Έφτασε η ώρα της αποκαθήλωσης του Δημήτρη Λιγνάδη, του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος «από καταβολής θεατράνθρωπος» και πρωταγωνιστής σε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις οδηγείται στη φυλακή μετά τις κατηγορίες για βιασμούς κατά συρροή.
Η τελευταία πράξη του προαναγγελθέντος δράματος εκτυλίσσεται αυτές τις ώρες όπου ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί στις φυλακές της Τρίπολης καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως.
Το χειροκρότημα για τον Δημήτρη Λιγνάδη σταμάτησε απότομα και η αυλαία της καριέρας του έχει πέσει.
Όσο κοπιαστική και ανηφορική κι αν είναι η διαδρομή της ανόδου για κάποιον, άλλο τόσο απότομη και ραγδαία είναι η αντίστροφη διαδρομή της καθόδου.
Μέσα σε λίγα 24ωρα ο Δημήτρης Λιγνάδης από την κορυφή του θαυμασμού, των χειροκροτημάτων και της καταξίωσης βρέθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και κατέληξε στη φυλακή!
Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο «έλληνας Επστάιν». Αδικος χαρακτηρισμός καθώς ακόμη είναι κατηγορούμενος και μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για όσα του καταλογίζουν, αν και οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές.
Το χρονικό της αποκαθήλωσης του Λιγνάδη
Στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo γνωστοποιήθηκε μια καταγγελία που φωτογράφιζε αλλά δεν κατονόμαζε τον Δημήτρη Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση.
Την καταγγελία έκανε ο Νίκος Σ. σε συνέντευξή του στο 2020mag.gr, όπου μίλησε για μια εφιαλτική νύχτα που έζησε στο σπίτι ενός γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, ο οποίος όπως ισχυρίστηκε ο καταγγέλων τον εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά.
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίησή της, ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Στην επιστολή της παραίτησής του ο κ. Λιγνάδης έκανε λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του, «χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».
Ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά, μια δεύτερη καταγγελία από τον Βασίλη, που αποκάλυπτε ότι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης τον προσέγγισε σε έναν κινηματογράφο όταν ήταν μόλις 15 ετών.
«Καθόμασταν δίπλα – δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρονών. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Είχα παγώσει. Αλλά μέσα μου ένιωθα και έναν ενθουσιασμό» είχε αναφέρει ο Βασίλης.
Στις 18 Φεβρουαρίου κατατέθηκε μήνυση κατά του σκηνοθέτη για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου, αδικήματα τα οποία έλαβαν χώρα το 2010. Το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής (19/2) κατέθεσε ως μάρτυρας στις εισαγγελικές αρχές ένας 25χρονος, ο οποίος έχει κατονομαστεί στη δεύτερη μήνυση κατά του κ. Λιγνάδη. Και εκείνος με τη σειρά του επιβεβαιώνει τη μήνυση, υποστηρίζοντας ότι έχουν τελεστεί τα αδικήματα της αποπλάνησης και του βιασμού και σε βάρος του, το 2010.
Ο μάρτυρας φέρεται, μάλιστα, να υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.
Η μάρτυρας – κλειδί που «έκαψε» τον Λιγνάδη
Τις ώρες που ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνιόταν τις κατηγορίες που του αποδίδονται, η 40χρονη ηθοποιός Γ.Κ προχώρησε σε μια κατάθεση – κόλαφο.
Η 4οχρονη πήρε την απόφαση να καταθέσει για να βοηθήσει την Δικαιοσύνηνη, να βοηθήσει τα θύματα που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση από τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Λιγνάδη : «Τον επισκέπτονταν ανήλικα – Ένας από αυτούς είχε κάνει και απόπειρα αυτοκτονίας»
Όπως αναφέρει, γνώρισε τον ηθοποιό όταν ήταν αρκετά νέα, έκαναν σχέση και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χώρισαν. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εκείνη έφυγε από την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Η σύλληψη
Το απόγευμα του Σαββάτου (20/2) ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μετέβη στη ΓΑΔΑ, συνοδεία του δικηγόρου του, προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Στη λίγη ώρα που παρέμεινε εκεί πληροφορήθηκε πως δεν υπάρχει και στη συνέχεια αποχώρησε.
