«Την ευθύνη της ζωής ενός καταδίκου αλλά και την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Άρα η κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο να μην παίξει το επικίνδυνο παιχνίδι της αντιπολίτευσης, ούτε και να μπει στη λογική της» επισήμανε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και στον Θάνο Σιαφάκα.
Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει αυτό για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Η όλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται στην πόλωση, την οξύτητα, την άρνηση, τον μηδενισμό. Αν το επιδιώκει συνειδητά αυτό, τότε είναι λογικό να πέσει πάνω στον Κουφοντίνα για να διαιωνίσει έναν λόγο διχαστικό και νοσηρό, που έχει καταστρέψει εδώ και δεκαετίες τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι : «Η τήρηση των νόμων μπορεί να διέπεται και από ένα κλίμα επιείκειας εντός του νόμου και όχι έξω από το νόμο. Χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση και χωρίς να θυσιάζεται το κράτος δικαίου. Όμως η λύση αυτή προϋποθέτει την αλλαγή πολιτικού κλίματος».
«Πρόσχημα αυτό που ζητά ο Κουφοντίνας»
Συνεχίζοντας ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι «Η ζωή ενός απεργού πείνας, όταν είναι κατάδικος είναι ευθύνη της πολιτείας. Αν πεθάνει ο Κουφοντίνας την πολιτική ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση. Όμως αυτό είναι το επιδιωκόμενο;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:
«Το αίτημα του καταδίκου Κουφοντίνα, να επιστρέψει στον Κορυδαλλό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και για λόγους αρχής και για λόγους πρακτικούς. Η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί είναι ορθή και νόμιμη. Όμως το θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις. Είναι πρόσχημα, αυτό που ζητάει ο Κουφοντίνας, κυρίως όταν διαπίστωσε ότι η στάση αυτή έχει την κάλυψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ένας δολοφόνος στυγνός και αμετανόητος διαπιστώνει την πολιτική κάλυψη, αυτό τον έχει γεμίσει με αισιοδοξία και υπεροψία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί. Διότι ξαφνικά από κατάδικος, μπορεί να γίνει μάρτυρας και μπορεί να γίνει και ήρωας».
Τέλος, ερωτηθείς για την εισαγγελική εντολή για χορήγηση των αναγκαίων ιατρικών μέτρων στον Δημήτρη Κουφοντίνα απάντησε: « Ο κατάδικος μπορεί να πειθαναγκαστεί για ιατρική φροντίδα αλλά και σίτιση».
Σχετικά με τη στάση που θα μπορούσε να κρατήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «δεν μπορεί να παρέμβει ούτε στην έκτιση της ποινής αλλά ούτε και στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης».