Κρίσιμα θεωρούνται από τους επιδημιολόγους τα δεδομένα του επόμενου τριημέρου, για την πορεία των περιοριστικών μέτρων στην Αττική, καθώς η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται σταδιακά.
Με τα μέτρα να λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα διαμορφώσει την τελική της πρόταση για παράταση των μέτρων ή σταδιακή άρση τους, την ερχόμενη Παρασκευή. Στο μεταξύ όμως οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με συνεδριάσεις της υποεπιτροπής τους στη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να διαπιστωθούν οι τάσεις και η δυναμική της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα ήταν χθες στο 55%, όμως στην Αττική ειδικά, αυξήθηκε στο 86% από 85% την περασμένη Παρασκευή, ενόσω ήδη αξιοποιούνται και 100 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως αυξητική τάση παρατηρείται επίσης και στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες η πληρότητα έφθασε το 42% από 39% την περασμένη Παρασκευή.
Σε ολόκληρη τη χώρα, στις απλές κλινικές covid, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξάνεται σταδιακά, καθώς τα εξιτήρια είναι σαφώς λιγότερα των εισιτηρίων. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή οι εισαγωγές σε ολόκληρη τη χώρα έφτασαν τις 247 και τα εξιτήρια τα 202, το Σάββατο οι εισαγωγές ανέβηκαν στις 259 με τα εξιτήρια να μειώνονται στα 156 και χθες οι εισαγωγές έφτασαν τις 264 με τα εξιτήρια να περιορίζονται μόλις σε 100.
Ανησυχία για τα στοιχεία
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια συνεχιζόμενη δυναμική της πανδημίας στο λεκανοπέδιο, την ίδια ώρα που παραμένουν οι προβληματισμοί για άνοιγμα του λιανεμπορίου και σχολείων υπό την πίεση των παρατεταμένων περιορισμών.
Στην εξίσωση για τις αποφάσεις παράτασης ή άρσης του lockdown στην Αττική, αλλά και των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τοπικά, μπαίνουν και οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, όχι μόνο λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, αλλά και γιατί η εξάπλωσή τους ενδέχεται να μειώσει τα ποσοστά συλλογικής ανοσίας από τους εμβολιασμούς, δυναμιτίζοντας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και αυτό, γιατί οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν μικρή μείωση στην αποτελεσματικότητα στα εμβόλια mRNA που κυκλοφορούν, ενώ ειδικά για την αφρικανική μετάλλαξη έχει διαπιστωθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneka. Μάλιστα η διαπίστωση αυτή, οδήγησε την Ν. Αφρική να διακόψει τους εμβολιασμούς, καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι αυτή που επικρατεί περισσότερο στη χώρα.
Έτσι, ο περιορισμός των μεταλλάξεων του ιού αποτελούν επίσης μια προτεραιότητα, παράλληλα με την διατήρηση των «αντοχών» του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ.
Σημειώνουμε ότι το τρέχον lockdown στην Αττική περιλαμβάνει μια σειρά περιορισμούς, όμως είναι κατά 22% «χαλαρότερο» από το αντίστοιχο lockdown του περασμένου Απριλίου, επιτρέποντας κατά αντίστοιχο βαθμό την κινητικότητα του πληθυσμού.
Με το δεδομένο αυτό, στην συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, θα συζητηθούν οι πιθανές μορφές ανοίγματος του λιανεμπορίου, όπως π.χ. το ραντεβού, αφού ούτως ή άλλως η κινητικότητα παραμένει αυξημένη.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, καθώς η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο «άνοιγμα» παραμένουν τα σχολεία για την μείωση της επιβάρυνσης των παιδιών.
Έτσι, οι ειδικοί εκτιμούν πως η ανοδική δυναμική της πανδημίας, δεν θα επιτρέψει άμεσα το άνοιγμα ταυτόχρονα διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως πχ σχολεία και λιανεμπόριο μαζί.