Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι χειρισμοί της Λίνας Μενδώνη για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Όλα άρχισαν όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε για πρώτη φορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα» ανέφερε η υπουργός την Παρασκευή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ» εξομολογήθηκε η κ. Μενδώνη.
Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Λίνα Μενδώνη προκάλεσε έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια σε ηθοποιούς και πολιτικούς, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
Η συγκέντρωση των καλλιτεχνών
Από νωρίς το πρωί ηθοποιοί και καλλιτέχνες οι οποίοι – με αφορμή την «υπόθεση Λιγνάδη» και τους χειρισμούς από την αρμόδια υπουργό, ζητούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη.
Οι συγκεντρωμένοι με πανό κατά της υπουργού Πολιτισμού, ζητούν να παραιτηθεί.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!», οι ηθοποιοί Γιώργος Χρανιώτης και Μάριος Αθανασίου, δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στα θύματα που υπέστησαν σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση και ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού.
Ο κ. Χρανιώτης μίλησε για ανεπάρκεια της υπουργού και για έναν λιγότερο ανάξιο άνθρωπο στη θέση της.
«Δεν έχω την ψυχραιμία να συζητήσω με έναν άνθρωπο που ξεκινάει την συνέντευξη Τύπου χωρίς ένα συγγνώμη και με μετάθεση ευθυνών σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.
Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως μια συγγνώμη δε θα ήταν αρκετή, αλλά θα αποτελούσε την αρχή για μια συζήτηση σε άλλες βάσεις.
Παραίτηση Μενδώνη ζήτησε ο Στάνκογλου
Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη, ζήτησε ο Γιάννης Στάνκογλου μέσω του «Πάμε Δανάη!».
«Το αίτημα μας είναι η παραίτηση της υπουργού του Πολιτισμού για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση αλλά και για όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου. Είμαστε εδώ και προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Γιατί εδώ μιλάμε για πολύ σοβαρά θέματα» σημείωσε ο ηθοποιός, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Μενδώνη έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.
Παράλληλα, ο Γιάννης Στάνκογλου, σημείωσε, ότι όταν είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν 9 χρόνια, δεν είχε διαπιστώσει κάτι για όσα κατηγορείται ο σκηνοθέτης.
«Προσωπικά δεν διαπίστωσα κάτι. Τους δύο μήνες που ήμασταν στις πρόβες. Τις φήμες τις είχα ακούσει. Αλλά δεν μένεις στις φήμες. Δεν ήταν ποτέ φίλος μου. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν κολλητοί του 20-30 χρόνια αυτούς πρέπει να ρωτήσετε. Φήμες υπάρχουν για όλους ρε παιδιά» ανέφερε.
Οι πολιτικοί για τη Λίνα Μενδώνη
Την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και το αν πρέπει να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Η τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη ήταν αξιοκρατική επιλογή, ενός σπουδαίου όπως έλεγαν οι ειδικοί, θεατράνθρωπου. Η κ. Μενδώνη έκανε αμέσως αποδεκτή την παραίτηση Λιγνάδη» σημείωσε η «γαλάζια» βουλευτής σχετικά με την τοποθέτηση του σκηνοθέτη στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Η κ. Πιπιλή περιέγραψε ως λανθασμένους τους χαρακτηρισμούς της κ. Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη. «Ατομικό λάθος, που δεν σημαίνει όμως ότι θα παραιτηθεί. Αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού αν θα φύγει η κ. Μενδώνη Δεν σημαίνει ότι πρέπει να καρατομείται ένας υπουργός για μια λάθος διατύπωση» είπε και συνέχισε:
«Γιατί τότε θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί και καρατομηθεί ο κ. Τσίπρας το 2013 που έστειλε επιστολή στον Μαδούρο κουκουλώνοντας εμπράκτως την υπόθεση παρενόχλησης και απόπειρας βιασμού του πρέσβη της Βενεζουέλας. Όπως θα έπρεπε να έχει καρατομηθεί και ο πατέρας μιας από τα θύματα, που το βούλωσε ως πατέρας, και δεν κατήγγειλε την υπόθεση και δεν παραιτήθηκε. Κουκούλωσε στο όνομα της αριστεράς ότι το κορίτσι του υπέστη τέτοια πράγματα. Ανήκε στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και στη συνέχεια έγινε υπουργός» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Την ανάγκη ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν έναν δίαυλο επικοινωνίας υπογράμμισε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» σημείωσε σχετικά με την πανδημία και τα ελληνοτουρκικά. «Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» πρόσθεσε για την υπόθεση Λιγνάδη.
Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής κράτησε αποστάσεις από την θέση του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, ενώ ζήτησε μέτρο σε όσα λέγονται.
«Πέρασα από τρία υπουργεία. Και συχνά έζησα το θέμα να ζητάνε την παραίτησή μου. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Μάλλον θα έχει κόστος ο Μητσοτάκης αν την κρατήσει. Αλλά δεν θα τον συμβουλέψω εγώ τι θα κάνει. Λέω μια απλή γνώμη» υπογράμμισε.
«Είναι εύκολο σε μια επιλογή να την πατήσεις. Αλλά χρειάζεται από όλους ένα μέτρο. Να μην λέγονται εξωφρενικά πράγματα για ανθρώπους, είτε βρίσκονται στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι υπάρχουν τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασκεί δριμεία κριτική όπως η διαχείριση της πανδημίας και η στελέχωση του ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή, την άποψη ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί, διότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του Δημήτρη Λιγνάδη, εξέφρασε με δηλώσεις της στον ρ/σ Θέμα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Πάντως, η κ. Βόζενμπεργκ διευκρίνισε ότι δεν επιρρίπτει στην υπουργό Πολιτισμού ούτε απόπειρα συγκάλυψης, ούτε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις πράξεις του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Η κ. Βόζεμπεργκ επεσήμανε ότι η κ. Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε όπως είπε.