Τα «χέρια τους τρίβουν» οι εταιρείες συμβούλων ενόψει του πακτωλού χρημάτων που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου προετοιμάζονται πυρετωδώς, ώστε να είναι πανέτοιμοι όταν η κυβέρνηση «πατήσει το κουμπί» και ξεκινήσουν να «τρέχουν» οι πρώτοι διαγωνισμοί. Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλά πως για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους και εμβέλειας πρότζεκτ θα χρειαστεί η βοήθεια και η τεχνογνωσία κάποιου συμβούλου που εξειδικεύεται στο αντικείμενο.
Ανθρωποι του χώρου δεν κρύβουν πως ανοίγεται μια τεράστια ευκαιρία για «χρυσές business», τονίζοντας πως φιλοδοξούν να καρπωθούν κομμάτι από την πίτα των έργων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον «χορό» που στήνεται γύρω από τα 29 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται πως θα πάρουν μέρος και οι μικρότερες συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες θα επωφεληθούν από… σπόντα. «Εξαιτίας των πολλών και μεγάλων έργων, η δουλειά μοιραία θα μοιραστεί και στους μικρότερους, αφού οι μεγαλύτεροι θα αναγκαστούν λόγω έλλειψης στελεχών να ζητήσουν τη συνεργασία τους», υπογραμμίζει στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ανάμεσα στις δημόσιες επενδύσεις που εκτιμάται πως θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον είναι η ψηφιοποίηση της Υγείας, με τη διασύνδεση των νοσοκομείων και τη δημιουργία ψηφιακής κάρτας ασθενούς, η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που θα εισαγάγει τη σύνταξη, διαχείριση και αποθήκευση ψηφιακών εγγράφων και η δημιουργία δικτύων 5ης γενιάς (5G).
Οι πρώτες αναθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, υπάρχουν ήδη οι πρώτες αναθέσεις σε συμβούλους με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η Grant Thornton φέρεται να ορίστηκε για να αξιολογήσει το εύλογο κόστος των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η PwC (PriceWaterhouseCoopers) εμφανίζεται να ανέλαβε την αξιολόγηση του «πράσινου σκέλους» των έργων. Δημοσιεύματα θέλουν και την Boston Consulting να έχει προσληφθεί για να προτείνει κίνητρα που θα επιταχύνουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, ενόψει της αξιοποίησης του δανειοδοτικού σκέλους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αντοχές στην πανδημία. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν να άρχισε η αναζήτηση συμβούλου για τα έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο οποίος θα προετοιμάσει και θα εποπτεύσει πάνω από 300 έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που έχουν στενό χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να προετοιμαστούν και να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η αγορά των συμβούλων πάντως δείχνει ιδιαίτερες αντοχές και δεν φαίνεται να πτοείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αρκετές εταιρείες μάλιστα κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά την περσινή χρονιά, παρά τη δραστική συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και φέτος. Πέρα από τον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνουν και μια σειρά από έργα για λογαριασμό του δημόσιου τομέα.
Ενδεικτικά, η PwC παρέχει τις υπηρεσίες της στο γιγαντιαίο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού υπό τον κωδικό «Επιχείρηση Ελευθερία». Παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας τον τεράστιο όγκο έργου που θα προκύψει για τις εταιρείες συμβούλων ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης προτείνουν τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, στο οποίο θα καταγράφονται τα έργα που αναλαμβάνουν οι σύμβουλοι. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα προαγάγει τη διαφάνεια και θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως τον κλάδο.