Με συνολικό σχέδιο για την αναχαίτιση φαινομένων κακοποίησης και ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου προσέρχεται την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων σε ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενώπιον του ελληνικού λαού για το σεισμό των συγκλονιστικών καταγγελιών αποκηρύσσοντας τον εκτροχιασμό του δημόσιου διαλόγου για ένα κοινωνικό πρόβλημα που κινδυνεύει να χάσει την ουσία του και να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς.
Με την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων καυτών 24ωρων να μεταφέρεται στο κοινοβουλευτικό τερέν, το καυτό θέμα είναι η ποιότητα του διαλόγου, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όταν μάλιστα η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω σφοδρής θύελλας και σε ένα κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση και η κυβέρνηση βρίσκονται στα χαρακώματα μετά τις έντονες κομματικές προεκτάσεις που έφερε το τσουνάμι των εξελίξεων γύρω από το κίνημα #metoo, με σημείο έναρξης τα αντιπολιτευτικά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Λιγνάδη και τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
‘Επειτα από πολυήμερο γύρο σκληρών ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ο πρωθυπουργός καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο να τοποθετηθεί και να δώσει απαντήσεις για τη λάσπη απέναντι στην κυβέρνηση και τον ίδιον, όπου μεταξύ άλλων τα λεγόμενα τρολ του διαδικτύου που διαδίδουν ευρέως την ταμπέλα «ΝΔ παιδεραστές». Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης είχε ρίξει ο εκδότης του «Ντοκουμέντο» Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος με αναρτήσεις του άφηνε υπονοούμενα σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Μπίστης με παρέμβασή του χαιρέτισε την τοποθέτηση του διευθυντή της Αυγής Άγγελου Τσέκερη και άδειασε με τη σειρά του τη γραμμή Βαξεβάνη, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων, πως “ τάση κάποιων στα σόσιαλ να κολλήσουν παιδεραστία στον Μητσοτάκη από το τίποτα, είναι εμετικός κιτρινισμός και Μακελειό”
Η οξεία αυτή αντιπαράθεση δίνει τον τόνο για το ραντεβου της Πέμπτης με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “καμπάνια χυδαιότητας” και για “στρατιά troll στο διαδίκτυο” και ενώ η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό Λίνα Μενδώνη- παρά τον ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό- την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζητά αδιαλείπτως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει τις «ηθικές και πολιτικές ευθύνες» που «βαρύνουν την κυβέρνησή του», τονίζοντας, παράλληλα, πως το ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία δεν είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου αλλά το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά απόπειρα συγκάλυψης αποτρόπαιων πράξεων. https://www.in.gr/2021/02/22/politics/tsipras-gia-lignadi-apopompi-tis-mendoni-kai-analipsi-eythynis-apo-mitsotaki/
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως αναμένουν τον κ. Τσίπρα στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται εκτοξεύοντας πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας, με το κλίμα την Πέμπτη να προμηνύεται εκρηκτικό. “Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας” τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζουν “ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές.
H συζήτηση στη Βουλή
“Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon”, υπογραμμίζει η κυβέρνηση και καταλήγει: Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για ανοιχτή συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μπενδώνη και πολιτικών ευθυνών της υπουργού Πολιτισμού, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη». Η κα Πελώνη αναφέρθηκε και στο θέμα της δήλωσης της κας Μενδώνη που χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής έκφραση» και πρόσθεσε ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συντιστά λόγο αποπομπής».
Ο πρωθυπουργός ενώπιον των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη αναμένεται να δώσει το στίγμα των αλλαγών για τη ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου εστιάζοντας στον κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να μπουν οι κόκκινες γραμμές. “Το Κράτος Δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει” δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε “ να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης”. “ Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές”, τόνισε η Πελώνη.
Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, υπογράμμισε και συμπλήρωσε “ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η Κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση”.