Αργότερα όμως μετέβη εκ νέου στην Ασφάλεια και συνελήφθη καθώς είχε εκδοθεί το ένταλμα, μετά και την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτόδικων.
Η ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αφού συνέλεξε σειρά καταθέσεων από θύματα και ανθρώπους που είχαν γνώση για περιστατικά που σχετίζονται με τις καταγγελίες. Σε βάρος του σκηνοθέτη είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην 19η ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.
Η αποχώρηση του Γεωργουλέα και η εμφάνιση του Αλέξη Κούγια
Το βράδυ της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Κούγιας, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι δέχθηκε την εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη να τον υπερασπιστεί στην απολογία του την Τετάρτη, ενώπιον της ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας.
Και μπορεί αρχικά να τόνιζε πως θα υπερασπιστεί από κοινού τον σκηνοθέτη και ηθοποιό με τον συνάδελφό του, Νίκο Γεωργουλέα, ωστόσο στην συνέχεια υπήρξε… ανατροπή.
Κι αυτό καθώς την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ανέλαβε μόνο ο Αλέξης Κούγιας.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε εξαρχής τον ηθοποιό-σκηνοθέτη, Νίκος Γεωργουλέας, ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν από κοινού με τον Δημήτρη Λιγνάδη να λύσουν την συνεργασία τους.
Οι ισχυρισμοί Λιγνάδη δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα
Ανακρίτρια και εισαγγελέας με απόφασή τους έκριναν προσωρινά κρατούμενο τον σκηνοθέτη για το αδίκημα, σε βαθμό κακουργήματος, του βιασμού κατά συρροή.
Ο κατηγορούμενος εξερχόμενος από το γραφείο της ανακρίτριας, μετά το τέλος της απολογίας του, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους και αποχώρησε αμίλητος.
Είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στην δικαστική λειτουργό με το οποίο, αρνούμενος κάθε πράξη, χαρακτήρισε μυθοπλασίες όσα του καταλογίζονται από τους δύο παθόντες.
Με την ολοκλήρωση της απολογίας κατέθεσαν στην ανακρίτρια μάρτυρες που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο προς απόδειξη ισχυρισμών που έχει προβάλει για να αντικρούσει τους δύο καταγγέλλοντες.
Οι δύο «μάρτυρες» άδειασαν τον Δημήτρη Λιγνάδη και δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την ουσία της υπόθεση και αγνοούν τους λόγους για τους οποίους δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.
Σε ανακοίνωση ο συνήγορός του κ. Κούγιας, αναφέρει: «Μου προκαλεί μεγάλο προβληματισμό» ότι Ανακρίτρια και Εισαγγελέας «χρειάστηκαν πέντε ώρες για μια δικογραφία που έχει 10 φύλλα», τονίζοντας ότι «η απο κοινού απόφαση της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως είναι ουσιαστικά και νομικά λανθασμένες».
Επίσης ανακοίνωσε ότι προσφεύγει σε βάρος διατάξεως Ανακριτού στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
«Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου».
Η θαυμαστή ιστορία του Λιγνάδη
Βραβεύσεις, μεγάλες παραστάσεις, αναγνώριση. Τα προηγούμενα χρόνια ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής θεατρικής σκηνής. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της σχολής του Εθνικού το 1985. Υπήρξε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο «Πάνθεον» την περίοδο 2014-2015.
Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει εργαστεί και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Πέρα από ηθοποιός και σκηνοθέτης ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι και καθηγητής. Συγκεκριμένα υπήρξε καθηγητής για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.). Επίσης, επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού. Από το 2018 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα «Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και την εφαρμογή της λεγόμενης «βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας».
Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει επί σειρά 10 ετών στο Εθνικό Θέατρο, ερμηνεύοντας βασικούς ρόλους με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.). Και στο ελεύθερο θέατρο όμως πραγματοποίησε αρκετές ερμηνείες (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).
Ως σκηνοθέτης, διετέλεσε από το 2001 τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικά στο Εθνικό Θέατρο ξεχωρίζουν οι παραστάσεις: «Ορέστεια», «Βιομαγεία», «Δόκτωρ Φάουστους» και «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), «Έξοδος» και «Έρως Θηλυκρατής» (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006), καθώς και άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Ο συλλέκτης», «Πέτρες στις τσέπες του», «Όσκαρ» (3 Βραβεία Θεάτρου). Για στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «13 αντικείμενα», «Φαίδρα», «Δεσποινίς Τζούλια». Επίσης έχει σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα «Αμαντέους», «Ο άνθρωπος της βροχής», «Το έπος του Διγενή», «Το τέλος του παιχνιδιού», «Βάκχες», «Πελοποννησιακός Πόλεμος», «Billy Elliot», «Ριχάρδος Γ’», «Αντιγόνη», «Πέερ Γκυντ».
Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του «Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος», βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).
Ποιος ήταν ο Τζέφρι Επστάιν
Ο 66χρονος χρηματιστής συνελήφθηστο αεροδρόμιο Τετέρμπορο στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ επέστρεφε με το ιδιωτικό αεροσκάφος από το Παρίσι.
Δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για σωματεμπορίας ανήλικων κοριτσιών και για συνωμοσία με στόχο τη διακίνηση.
Ο Έπσταϊν, γνωστός για τις κοινωνικές επαφές του με πολιτικούς και μέλη βασιλικών οίκων, τέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για πρώτη φορά το 2005, όταν καταγγέλθηκε στην αστυνομία του Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικες κοπέλες στην έπαυλή του.
Τότε ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι οι σεξουαλικές επαφές ήταν συναινετικές και ότι νόμιζε ότι οι κοπέλες ήταν ενήλικες.
Μέχρι το 2007 ο Έπσταϊν ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών, ηλικίας ακόμη και 14 ετών.
Οι αρχές υποστήριζαν επίσης ότι πλήρωνε τους υπαλλήλους του για να του φέρνουν υποψήφια θύματα και έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν νεαρές γυναίκες. Όμως έκανε συμφωνία με τις αρχές, δηλώνοντας ένοχος για μια κατηγορία ήσσονος σημασίας.
Εξέτισε ποινή 13 μηνών σε μια κομητειακή φυλακή και στο διάστημα αυτό του επιτρεπόταν να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
O 66χρονος συνελήφθη ξανά στις 6 Ιουλίου μέσα στο διαμέρισμά του από πράκτορες του FBI και η δίκη του επρόκειτο να αρχίσει το νωρίτερο τον Ιούνιο 2020.
Ο Επσταιν βρισκόταν αντιμέτωπος με της μέγιστη ποινή 45 ετών κάθειρξης ενώ μόλις πριν λίγες ώρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα της δικογραφίας εναντίον του, με σοκαριστικές λεπτομέρειες για την φύση της σεξουαλικής του ζωής.
Το Αύγουστο του 2019 βρέθηκε νεκρός στο κελί του όπου περίμενε τη δίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες.
Ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός χρηματιστής που αντιμετώπιζε κατηγορίες για τον βιασμό δεκάδων ανήλικων κοριτσιών, φαίνεται ότι έδωσε τέλος στη ζωή του, ενώ λίγες ώρες πριν είχαν δημοσιοποιηθεί έγγραφα της δικογραφίας εναντίον του, με σοκαριστικές λεπτομέρειες για την φύση της σεξουαλικής του ζωής.
Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αξιωματούχους οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ο ηλικίας 66 ετών Έπσταϊν απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του την Παρασκευή το βράδυ και το άψυχο σώμα του βρέθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας).
Η περιουσία του υπολογιζόταν σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Στις 18 Ιουλίου είχε απορριφθεί αίτημά του να απελευθερωθεί με εγγύηση.