Σταθερό παρέμεινε το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Την ίδια στιγμή, η κ. Πελώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των μεταλλάξεων, ειδικά στην περιοχή του Ευόσμου.
Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, τόνισε η κ. Πελώνη.
«Θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και θα δούμε ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανόνες.
Όπως επισήμανε, «αύριο και μεθαύριο θα έχουμε μια πολύ αντικειμενική αποτύπωση για το πώς πάει η επιδημία, θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και την όποια ευεργετική επίδραση της μειωμένης κινητικότητας από τη Μήδεια. Νομίζω ότι αν φτάσουμε να έχουμε ένα καλό ποσοστό θετικότητας και το σύστημα δεν πιεστεί παραπάνω, καθώς έχουν ισορροπήσει κάπως τα εισιτήρια με τα εξιτήρια, οι μονάδες έχουν πιεστεί αλλά αντέχουν οριακά, υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάτι. Αλλά και να πάει και μια εβδομάδα αργότερα, σίγουρα θα ανοίξουμε. Είμαστε κοντά στο τέλος».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα ανοίξει πρώτη, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι κατά την άποψή του η παιδεία προηγείται της οικονομίας, ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος. «Όποιο και να ανοίξει πρώτο, να ανοίξει διπλά και τριπλά προσεκτικά. Για παράδειγμα, το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει με απόλυτους κανόνες στα μέρη που υπάρχει πιθανότητα συνωστισμού, στις μεγάλες πόλεις δηλαδή, να υπάρχει εξ ορισμού click in shop, με ραντεβού. Στις μικρές πόλεις ή στα χωριά προφανώς και δε χρειάζεται κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί να γίνει σε μια κωμόπολη 2.500 κατοίκων συνωστισμός έξω από το μαγαζί που πουλάει ρούχα», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο εμβολιασμός
Αναφερόμενη στη συνέχεια στις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε: «Το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη.
Παρατηρήθηκε, δηλαδή μια σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία- και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς, ωστόσο, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».
Τόνισε ωστόσο πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Διανύουμε το τελευταίο μίλι του μαραθώνιου, συνεχίζουμε την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία».
Εντός της ημέρας θα ξεπεράσουμε τους 700.000 εμβολιασμούς και οι ρυθμοί επιταχύνονται ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Ήδη, καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός στις ηλικίες 75 ετών και άνω, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Και αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα».
Όπως είπε: «Γίνεται έτσι προφανές ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν νοσηλεία. Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή εκδίδεται αυτόματα μέσω του gov.gr η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Από σήμερα θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ».