τους δημοσιογράφους που εστίαζαν σε άλλα πράγματα. Αυτό εστίαζε στην φιλία. Δεν θυμάμαι άλλο σίριαλ όπου ο ένας φίλος να πεθαίνει για τον άλλον ή που αναδεικνυόταν το bullying που έτρωγα από τον πατέρα μου. Το σενάριο ήταν πολύ μπροστά κι είχε πολύ χιούμορ. Τώρα το είδα ξανά και πραγματικά λέω τι ωραία και πως ένα παιδί τότε είχε το μυαλό κι ήταν τόσο ταλαντούχο για να το κάνει αυτό; Μου έκανε φοβερή εντύπωση. Τότε δεν υπήρχαν τα σocial media και θα γινόταν viral. Έκανε μεγάλη τηλεθέαση και μαζεύονταν στα σπίτια 10 άτομα για να το δούνε.
Δεν το φοβήθηκα το φιλί αλλά κάνω ωχ Χριστόφορε τι να κάνω; Μην μου το κάνεις αυτό. Όχι ότι είχα πρόβλημα για το φιλί αλλά καταλάβαινα τον παλμό της κοινωνίας. Αν συνέβαινε τώρα δεν θα ήταν το ίδιο σοκαριστικό αλλά σίγουρα θα υπήρχαν αντιδράσεις. Φαντάζομαι τι θα γινόταν στα social media. Μας έπαιρναν τότε τα δελτία ειδήσεων για να μιλήσουμε για το φιλί κι ο Χρήστος Λούλης απαντούσε τότε σαν να το έκανε ο ίδιος».
Το γκέι φιλί που κόπηκε από ελληνικό κανάλι πριν… 6 χρόνια
Η ιστορία δεν σταματά εδώ καθώς μία δεκαετία μετά, επαναλήφθηκε ακριβώς η ίδια ιστορία, αυτή τη φορά με τη σειρά «Καταιγίδα».
Τη σκηνή με το γκέι φιλί των πρωταγωνιστών της σειράς «Καταιγίδα». Η εν λόγω σειρά, που είχε προβληθεί στην Κύπρο το 2015.
Σε ένα από τα επεισόδια υπήρχε μια σκηνή στην οποία, όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί πριν την προβολή της σειράς στην Κύπρο, «ο Αλέξης, αποφασίζει να ενδώσει στη πολιορκία του Πάρη και να δοκιμάσει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα». Στην εν λόγω σκηνή, δυο αγόρια έδιναν φιλί στο στόμα, κάτι που τόσο στην Κύπρο το 2015 που προβλήθηκε η σειρά όσο και στην Ελλάδα λογοκρίθηκε και επιλέχθηκε να μην προβληθεί.
Ένας εκ των ηθοποιών της συγκεκριμένης σκηνής, ο Ανδρέας Φυλακτού όταν «κόπηκε» η σκηνή στην Κύπρο έδωσε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο απόσπασμα κι έγραψε:
«Ένας ηθοποιός κάθε φορά που έχει μια πρόκληση έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και κάποιες φορές με τους γύρω. Δίνει μια μάχη και παλεύει με τα όρια του για να πραγματώσει αυτό που του ανατέθηκε. Επειδή λοιπόν κάτι τέτοιες κινήσεις λογοκρισίας προσβάλουν τον επαγγελματισμό μου και τη δουλειά μου την οποία σέβομαι και απαιτώ να σέβονται και οι υπόλοιποι, και επειδή η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είναι μια από τις «αρχές» αυτού του τόπου που δεν λαμβάνω υπόψιν, σας παραθέτω το πλάνο που δεν θα δείτε στους τηλεοπτικούς σας δεκτές! Απολαύστε υπεύθυνα».
Όταν στην Βρετανία τέτοιες σκηνές έπαιζαν από το… 1960
Το γεγονός μάλιστα πως η χώρα μας παρέμενε και θα παραμένει πάντα οπισθοδρομική και αντιδραστική σε σχέση με άλλες χώρες αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στην βρετανική τηλεόραση το πρώτο γκέι φιλί είχε δοθεί το 1960 από τον Σον Κόνερι.
Το συγκεκριμένο φιλί είχε προβληθεί το 1960 σε μια παραγωγή του BBC για το θεατρικό έργο «Colombe» του Ζαν Ανουίγ. Εκεί, ο Κόνερι κρατούσε τον ρόλο του Ζουλιέν, ενός νεαρού στρατιώτη, ο οποίος επιστρέφει σπίτι από το μέτωπο για να ανακαλύψει πως η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει για έναν άλλον.
Αυτός ο άλλος είναι ο Ρίτσαρντ Πάσκο με τον οποίο ο Κόνερι έχει την σκηνή του φιλιού και στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τι καλύτερο έχει αυτός ο άντρας από εκείνον που τελικά εγκαταλείφθηκε από τη γυναίκα που αγαπούσε.
Σημειώνεται μάλιστα πως το 1960 στη Μεγάλη Βρετανία η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικώς κολάσιμη και η σκηνή του «ανάρμοστου» για τις αρχές φιλιού εγκρίθηκε μόνο και μόνο εξαιτίας του πλαισίου κατά την οποία γυρίστηκε, αλλά και επειδή ήταν η τηλεοπτική εκδοχή ενός κλασικού θεατρικού από έναν διακεκριμένο Γάλλο θεατρικό συγγραφέα.