Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Pfizer για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε διεθνή κόμβο του δικτύου της. Μετά την εγκατάσταση του κέντρου καινοτομίας, η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει στη συμπρωτεύουσα κέντρο εσωτερικών λειτουργιών και υπηρεσιών, το οποίο θα προσφέρει κεντρικά υπηρεσίες για την Pfizer παγκοσμίως (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες, διαχείρισης προσωπικού, εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών, υπηρεσίες προμηθειών). Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της Pfizer με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, η οποία στοχεύει στο «ταλέντο» που συγκεντρώνουν τα πανεπιστήμια της περιοχής.
Το υψηλό επίπεδο των πανεπιστημίων, όπως και το γεγονός πως στην πόλη επενδύουν και άλλες πολυεθνικές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφασή της να υλοποιήσει δυο απανωτές επενδύσεις τέτοιου βεληνεκούς στο πλαίσιο απλοποίησης της δομής της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η δημιουργία του κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Pfizer για τη δημιουργία έξι κέντρων σε όλο τον κόσμο.
Βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, η στελέχωση του κέντρου πρόκειται να ξεκινήσει τον Απρίλιο 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Εχουν ήδη προκηρυχθεί 100 θέσεις εργασίας και περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό έχουν εκδηλώσει ενεργά το ενδιαφέρον τους.
«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν κόμβο που θα παρέχει βέλτιστες εσωτερικές υπηρεσίες, θα προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα, θα προσθέσει αξία στον οργανισμό και στην εκπλήρωση του οράματός μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Χατζημανωλάκης, επικεφαλής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Global Business Services.
Εξίσου δυναμικά προχωρά και το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο οποίο ουσιαστικά «παντρεύονται» ψηφιακές λύσεις με την καινοτομία στη φαρμακευτική. Το κέντρο καινοτομίας θα συνεργάζεται στενά με τα αντίστοιχα κέντρα (hub) της εταιρείας παγκοσμίως, με απώτερο στόχο την ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.
Πάνω από 200 προσλήψεις
Σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Nico Gariboldi, έχει ήδη ξεπερασθεί το ορόσημο των 200 προσλήψεων παρά τα προβλήματα της πανδημίας ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξεύρεση στελεχών με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για εργασία στο Κέντρο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι θέσεις εργασίας μας έχουν τέτοια απήχηση στους νέους έλληνες επαγγελματίες του ευρύτερου τεχνολογικού χώρου», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Gariboldi.
Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία στη Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει την εταιρεία σε αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού για τις προσλήψεις. Ετσι, ο φαρμακευτικός κολοσσός που πρωτοστάτησε στην ανακάλυψη του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σκοπεύει να διπλασιάσει τα επόμενα χρόνια το προσωπικό των δύο κέντρων, από 600 σε 1.200 άτομα.
«Ξαφνικά λοιπόν έχουμε καταρτίσει ένα πλάνο για 600 άτομα προσωπικό στη Θεσσαλονίκη μέσα από δύο κέντρα με την προοπτική τα επόμενα χρόνια αυτό να διπλασιαστεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπουρλά, σπεύδοντας παράλληλα να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. «Βλέπουμε το περιβάλλον ν’ αλλάζει στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα που σε καλεί να επενδύσεις σ’ αυτήν και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, γιατί είναι η χώρα μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.