Σε παράταση του lockdown και αναβολή της άρσης των περιορισμών φαίνεται πως οδηγεί η «έκρηξη» των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, αλλά και η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία.
Την άποψη αυτή, ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος στο lockdown, εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Δύο εβδομάδες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να δούμε αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέα κρούσματα κοροναϊού σε 24 ώρες, αριθμός- ρεκόρ για τη χώρα μας εντός του 2021. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 357, ενώ μέσα σε 24 ώρες έγιναν 299 νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Αριθμοί που αποτυπώνουν την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και. Εξάλλου, ιδιαίτερα στην Αττική η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς σε 24 ώρες καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα.
Με αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως ακυρώνονται τα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου και οι σχετικές αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, όπως φαίνεται, αναβολή παίρνουν και οι αποφάσεις για τα σχολεία.
Ο σταθερός αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο είχε δημιουργήσει προσδοκίες για σταδιακά άρση του lockdown, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις προτεραιότητες. Όμως, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή.
Δερμιτζάκης: Είναι απαραίτητες δύο εβδομάδες
«Δύο εβδομάδες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να το μαντέψουμε, μπορούμε να ανοίξουμε τώρα και να ευχόμαστε ότι θα γίνει», δήλωσε από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στην αύξηση που ανακοινώθηκε χθες στα κρούσματα, ο καθηγητής σημείωσε ότι την Τρίτη πάντα ανακοινώνεται μεγάλος αριθμός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματική εικόνα είναι «περίπου 1.800».
Όμως, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πλέον είναι πολύ απλοϊκή η σκέψη ότι μόλις κλείσουν τα καταστήματα και τα σχολεία τότε θα σταματήσει η μετακίνηση των πολιτών και αυτόματα θα μειωθούν οι δείκτες.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το lockdown αργεί πάρα πολύ να αποδώσει», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους τα μέτρα, με βάση και το πώς λειτουργεί ο κόσμος, αργούν πολύ να φέρουν αποτέλεσμα.
Αν το «όριο» είναι να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 «μπορεί να χρειαστούμε δύο εβδομάδες ακόμη», συμπλήρωσε. «Τώρα έπρεπε να βλέπουμε την πρώτη μείωση, που δεν την βλέπουμε».
Παράλληλα τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο χάθηκε η ευκαιρία «να δοκιμάσουμε πιο έξυπνα μέτρα». Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι από τον Οκτώβριο και μετά χρειάζεται άλλη προσέγγιση σε όλο τον κόσμο και όχι απλά το κλείσιμο. «Είναι απλοϊκό, μου κάνει εντύπωση ότι είναι προσδοκία του επιστημονικού κόσμου πως με 2,5 εβδομάδες lockdown με τη μορφή που λειτουργεί ο κόσμος θα περιμέναμε αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άνοιγμα 2-3 δραστηριοτήτων, συντεταγμένα, θα ήταν μια καλύτερη επιλογή.
Εξήγησε ότι ένας συνδυασμός ανοιχτών σχολείων, λειτουργίας του λιανεμπορίου με ραντεβού και άνοιγμα των καφετεριών και εστιατορίων έως τις 6-7 μ.μ., μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ίσως να είχε αποτέλεσμα. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν το δοκιμάσαμε όταν μπορούσαμε», σημείωσε.
«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρξε επίπτωση από τα ανοιχτά σχολεία και τα καταστήματα με click away», δήλωσε ακόμη. «Η μεγαλύτερη διασπορά γίνεται σε δραστηριότητες που το σύστημα δεν μπορεί να ελέγξει. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θέλουν να συναντηθούν. Αντί να το κάνουν στο σχολείο, όπου αυτό θα μπορούσε να γίνει συντεταγμένα, με μάσκες, πηγαίνουν σε ένα σπίτι, χωρίς μάσκες», εξήγησε.